A nagy visszavágók napja • SportTV

A nagy visszavágók napja

2021. 11. 18. 19:11    
Olvasási idő: 3 perc

A nemzetiségeket tekintve színesebb a Grand Slam of Darts alsó ágának mezőnye. A négy meccs közös jellegzetessége, hogy mindegyiknek az előzményei közt akad egy (vagy több) olyan meccs, amelyért az egyik fél erős visszavágási kényszert érez, a másik meg azt a késztetést, hogy megerősítse: tényleg ő a jobbik dartsos.

MVG-nek most egy kétszeres világbajnokot kellene elütnie a negyedok Grand Slam of Darts-trófeához vezető úton (Fotó: pdctv.com)

A három alsó ági angol közül kettő, Michael Smith és Joe Cullen feszül egymásnak az est első találkozóján. Gyakorlatilag kortársak, Bully Boy 32, a Rocksztár 32 esztendős, számos nagy csatát vívtak egymással és örökmérlegük sem mutat átütő fölényt, Smith 10–8-ra vezet. A 18 meccsből egy finálé volt (PDC Delevopment Tout, ír open tíz éve, Smith 3–2-re nyert), a legutóbbi pedig major tornán, az idei UK Openen, ahol ugyancsak a nagyobb eredményig felfutó (vb-döntős 2019-ben) Smith volt a jobb, hatalmas, drámai meccsen 10–9-re, még a nyolcaddöntőbe jutásért. Azaz két igen kis különbségű parti, Cullen joggal érezheti, egyszer a nüanszok mellette is dönthetnek.

A második csörte két kiemelté, a világranglista-harmadik, tavalyi világbajnok Peter Wrighté és a címvédő José de Sousáé, aki tavaly gyakorlatilag ezen a tornán tört be a világ élmezőnyébe, bizonyítva, nem csak a jó kis játékosok egyike, hanem egy major torna megnyerésére érett dartsos.  Nagy korkülönbség köztük sincs, az extravagámns megjelenésű skót csak négy évvel idősebb a portugálnál. Viszont Snakebite idestova hat éve tagja a szűk élmezőnynek, A Special One viszon kerek egy éve tartozik csak oda. Az ő mérlegük csak kétéves, és egy hajszállal De Sousa javára billen (4 győzelem, 3 Wright-sikerrel szemben és egy remi az idei Prenier League-ben), az ő „visszavágó-alapjuk” egy 2019-es barnsley-i Players Championship-verseny elődöntője (7–3 a portugálnak) és az idei másik PL-találkozójuk, amelyet 8–1-re (!) nyert meg De Sousa. Nem kérdés, Wright – ki tudja, a milyen színű tarajjal – „ezerrel” hajt majd a győzelemért.

A Clemens ellen zseniálisan játszó Fallocn Sherrock lendületéből futja-e egy újabb Suljovic elleni bravűrra is? (Fotó: pdctv.com)

A harmadik csatát Mensur Suljovic és Fallon Sherrock vívja. Ők eddig egyetlenegyszer csatáztak, de az örökké emlékezete volt. Sherrock ugyanis két éve tette híressé a nevét a vb-n, ahol első nőként aratott győzelmet férfiversenyző fölött Ted Evetts fölött, de az igazi durranás az volt, hogy Memsur Suljovicot is meg tudta verni 3–1-es szettkülönbséggel, pedig az osztrák akkor már a vb 11. kiemeltje volt és már három nagy torna döntőjében szerepelt, mi több, a 2017-es Champions League of Dartsot meg is nyerte.
Fallon idén már dobott egy nagyot, a koppenháhai Nordic Openen döntőbe is jutott (igaz, mémi szerencsével, mert Price nem tudott kiállni ellene korábban), ahol ugyan viszonylag simán kikapott MVG-től (11–7), de a döntő mégiscsak döntő. Ráadásul most a csoportkörből szenzációs játékkal jutott továvv Gabriel Clemen ellen, amikor 1–3-ról sorozatban 4 leget nyerve fordított, az utolsó kettőben 141-es kiszállóval és egy „big fishsel”.
„Tudtam, hogy 5–3-ra kell nyernem ás 1–3-nál állva úgy éreztem, már kész vagyok. Utána csak lazítottam, szerebsére megszoktam, hogya bullok azért jönnek, amikor nagyon kell. Úgy érzem, jobban játszom, mint valaha. Sokat tanultam az elmúlt két évben és már sokkal jobb játékos vagyok. A játékos minősége, akivel Koppenhágában játszottam (MVG – a szerk.) felkészített erre a tornára. Hálás vagyok, hogy játszhattam ezen a versnen, ami jobb jáékossá tatt” – nyilatkozta az angol asszonyka csillogó szemmel, széles mosollyal az arcán a  Clemens elleni, dartsvilágra szóló diadal után. Hogy a mosolyt letörli-e a nemes bosszúra szomjas Suljovic, elválik csütörtökön késő este.
A slusszpoén egy háromszoros és egy kétszeres PDC-világbajnok küzdelme az utolsó negyeddöntős helyért. Michael van Gerwennek van eggyel több Gary Andersonnál, a különbséget, ha úgy tetszik, éppen kettejük vb-fináléja jelenti. MVG azt a csatát az Alexandra Palace-ban 2017. január 2-én 7–3-as játszmakülönbséggel nyerte meg. 2005 óta vívott 69 eddigi csatájukból (46–3–19 eddig, MVG javára), a vb-döntőn kívül még 9 finálét játszottak egymással. Azokból is 5–3-gyel a holland a jobb, ráadásul tavaly augusztus óta, az elmúlt 15 hónapban vívott csatáikból Garynek egyetlen remire futotta, négyszer a tar zseni győzött, ugyanezen a versenyen ugyanebben a fázisban 10–2-re (!), legutóbb pedig júniusban a Milton Keynes-i Players Championship-versenyen az elődöntőben 7–2-re. „Itt lenne az ideje  már egy győzelemnek” – gondolhatja Gary, aki bárkit bármikor és bárhol képes legyőzni – ha olyan napja van…

Kapcsolódó

GRAND SLAM OF DARTS, A NYOLCADDÖNTŐ CSÜTÖRTÖKI MÉRKŐZÉSEI

Michael SMITH (angol)–Joe CULLEN (angol)
Peter WRIGHT (skót, 2. kiemelt)–José DE SOUSA (portugál, 7.)
Mensur SULJOVIC (osztrák)–Fallon SHERROCK (angol)
Michael VAN GERWEN (holland, 3.)–Gary ANDERSON (skót, 6.)

GRAND SLAM OF DARTS, Wolverhampton. Sport2 20:00 a nyolcaddöntő második felének mérkőzései (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)

Cookie beállítások