Lesz-e walesi házidöntő? • SportTV

Lesz-e walesi házidöntő?

2021. 10. 08. 15:01    
Olvasási idő: 2 perc

Végül is az utókor a meglepetések versenyeként fogja emlegetni a 2021. évi World Grand Prix-t. A napok, a fordulók folytán szépen potyogtak ki a favoritok. A nyolc kiemeltből – azaz a világranglista első nyolc helyezettjéből a negyeddöntőre már csak két versenyző maradt, s mivel ők egymással meccseltek, az elődöntőre már csak egy. Pénteken kiderül, van-e még a meglepetéspohárban néhány korty, vagy „beindul” a papírforma és walesi házidöntő lesz Leicesterben.

Danny Noppert először szerepel egy major toprna elődöntőjében (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A verseny előtti statisztikai adatözönből így utólag érdekessé válhat, a vasárnap még nem figyeltünk fel. Danny Noppertnek, a világrangsorban csak a 22. hollandnak (honfitársai közül is csak 3., MVG-n kívül Van Duijvenbode is megelőzi) a 10. volt az éves PDC-versenyeken elért háromnyíl-átlaga, azaz roppant megbízhatóan dobta-dobja a tömeget. Ehhez már csak hozzá kellett tenni egy kis javulást a duplákban, amelyek ugye a WGP-n szó szerint „duplán számítanak”, s már meg is van a kiváló szereplés receptje. A 21 éves dartsosnak eddig összesen egy tévés és egy nem tévés PDC-versenysikere volt, azaz ő az elődöntő legkevésbé dekorált résztvevője.
Elődöntős ellenfelének, Jonny Claytonnak igazából az idei a nagy beérkezés éve. Tavaly ugyan már világbajnok is lett (csapat-vb-győztes Price társaságában). Idén viszont megnyert már két major tornát (The Masters, Premier League), két Players Championship-fordulót, másik kettőn döntőzött, azaz nem kevesebb mint hat versenyén jutott el a döntőig. Érdekes, hogy csupán egyetlenegy meccset vívott PDC-eseményen Nopperttel, februárban a boltoni Players Championship-viadalon a negyeddöntőben találkoztak, és az ifjabb holland győzött.

Gerwyn Price: első számú esélyeskémnt jut a döntőbe? (Fotó: GETTYIMAGES)

A másik találkozón is esélyesebb a walesi, a világelső, első kiemelt, vb- és World Grand Prix-címvédő Gerwyn Price. Ha már szóba került korábban a nemzeti sorrend a világrangsorban, Stephen Bunting a 14 induló angol közül csupán a 7. a PDC order of meritjén, mégis ő érte el honfitársai közül egyedüliként a legjobb négyet. Ráadásul a negyeddöntőben éppen az angolok legmagasabban rangsoroltját, James Wade-t verte meg 3–1-re.  Most másodszor szerepel az elődöntőben a World Grand Prix-n, hét évvel ezelőtt az elődöntőben – még a normál színhelyen, Írországban – Van Gerwentől 4–0-ra kapott ki, a holland aztán Wade-et is megverte a döntőben, az volt a második győzelme a tornán. S ugyanúgy a második lehet Price-nak is, aki ugye címvédő, tavaly a fináléban éppen holland dartsost, Dirk van Duivenbodét legyőzve. Kettejük örökmérlege egyébként a walesinek kedvezőbb (7–4), de legutóbb júliusban Bunting győzött 7–5-re, éppen egy elődöntőben, a Players Championship idei 15. versenyén Coventryben, és a nagy lendülettel továbbhaladva a döntőben Van den Berghet is megverte!
A esélyszámok alapján a walesi házidöntő a legvalószínűbb, de hát azzal kezdtük, talán a meglepetések major tornáját látjuk már hatodik napja. Az igazi, vaskos meglepetés egy Noppert–Bunting döntő lenne…

Kapcsolódó

A World Grand Prix elődöntőjének programja

Jonny CLAYTON (walesi)–Danny NOPPERT (holland)  

(A világranglistán: 14., ill. 22. Legjobb eredménye a WGP-n: elődöntős, 2021,  ill. elődöntős, 2021. A tornán eddig: –Rydz 2–0, –De Sousa 3–1, –Ratajski 3–1, ill. –Van Gerwen 2–0, –Van der Voort 3–0, –White 3–1.
Egymás elleni mérleg: 0–1. Legutóbbi mérkőzés: Noppert–Clayton 6–4, Players Championhip 3, Bolton, negyeddöntő, 2021. 2. 27.).

 Gerwyn PRICE (walesi, 1. kiemelt)–Stephen BUNTING
(A világranglistán: 1., ill. 15. Legjobb WMP-szereplése: győztes, 2020, ill. elődöntős, 2014, 2021. A tornán eddig: –M. Smith 2–0, –King 3–1, –Chisnall 3–0, ill. –Gurney 2–0, –Wade 3–1, –Searle 3–1.
Egymás elleni mérleg: 4–4. A legutóbbi mérkőzés: Bunting–Price 7–5, Players Championship 17, Coventry, elődöntő, 2021. 7. 5.)

DARTS WORLD GRAND PRIX. Sport2 20:00 az elődöntő mérkőzései (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)