Első nap, címvédő-világbajnokkal és kilenc angollal • SportTV

Első nap, címvédő-világbajnokkal és kilenc angollal

2021. 10. 03. 15:50    
Olvasási idő: 2 perc

Parédés szereposztással és sajátos „angol-elosztással” kezdődik meg az esztendő újabb általunk közvetítendő major tornája, amelyet ezúttal Leicesterben rendeznek meg.

Gerwyn Price a címvédő, a vb-címvédő és a világelső. Sikerül-e az ismétlés? (Fotó: Getty Images)

A verseny specialitása a szokásos dupla kiszálló mellett a dupla beszálló is minden legbe. A résztvevők a PDC-világranglista első 16-ja és a Pro Tour-ragsor legjobb olyan 16 játékosa, akik nem szerepelnek a világranglista legjobbjai között.

Mivel a darts még mindig igazi brit sportág, a legnagyobb tagország, Anglia túlsúlyával, így nem meglepő, hogy az összesen 32 induló közül csaknem a fele, 14 angol nemzetiségű. Ám Fortuna úgy „rendezte” a sorsolást és rendezők a párosítások elosztását, hogy az első napra 9 jut belőlük, a másodikra „csak” öt – vasárnap és hétfőn rendezik ugyanis az első kört a nyolcaddöntőbe jutásért.
A vb-hez hasonlóan nem meghatározott legszámra játszanak, hanem szettekre (egy szetthez szokásosan három leget kell megnyerni), az első fordulóban két, a nyolcad- és negyeddöntőt három, ez elődöntő négy, a finálét öt nyert játszmáig tart egy-egy mérkőzés.
Csak az világrangsor első nyolc helyezettje kapott kiemelési számot, a többieket minden egyéb megkötés nélkül párosították hozzájuk.
Az első kiemelt, vb-címvédő Gerwyn Price papíron a lehető legnehezebb ellenfelet kapta a világrangsor 9. helyezettjét, a három évvel ezelőtti vb-döntős angol Michael Smith-t.

Az előző tévés major tornán, a World Matchplay-n a walesi világbajnok már a negyeddöntőben kiszállt, a belga Van den Bergh győzte le. Price elismerte, nem úgy alakultak az események Blackpoolban, ahogyan várta. „Kicsit magam alá kerültem. Valahogy nem számítottam a közönségre, nehéz volt a visszailleszkedés a nézők nélküliség után. Mentálisan nem voltam rendben, de tanulni fogok belőle.”

A rosszul sikerült WMP és a szintén csalódást hozó csapat-vb – a címvédő Wales az elődöntőben kikapott a meglepetéscsapat Ausztriától – után Price azért „összekapta magát”, s megnyerte az European Tour gibraltári és budapesti versenyét is.
„Ha a legjobbamat játszom, az esetek 99.9 százalékában nyerni tudok. Nyilvánvaló, hogy a világbajnok és világelső ellen mindenki tíz-húsz százalékkal többet ad ki magából, hogy megverje őt. De néha kissé túl durván harcolnak. Nehéz eljutni a világelsőségig, de még nehezebb ott maradni.  Ha Peter (mármint Wright – a szerk.) megnyer egy pár tornát és visszaelőz, akkor neki lesz ugyanolyan nehéz. Viszont nekem elég lenne egy majort megnyernem, hogy az év végéig kitartson az előnyöm. Címvédőként nagy pénzt kell védenem, remélem elbírok a nyomással ezen a héten és újra nyerni tudok” – nyilatkozta a walesi PDC honlapjának.

Az első játéknap további hét meccsében további kiváló mérkőzések is ígérkeznek, elég legyen a tavaly újoncként döntős holland Dirk van Duijvendode és az angol Luke Humphries, az angol Dave Chisnall és az osztrák Mensur Suljovic vagy éppen a verseny történetének összes kilencnyilasában részes James Wade (a háromból egyet ő dobott, kettőt neki dobtak)  és az ausztrál Damon Heta összecsapása. S persze a másik négy páros közül bármelkyik összehozhat egy éles, izgalmas, magas színvonalú dartscsatát.

DARTS WORLD GRAND PRIX. Sport1 19:00 első forduló a 16 közé jutásért (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)

Kapcsolódó

World Grand Prix 2021, az első játéknap programja

Martijn KLEERMAKER (holland)–Mervyn KING (angol)
(A világranglistán: 56., ill. 20. Legjobb WMP-szereplése: újonc, ill. döntős, 2012)
Dirk VAN DUIJVENBODE (holland)–Luke HUMPHRIES (angol)
(A világranglistán: 21., ill. 26. Legjobb WMP-szereplése: döntős, 2020, ill. újonc)
Stephen BUNTING (angol)–Daryl GURNEY (északír)
(A világranglistán: 16., ill. 17. Legjobb WMP-szereplése: elődöntős, 2014, ill. győztes, 2017)
Joe CULLEN (angol)–Ross SMITH (angol)
(A világranglistán: 13., ill. 38. Legjobb WMP-szereplése: negyeddöntős, 2020, ill. újonc)
Dave CHISNALL (angol, 8. kiemelt)–Mensur SULJOVIC (osztrák)
(A világranglistán: 8., ill. 28. Legjobb WMP-szereplése: döntős, 2013, 2019, ill. elődöntős, 2015, 2017, 2018)
James WADE (angol, 4.)–Damon HETA (ausztrál)
(A világranglistán: 4., ill. 37. Legjobb WMP-szereplése: győztes, 2007, 2010, ill. újonc) Gerwyn PRICE (walesi, 1.)–Michael SMITH (angol)
(A világranglistán: 1., ill. 9. Legjobb WMP-szereplése: győztes, 2020, ill. nyolcaddöntős, 2015, 2019)
Dimitri VAN DEN BERGH (belga, 5.)–Ryan SEARLE (angol)
(A világranglistán: 5., ill. 30. Legjobb WMP-szereplése: győztes, 2020, ill. 1. forduló, 2020, 2021)

Cookie beállítások