A foga nem volt elég a sikerhez, a családja igen • SportTV

A foga nem volt elég a sikerhez, a családja igen

2021. 12. 27. 19:38    
Olvasási idő: 2 perc

Raymond Smith első vb-szereplése egy elhagyott protézis, a második pedig a remek játéka miatt marad emlékezetes.

Egyedül, kempingben töltött éjszakák helyett lassan merészebb álmai is lehetnek Raymond Smith-nek, aki a PDC-világbajnokság eddig legnagyobb menetelését mutatja be. Részben azért, mert Jamie Hughes, Devon Petersen és Florian Hempel legyőzésével ő az első, aki három riválisát is megverte a mostani vb-n az Ally Pallyben, részben meg azért, mert tőle aztán tényleg senki sem várta a nyolcaddöntőbe jutást. Még akkor sem, ha hozzátesszük: immár csak egy diadalra van attól, hogy kiharcolja a következő évre a PDC Pro Tour Cardot, ráadásul a leendő ellenfél (Steve Lennon vagy Mervyn King) nem tűnik verhetetlennek. „„Ezzel még nem akarok foglalkozni. Majd ha meglesz. Az nagyon-nagyon jó szórakozás lenne a számomra” – mondta a lehetőségről.

Ugyanakkor jelentős kérdés, hogy majd tényleg szeretne élni az alkalommal vagy sem. Merthogy az édesapja súlyos beteg. „Egészségileg nincs jól, mellette akarok lenni, amikor majd eljön az idő… Emellett szeretem az otthoni életemet, a munkámat, az engem körülvevő embereket” – fogalmazott Smith. Ráadásul a halál karrierje korábbi szakaszában is „megtalálta”, 2019 áprilisában a fivére öngyilkos lett, ami később lelkiismeret-furdalást is okozott nála. „Ahelyett, hogy az utolsó karácsonyát együtt töltöttük volna, én itt voltam Londonban, és életem legszebb napjait éltem. A halála után ez a gondolat befészkelte magát az agyamba” – idézte fel a rossz emlékeket. Emiatt aztán időszakosan vissza is vonult, ráadásul úrrá lett rajta a depresszió is. „Néha az élet ment a maga módján tovább, néha meg ki sem szálltam az ágyból” – így Smith.

Pedig lett volna mire építenie, marketingszempontból okvetlenül. Az általa említett „legszebb napjain” részt vehetett a vb-n, és emlékezetes mérkőzést vívott Alan Tabernnel. 0:2-ről visszajött, kiegyenlítette szetthátrányát, és akkor készült az a fotó, ami bejárta a dartsvilágot. Merthogy az egyenlítést jelentő nyíl bevágását követően diadalordításban tört ki, a felső fogprotézise viszont pont akkor érezte úgy, hogy le kell válnia… Az már csak újabb rossz adalék volt, hogy a döntő szettet elbukta.

Most egyelőre nincsenek ilyen gondjai, ahogyan már a depresszió sem „visszatérő vendége”. A családja kihúzta a bajból, morális támasza és edzőpartnere a fia, Ky lett. Ő is itt volt Londonban, az első kanyarban kikapott ugyan Maik Kuivenhoventől, de az apjával maradhatott, így legalább kettesben karácsonyozhattak. Az extra költségre majd futja, hiszen Raymond papa már 42 500 megkeresett fontnál tart, az összeg nagyot dob a hajdan egyszerű körülmények között élő családon.

A Sport TV élőben követi nyomon a PDC-vb eseményeit.