Vladan Matics: Április-májusban az volt a kérdés, folytatni tudja-e a klub az NBI-ben • SportTV

Vladan Matics: Április-májusban az volt a kérdés, folytatni tudja-e a klub az NBI-ben

2021. 10. 29. 16:38    
Olvasási idő: 3 perc

Az is kérdés volt, hogy egyáltalán el tudunk-e indulni az NB I-ben, mutatta be a távozásához vezető okok egyikét Matics Vladan, a tatabányai kispadot hét év után elhagyó vezetőedző. Érezte, nem mennek jó irányba a dolgok, és a hatalmas stressz mellett az egészségi állapota, csípőproblémája sem segítette maradását. A Kézivezérlés Extrában Ágai Kis András és Borsos Attila kérdezte az edzőt.

Vladan Matics edzést vezényelt. (Fotó: facebook / @tatabanyahandball)

Vladan Matics egészségügyi okokból távozott a közelmúltban a Grundfos Tatabánya KC vezetőedzői posztjáról. Elmondta, két éve érett már benne ez a döntés, hogy elhagyja a Tatabánya csapatát. Mesés öt év után akkor lejtmenetbe indult a csapat egy változás miatt, nem volt, nem lehetett terv, szisztéma a csapat előtt: „Nálunk ez nem volt az utolsó két évben. Nálunk káosz volt, improvizáció, össze-vissza raktuk össze a csapatot, csak maradjunk életben.” Kifejtette, 3 évvel ezelőtt, amikor majdnem Final4-t játszottak, akkor voltak a csúcson, onnan jött egy koncepcióváltás, ami ide vezetett.

Felidézte, hogy évről-évre gyengült a keret, mégis a dobogón tudtak végezni a magyar bajnokságban, csak a nemzetközi kupákban nem jöttek az eredmények. Idén április-májusban az volt a kérdés, tudja-e folytatni a klub az NBI-ben. Azt mondta, abban nem értettek együtt Marosi Lászlóval, hogy a közvéleményt is tájékoztassák-e a klub körüli helyzetről. Például az idei szezon előtt Sipos Adrián utolsó pillanatos elvesztése érzékenyen érintette, mert szerinte ő jelenleg Európa három legjobb védője között van, és nagy szerepe lett volna abban, hogy az új játékosok beilleszkedését segítse. Azonban nyilvánvaló volt, hogy a Veszprém óriási lehetőség neki, egy nagy klubban a BL-ben szerepelhet.

Kitért arra is, hogy többen arról beszélnek, hogy a Tatabányát a magyar válogatott tagjai alkotják, de azt kifejtette, hogy valójában nem a nemzeti csapat vezérei játszanak itt: „Mindenki mondja, hogy a magyar válogatott játékosaiból álló Tatabánya, de visszakérdezek: Ki az, ki a magyar válogatott szintű játékos? Nem akarok megsérteni senkit, de a válogatott kiegészítő játékosairól beszélünk. Ők vezérek a pályán? Nem, egyikük sem. Ancsin Gábor Máthé Dominik mögött kap szerepet, Győri Matyi többször nincs a keretben, Stefan Sunajkónál többet játszik Bóka Bendegúz, Hornyák Peti kiesett, Juhász Ádám egy éve sérült, nincs a keretben, Zsolti (Balogh – a szerk.) kiesett. Ez a magyar válogatott gerince? Nem, ők kiegészítő játékosok.”

Azt gondolja, a jelenlegi keret ennyit tud, egy picivel talán többet. A szezon előtt úgy vélte, ha csak a magyar bajnokságban indulnának, és minden meccsre fel tudnának készülni, akkor talán sikerülhet a nemzetközi kupaszereplést érő helyen végezni. A szűk keret, a sok utazás és a fáradtság hátráltató tényező. Szerinte a jelenlegi Tatabánya keretéből 4-5 játékost érdemes megtartani a következő szezonra, ha európai szintű csapatot szeretnének.

Elárulta, nagyon jól esett volna neki, ha felajánlják azt a lehetőséget, hogy tartson pihenőt, és majd jöjjön vissza. „Imádom, szeretem őket, Marosi Lacit, Kontra Zsoltit, Sibalin Jakabot, a szurkolókat imádom, úgy gondolom, hogy ők is engem. Mesés öt év volt ez, csak jött ez a fránya anyagi probléma. A vezetőség nem tett semmi rosszat, hogy így alakult a helyzet, minden meg volt tervezve, csak puff, és ennyi. Nem tudok olyat mondani, hogy a Marosi Laci hibás, mert nem. Nekem csak a kifelé való kommunikáció hiányzott. Mindig én sírtam, mondtam az igazat, és mindig fekete bárány voltam. Laci nagyon jó ember, ő nem akarta, hogy mások tudják, mi van velünk. De ilyen az élet, muszáj megmondani, mert ha nem mondasz semmit, akkor így jársz.”

Elárulta, hogy a 2021-ben beszálló MOL támogatása nem old meg minden problémát, nem hatlmas pénzről van szó, nem fognak tudni világsztárokat igazolni, csak stabilitást eredményez majd a klubnál a következő 2-3 évre. Abban fog segíteni, hogy a játékosokkal hosszabb távon lehessen majd tervezni.

A közös megegyezéssel történő elválás gyors döntés volt. A NEKA elleni 10 gólos vereség után zajlott le minden. „A NEKA elleni mérkőzés után jött Marosi László és Feci (Ilyés Ferenc klubmenedzser – a szerk.) a folyosón, nekem is elegem volt, láttam, hogy ők is valamit változtatni szerettek volna, és akkor 10 másodperc volt. Először én mondtam ki, aztán Marosi László is mondta, hogy menjek pihenni, én pedig mondtam, hogy megyek pihenni, elegem van, ennyi.”

Az egészségével kapcsolatban elárulta, pár éve csípőproblémái vannak, hamarosan meg fogják műteni. Elmesélte, hogy az előző szezonban a stressz miatt elájult a GOG elleni meccs előtt, az elmúlt két hónapban alvásproblémái is voltak, az Eger elleni mérkőzés után a gyomra is fájt. Ő nem az az edző, aki a munka után hazamegy, és elfelejti a kézilabdát, ő inkább azon gondolkodik, hogyan lehetne jobbá tenni a dolgokat. Szívből, lélekből dolgozik.

Jelen pillanatban azt gondolja, most egy ideig inkább az utánpótlásban fog dolgozni, megnyugszik, szeretne pihenni, átadni a tudását, és drukkolni a Tatabányának, hogy a klub ki tudjon mászni a gödörből.