Öt világ- és egy újabb WGP-bajnok a pódiumon • SportTV

Öt világ- és egy újabb WGP-bajnok a pódiumon

2021. 10. 04. 11:50    
Olvasási idő: 2 perc

A különleges kiírású World Grand Prix második napján a tábla szerinti alsó ág játékosai küzdenek meg a nyolcaddöntőbe jutásért. A mezőny parádés, öt korábbi világbajnok (4 PDC, 1 BDO) mellett a verseny egy korábbi többszörös bajnoka is dobóállásba lép hétfőn.

Michael van Gerwen hétfőn honfitárs ellen kezdi meg harcát a hatodik World Grand Prix-győzelméért (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A hat emlegetett cím birtokosa öt játékos, Michael van Gerwen ugyanis mindkét kategóriába beletartozik, vb-ből hármat, WGP-ből pedig ötöt is nyert az elmúlt 9 esztendőben. Hétfői ellenfele honfitársa, Danny Noppert lesz, és felsejlik egy nyolcaddöntős házi ütközet, hiszen a győztes az ugyancsak mélyföldi Vincent van der Voort és a német Gabriel Clemens csatájának győztesével küzd meg a következő körben.
A többi exvilágbajnok közül a 2020-as Peter Wright a 2018-assal, Rob Cross-szal csap össze, Gary Anderson pedig Ian White-tal mérkőzik meg. A háromszoros BDO-világbajnok, az utóbbi időben igencsak visszaeső Glen Durrant pedig José de Sousával került párba, aki igazi „duplaspecialistává” nőtte ki magát.  Ez ugye azért fontos, mert a WGP-n nemcsak kiszállni kell dupla értékkel, hanem egy leg pontszámlálását megkezdeni is.

Special One II, azaz José De Sousa egyre jobban kedveli a duplákat (Fotó: pdctv.com)

A második Special One (az első, a futballedző Mourinho szép sikereket ér el újabban ismét Itáliában) így beszélt erről a PDC honlapjának.„Régebben nehéz volt nekem duplákkal befejezni a játékokat és most kezdeni is így kell Leicesterben. De szerencsére mostanság sokkal jobban mennek a duplák, így talán rendben leszek. Sokat dolgozom a dupláim javításán. Szívesen beszállok az első vagy a második nyíllal, utána már könnyebb lesz játszani” – mondta a tavalyi Grand Slam of Darts meglepetésbajnoka, aki annyira megszerette a duplákat, hogy a Premier League-ben és más versenyeken is nem egyszer dupla duplával oldotta meg sikeresen kiszállóit. (De Sousa győzelmi oddsa a viadal előtt 12/1 volt, ennél csak Gerwyn Price 4/1-e, MVG 11/2-je és Wright 6/1-e volt jobb a bukiknál, azaz a portugál számít a verseny 4. számú esélyesének, holott a világranglistán „csak” a 7. helyen áll.)

A vasárnap az angoloké volt a leicesteri Morningside Arenában, 9 képviselőjük közül egy honfitárstól kapott ki, a másik pedig a vb- és VDP-címvédő világelsőtől. Hétfőn a már említett kettő mellett a másik ő is kiváló ellenfelet kapott. Nathan Aspinall párja az elmúlt hónapokban többször brillírozó lengyel Krzysztof Ratajczyk lesz, Callan Rydznek pedig a Premier League-győztes,  a naptári évben a legjobb győzelem-vereség mutatót produkáló walesi Jonny Claytonnal  kell megküzdenie a 16-ba jutásért.

Az első forduló mérkőzéseit két nyert szettig játsszák, majd a kedd-szerdai nyolcaddöntő találkozóin emelkedik a játszmaszám, ott már hármat kell nyerni a negyeddöntőbe jutáshoz.

Kapcsolódó

A World Grand Prix második versenynapjának programja

Darius LABANAUSKAS (litván)–Brendan DOLAN (északír)
(A világranglistán: 40., ill. 27. Legjobb eredménye a WGP-n: újonc, ill. döntős, 2011)
Callan RYDZ (angol)–Jonny CLAYTON (walesi)
(A világranglistán: 43., ill. 14. Legjobb eredménye a WGP-n: újonc, ill. nyolcaddöntős, 2020)
Vincent VAN DER VOORT (holland)–Gabriel CLEMENS (német)
(A világranglistán: 29., ill. 24. Legjobb eredménye a WGP-n: negyeddöntős, 2015, ill. nyolcaddöntős, 2020)
Nathan ASPINALL (angol)–Krzysztof RATAJSKI (lengyel)
(A világranglistán: 10., ill. 12. Legjobb eredménye a WGP-n: negyeddöntős, 2019, ill. 1. fordulós, 2019, 2020)
Gary ANDERSON (skót, 6. kiemelt)–Ian WHITE (angol)
(A világranglistán: 6., ill. 18. Legjobb eredménye a WGP-n: döntős, 2016, ill. negyeddöntős, 2015, 2019)
Peter WRIGHT (skót, 2.)–Rob CROSS (angol)
(A világranglistán: 2., ill. 11. Legjobb eredménye a WGP-n: döntős, 2018, ill. nyolcaddöntős, 2015, 2019)
Michael VAN GERWEN (holland, 3.)–Danny NOPPERT (holland)
(A világranglistán: 3., ill. 22. Legjobb eredménye a WGP-n: győztes, 2012, 2014, 2016, 2018, 2019, ill. nyolcaddöntős, 2019, 2020)
José DE SOUSA (portugál, 7.)–Glen DURRANT (angol)
(A világranglistán: 7., ill. 15. Legjobb eredménye a WGP-n: 1. fordulós, 2020, ill. elődöntős, 2019)

Darts World Grand Prix. Sport2 19:00 az első forduló további mérkőzései (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)