Magyarok a Német Kupában – meg egy kis Milan • SportTV

Magyarok a Német Kupában – meg egy kis Milan

2021. 10. 26. 11:08    
Olvasási idő: 3 perc

Október utolsó hete hagyományosan a DFB-kupa második nagyfordulójának időpontja, s a Serie A-ban is hétközi forduló rendeznek. Így aztán egy „szürke, átlagos” őszi kedden lehetőségünk van magyar válogatottakat mutatni a Német Kupában és a hazai futballszíntéren egyelőre remeklő, pontszámban holtversenyben vezető Milan is megmutatni önöknek. S ha lehetőségünk van – meg is mutatjuk őket!

Daniel Frahnnak, a Babelsberg csatárának jó emlékei vannak Lipcséből. Képünkön éppen a társalók vállán 2015-ben, amikot utolsó mccsét lejázsotta a Red Bull színeiben – most egykori klubje ellen léphet úőjra pályára (Fotó: kicker.de)

BABELSBERG–RB LEIPZIG

Nagyvonalú gesztust gyakorolt az RB Leipzig vendéglátójával, a negyedosztályú (Regionalliga)  SV Babelsberg 03-mal. Teljes mértékben lemond a mérkőzésbevétel rá eső részérők (45%), falajánlva azt a rendezőnek. Több mint 6000 nézőt várnak a potsdami Karl Liebknecht Stadionba, amelyben a találkozót rendezik. A teljesen outsider házigazda a Bundesliga egyik óriását fogadja. Már az első körben az élvonalbeli újonc Fürth kiverése (5–4) is hatalmas fegyvertény volt az alig 30 esztendeje alapított babelsbergiektől, akik jelenleg a Regionalliga Nordost táblázatának 6. helyét foglalják el. Hétfőn jelentette be a kiscsapat, hogy az autópályán kétórányira lévő nagyváros csapata „teljesen lemond a játékból származó bevételről”.
A mérkőzéseket 10%-os egyesületi adó terheli, a többit elvileg kettéosztják a résztvevő klubok közt. Most azonban a 90% a negyedosztályú csapatnál marad.  A babelsbergi igazgatótanács elnöke, Katharina  megjegyezte, nagyon sok munka és előkészítés várt a kiscsapat munkatársaira a találkozó előkészítésével. „Az, hogy már korábban is megbeszéléseket folytattunk a lipcseiekkel és felajánlották, hogy lemondanak a bevételmegosztásról, még fokozta a várakozásokat kedd estére” – tette hozzá Björn Laars vezérigazgató.
Florian Scholz szászországi sportkereskedelmi igazgató szerint: „Elhagyjuk a DFB-kupában szokásos bevételmegosztást, és azt a házigazdákra bízzuk. Mint mindenki mást, a járvány természetesen az SV Babelsberget is érintette. Ráadásul az ellenünk lejátszandó meccs további kiadásokkal jár, így nem kellett sokat gondolkodnunk azon, hogy a jegybevétel elengedésével szeretnénk-e támogatni a klubot. Ez pozitív jelzés az amatőr sport számára.”
A mérkőzést korosztályos kedvezményes jegyekkel rendezik meg, közel hatezer nézőre számítanak. A babelsbergi klubhonlap közleménye kéri, hogy a nézőszámra tekintettel lehetőleg mindenki korán, 60-90 perccel a kezdés előtt érkezzen meg a stadionba.
Ami a „szakmai részt” illeti, Jesse Marsch a „kupakapus” intézményét preferálja, azaz Martinez védi a kaput, de a másik két magyar válogatott Willi Orbán és Szoboszlai Dominik előreláthatólag kezd. A vasárnap a Fürth ellen hátrányból fordító csapatból jó néhányan a kispadon ülnek még a mérkőzés elején. A hazaiak természetesem legjobbjaikkal kezdenek, a bajnokin eltiltott Kastrati mindenképpen kezd, de lehet, hogy Wilton és Gencel is. A két csapatnak ez lesz az első találkozója egymással.

OSNABRÜCK–FREIBURG

Ennek a párosításnak már jelentősebb a históriája. A jelenleg harmadosztályú Osnabrück és a bundesligás Freiburg nem kevesebb mint két tucatnyi mérkőzést vívott már eddig – igaz, „félúton”, azaz a másodosztályban 1981 és 2009 között. Az összmérleg (7–7–10) a most vendég fekete-erdeiek számára kedvező.
Christian Streich mester a Kicker előzetese szerint csak a kispadon számít a kezdetkor a magyar válogatott Sallai Roland játékára, ám az előző évadban a Bundesligában több alkalommal is hasonló volt a helyzet, végül a magyar támadó középpályás csak-csak a kezdőben találta magát. (Sallai egyébként a szombati wolfsburgi 2–0 alkalmával, amelyen az SCF közvetve „felállította a kispadról” Mark van Bommelt, nem volt a meccskeretben.)

MILAN–TORINO

Ha egy ilyen tökéletes Zlatan Ibrahimovic-lövőmozdulat után a hálóba kerülne a labda, az a svéd zseni 150. Serie A- és 400. bajnoki találata is lehetne egyben (Fotó: Getty Images)

Mindkét együttes győztes hétvégén van túl, a Milan drámai küzdelemben nyomta le a tíz, majd kilenc emberrel hősiesen küzdő Bolognát (4–2), míg a Toro a Spezia elleni szoros győzelemmel (3–2) közel került a táblázat felsőházához.
A Milan legutóbbi 48 meccsükből csupán háromszor kapott ki a Torótól, legutóbb 7–0-ra (!) nyert májusban az Olimpico Grande Torinóban, azaz egyik kedvenc ellenfelével néz farkasszemet kedden este.
Noha a vörös-feketék sérült- és beteglistája csak nem akar jelentősen csökkenni, Pioli csapata ebben az összetételében is jelentősen javított küzdőképességén – már ami a hazai frontot illeti. De Franck Kessié – aki a portói kirándulást eltiltás, a bolognai utat megfázás miatt hagyta ki, most ismét bevethető. Samu Castillejo a legutóbbi kieső a szombati bemelegítéskor sérült meg, s csatlakozott a már korábban bevethetetlen Brahim Diazhoz (Covid), Florenzihez (térd), Maignanhoz (csukló), Junior Messiashoz (térd) és Rebichez (boka). Rebic hiányában Piolinak választania kell Ibrahimovic és Giroud között a kezdőcsapatban.
A vendégek viszont nélkülözni kénytelenek a középpályás Mandragorát, mivel a Juve korábbi kölcsönjátékosa térdműtéten esett át a héten. Ansaldi combsérülést szenvedett a Genoa ellen, kétséges a fellépése a San Siróban. Ola Aina viszont kész arra, hogy elfoglalja helyét az öttagú középpályássor bal oldalán. Belottiról ugyan kezdőként is szó volt, végül csak 30 percre állt be, de most lehet, hogy már a kezdő sípszó a pályán éri a San Siróban.
Három statisztikai érdekesség a meccsről: 1. A Milan megnyerte legutóbbi 5 bajnokiját. Pioli irányításával csak egyszer volt ennél hosszabb sorozata: hatszor győzött megszakítás nélkül 2020 júliusa és októbere között. A Torino legutóbbi idegenbeli meccsét 1–0-ra elvesztette Nápolyban. Ha most sem szerez gólt, egymás utáni két góltalan bajnokija idegenben 2020 februárja után lesz, akkor a Lecce és (szintén) a Milan ellen maradt eredménytelen. 3. Zlatan Ibrahimovic ha újra betalál, két mérföldkövet is elér. Az lehet a 150. Serie A-találata, valamint a 400. bajnoki gólja pályafutása során. A Torino ellen első három alkalommal mindig betalált, a legutóbbi három meccsn vuóiszont egyszer sem…

Kapcsolódó

Milan–Torino bajnoki örökmérleg

Összesen: 150 mérkőzés–61 Milan-győzelem–56 döntetlen–33 Torino-győzelem/ 232–144-es gólkülönbség. Ebből Milanóban: 75–44–20–11/ 131–51.  A párosítás legjobb gólszerzői: Gunnar Nordahl (Milan) 12 gól, José Altafini (Milan) 11, Rolando Bianchi (Sassulo), Renzo Burini és Nils Liedholm (Milan), valamint Julio Libonatti (Torino) 9-9
A legutóbbi mérkőzés: Torino–Milan 0–7 (0–2). Gólok: Rebic (3), T. Hernández (2), Kessié-11-es, B. Díaz (2021. 5. 12.). A legutóbbi bajnoki Milan-győzelem: 7–0 (2021. 5. 12., Torinóban); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2018. 12. 9.); a legutóbbi Torino-győzelem: 0–1 (2001. 11. 4., Torinóban). Házi gólkirály:  Rafael Leao 4, ill. Josip Brekalo, Marko Pjaca, Tommaso Pobega és Antonio Sanabria 2-2 gól.

Még egy Serie A-bajnokit mutatunk felvételről is az este folyamán: az egy igazai „menekülő mérkőzés”: a kiesést jelző vonal „jó” oldalán (értsd: felette) álló Spezia fogadja az éppen a vonal alatti Genoát.

NÉMET KUPA, 2. FORDULÓ. Sport2 18:15 SV Babelsberg 03–Red Bull Leipzig (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel);  Sport2 20:45 VfL Osnabrück–SC Freiburg (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel).
SERIE A, 10. FORDULÓ. Sport 1 20:30 AC Milan–Torino FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 23:00 Spezia Calcio–Genoa CFC (felv., kommentátor: Méhes Gábor)