A covid miatt került vissza a csapatba, azonnal a liga egyik legjobbja lett • SportTV

A covid miatt került vissza a csapatba, azonnal a liga egyik legjobbja lett

2021. 12. 28. 16:52    
Olvasási idő: 3 perc

A New York Knicks nyáron szerződtette Kemba Walkert, komoly reményeket fűztek az igazoláshoz, aztán pár meccs után az edző, Tom Tibodeau bejelentette, hogy a bronxi születésű irányító nem lesz része a rotációnak. Aztán jött a covid, Walker visszatért, és szuper formában van.

A New York Knicks régi-új kezdőirányítója, Kemba Walker (Fotó: Getty Images)

Kemba Walker története remekül rávilágít arra, milyen apróságokon múlik, hogy egy játékos karrierje hogyan alakul, és milyen nüánszokon múlik. Az akkor már háromszoros All-Starnak 2019-ben egykori csapata, a Charlotte Hornets (és tulaja, Michael Jordan) nem akarta kifizetni a maximum szerződést, ezért csak egy sign-and-trade keretében kötötték meg vele azt a négyéves kontraktust, ami 2023-ig garantált neki majd 141 millió dollárt. Azzel együtt már postázták is a Boston Celticshez Terry Rozierért.

Az első szezonja jól sikerült Bostonban, All-Star lett, azonban a térde elkezdett rakoncátlankodni, a 2020-21-es szezonban csak 43 meccset játszott, és a rájátszásban sem volt segítségére a csapatnak. Ezért őt (és elsősorban maximum szerződését) egy első körös választással egyetemben az első körösöket gyűjtő Thunderhez cserélték. A Thundernél nem volt rá szükség, inkább kivásárolták a szerződéséből.

Ekkor jött a bronxi kosaras számára a mentőöv szülővárosából, New Yorkból 18 millió dollár és egy kétéves szerződés képében. A Knicks a vártnál rosszabbul kezdte a szezont, és a november végéig kezdőnek számító Walker lett ennek az egyik áldozata, Tom Thibodeau edző akkor bejelentette, hogy Walker nemhogy a kezdőcsapatból, hanem a rotációból is kikerül. Nem volt ez olyan meglepő, a fejlett statisztikák szerint Walkerrel a pályán sokkal rosszabb volt a Knicks, mint nélküle. Így november 26. és december 18. között egyáltalán nem lépett pályára 10 mérkőzésen, pedig nem volt sérült. A formájára és a vele való kockázatra utal, hogy egy csapat sem szeretett volna cserélni érte ebben az időszakban.

A négyszeres All-Star páratlanul intelligensen kezelte a helyzetet, megsértődés helyett arról beszélt, hogy sok fiatal van a csapatban, nem mutathat nekik rossz példát, ezért ott lesz mellettük, ha szükség van rá. Aztán lecsapott a covid és az omikron variáns, ami megtizedelte a Knicks keretét, és még Derrick Rose is lesérült. Kihez nyúl ilyenkor az edző? A keretében lévő korábbi kegyvesztett All-Starhoz.

Volt csapata, a Boston Celtics otthonában tért vissza, 29 pontot termelt, leszedett 6 lepattanót, és hintett 5 triplát is. Ez volt az eddigi legjobb New York-i meccse. Nem nyertek, de látszott, hogy Walkerben van azért potenciál. Legközelebb a Detroit Pistons legyőzése során 21 pontot szórt, majd december 23-án jött a következő nagy durranás: 44 pontot dobott a Washington Wizards ellen, csak a második félidőben 28-at, kiosztott 8 gólpasszt és szerzett 9 lepattanót. Ötven százalékkal dobta a hármast (14/7). Ugyan a Knicks kikapott a Wizardstól, a Madison Square Garden közönségét sikerült meggyőznie a játékmesternek, hiszen a nevét ismételgette a publikum:

A Knicks karácsonyi meccsén úgy játszott történelmi meccset, hogy nem dobott túl sok pontot, mert nem ment neki a dobás. Ő lett a liga történetének hetedik játékosa, aki tripla-duplázni tudott karácsonyi mérkőzésen. Ugyan szűk tripla-dupla volt (10 pont, 12 gólpassz, 10 lepattanó), de akkor is tripla-dupla:

Hatalmas élmény volt neki szülővárosa csapatát győzelemre vezetni ezen a meccsen, és rendkívül büszke volt. Tom Thibodeau pedig már a találkozó előtt elárulta, hogy Walker teljesítményével kiérdemelte, hogy visszakapja a kezdő pozíciót a Knicksben. Ez pedig így marad akkor is, ha minden játékos egészséges lesz újra. Walkert azért is megdicsérte, hogy nem vállalta túl magát, mikor látszott, hogy nem megy neki a dobás, és inkább a passzjátékban jeleskedett, mert valamikor a kinti dobás, valamikor a betörés, valamikor pedig ez az, amivel segíteni tud.

Az NBA is méltatta Walkert, akivel az elmúlt héten 2-1-gyel zárt a Knicks, és a három meccsen Walker átlagosan 25 pontot dobott 9 lepattanó és 8,3 gólpassz mellett. Ő lett ugyanis a hét játékosa a keleti konferenciában. Tehát azok után, hogy egy csapat elcserélte, egy inkább kivásárolta, egy másik pedig kirakta a rotációból pár hónapon belül, ő kihasználta az adandó lehetőséget, és megmutatta, miért volt All-Star korábban.

Miközben dübörög a darts-vb, komoly NBA-programmal készülünk 2021 utolsó és 2022 első napjaiban is, például a New York Knickset is látjuk majd:

Trash Talk: december 30., csütörtök 19:00, Sport1 (élő)

Brooklyn Nets – Philadelphia 76ers: december 31., péntek 1:00, Sport1 (élő); 15:00, Sport2 (felv.) és 21:00, Sport1 (felv.)

Milwaukee Bucks – New Orleans Pelicans: január 2., vasárnap 0:30, Sport2 (élő); 15:45, Sport2 (felv.)

NBA Action: január 2., vasárnap 13:00, Sport1 (felv.)

Alley-oop: január 2., vasárnap 20:30, Sport2 (élő)

Toronto Raptors – New York Knicks: január 2., vasárnap 21:30, Sport2 (élő)