Újabb latin kupaszerda • SportTV

Újabb latin kupaszerda

2022. 02. 09. 12:49    
Olvasási idő: 3 perc

Közel azonos tempóban halad az általunk közvetített két dél-európai kupasorozat, a Coppa Italia és a Copa del Rey. A spanyolok azért kissé előbbre járnak: náluk a kétmeccses elődöntő első találkozóira kerül sor, az olaszoknál az egymérkőzéses elődöntő találkozóit játsszák.

Joaqu0n, a Betis 41 éves ikonja legutóbbgólt szerzett a kupában Vallecasban, de a csapat kiestt. Most győzelemre szeretné vezetni övéit (Fotó: Getty Images)

RAYO VALLECANO–BETIS

A hatalmas meglepetések, az óriások elhullása után az elődöntőbe jutó négy együttes közül a Spanyol Kupában a Rayo Vallecano a „kis hal”. Az egyetlen, amely még sosem hódította el a trófeát, s a legjobb négybe jutással beállította klubtörténeti rekordját. Előző alkalommal ez 1982-ben sikerólt a Madrid külvárosi kiscsapatnak, amely az AD Paria (8–1), a CP Carcareno (3–1), a Real Oviedo (2–0) kiverésével jutott a főtáblára, majd a nyolcaddöntőtől az Atlético Madrileno (0–0, 2–0) és a Zaragoza (1–2, 5–2) legyőzésével jutott a négyig, ahol aztán kiesett a Sportin Gijóntól 0–1, 0-3), amely viszont a düöntőben maradt alul a Real Madriddal vívott küzdelemben.
A vallecasi együttes ebben a kiírásban az első körben csak nehezen jutott túl az ötödosztályú Guijelón, 1–1-es 120 peercet követően 11-esekkel 4–3-ra. Aztán következett a másodosztályú Bergantinos (3–1, gólok: Suárez, Ciss, Moreno), majd a 16-ba jutásért a szintén Liga123-as (azaz II. osztályú) Mirandés (1–0, g.: Martín), s végül a harmadik másodvonalbeli, a Girona (2–1, g.: Guardiola 2). Ezek eddig mind idegenbeli meccsek voltak – a Copa del Reyben mindig a „kicsi” játszhat otthon  – , a negyeddöntőben azonban már Vallecasban léphetett fel a gárda, amely Trejo 33. Perces egyetlen 11-esével verekedte magát tovább.
A vendég Betis kupamúltja sokkal gazdagabb, az andalúziai együttes 4-szer volt kupadöntős, ebből kétszer a győzelmet is megszerezte (1977, 2005). Idehaza az előbbit szokás emlegetni, a csapat edzője Szusza Ferenc volt, egyik támadója pedig a tavalyelőtt elhunyt Ladinszky Attila.
A mostani sorozatban a sevillai gárda 4–0-val kezdett Alicatéban, ötödosztályú ellenféllel (g.: Tello, Lainez, Joaquín Bartra), aztán  harmadosztályú Talavera ellen csak a hosszabbítás hajrájában szerzett gólokkal tudott csak diadalmaskodni, 4–2-re (g.: Iglesias, Joaquín-11-es, Lainez, Canales). A 16-ba jutásért már másodosztályú ellenfél következett, sima győzelemmel (3–0, g.: Carvalho, Fekir, Iglesias). A nyolcaddöntőben  félbeszakadt, két részletben lejátszott városi derbin sikerült diadalmaskodni a Sevilla ellen (2–1, g.: Fekir, Canales), a negyeddöntőben pedig egy szinte szürreális 4–0-val verekedte át magát a zöld-fehér gárda San Sebastianban a tavalyi-tavalelyelőtti, azaz a 2019–20-as kiírást 2021-ben megnyerő győztes Real Sebastian ellen.
A két együttes negyedszer kerül össze a kupában, de már 6. meccsét játssza. az első kettő ugyanis oda-vissza párviadal volt, az 1991-es 5. fordulóból és az 1997-es negyeddöntőből egyaránt a Betis léphetett tovább, veretlenül (3 győzelem, 1 döntetlen). Abban a kiírásban egyébként a Betis egész a döntőig jutott, többek közt Jarnival, Nagy Alberttel, Alfonso Pérezzel és az Ajaxszak korábban BL-t is nyerő Finidivel a soraiban. A legutóbbi csatát azonban a Rayo nyerte meg, nagy izgalmak között, 2020 januárjában. A normál játékidő 1–1-re végződött Catena, illetve Joaquín góljával. A hosszabbításban a sevillaiaktól Loren talált be, a madridiaktól Andrés Martín, a 118.(!) percben. A 11-es csatát aztán a Rayo nyerte meg 4–2-re úgy, hogy a Betis első 11-esét a klubikon, az akkor 39 éves Joaquín hagyta ki, aki 2000 és 2006 között és 2015 óta összesen már 13. éve szolgálja az együttest.
A bajnokságban egyébként már lejátszották mindkét meccsüket, a 10. fordulóban Sevillában a Betis nyert 3–2-re, az idén január 9-i vallecasi találkozón pedig 1–1-es döntetlen született, Canales első félidő végi vezető góljára Balliu a 70. Percben válaszolt. A LaLigában egyébként a Betis áll jobban, a BL-t érő 3. helyen áll a táblázaton 40 ponttal, míg a Rayo 9-cel kevesebbet szerezve a 9. helyet foglalja el. De hát a kupameccs – tudjuk – mindig különbözik egy „sima” bajnokiktól…

MILAN–LAZIO

Fortuna különös trükkökre képes – két napon belül a második Milánó–Róma derbi következik, mindkettőt az északi metropoliszban játsszák, és a győztesek egymással csapnak össze az elődöntőben.
Itt is korábbi többszörös bajnokok csapnak össze, a Milan 1967 és 2003 között ötször, a Lazio 1958 ás 2019 között 7-szer szerezte meg a trófeát. Hasonlóan gazdag a közös múltjuk, mint a városi rivális csapatoké, 20-szor is összecsaptak egymással. Meglehetősen szoros mérleggel: a lombardok 9 győzelmével szemben a fővárosiak 8 sikere áll, 3 döntetlen mellett. (Milánóban hasonló a balansz: 6–2–5.)  Összesen 24 fináléjukból egyetlenegyet vívtak egymással, igaz, az kétmeccses volt. 1998 áprilisában a Milan 1–0-ra nyert a San Siróban, de az Olimpicóban 3–1-re az égszínkékek győztek.
Ebben a kupaidényben ők is csak egy ellenféllel küzdöttek meg.  A vörös-feketék a gyengécske Genoa ellen csak a hosszabbításban nyertek, a normál játékidőben a félidőben még a genovaiak vezettek Östigaard góljával, Giroud csak a 74. percben egyenlített Giroud találatával, a ráadásidőben Leao és Saelemaekers nyerte meg a meccset. A sasoknak is kevés volt a 90 perc, házi gólkirályuk, Ciro Immobile csak a 106. percben tudta megszerezni a győztes találatot.
A bajnokságban a korai stádiumban, szeptemberben találkoztak, ugyancsak a San Siróban: Leao a 45. percben szerzett vezető gólt, Ibrahimovic a 67.-ben duplázott rá.
A hétvége mindkét együttest sikerélménnyel látta el. A Milan a milánói derbin nyert 0–1-ről fordítva a bajnok és listavezető Inter ellen, a Lazio Firenzéből vitte haza mindhárom pontot remek kontrajátékkal. A hétvégén egyiükre sem vár megoldhatatlan feladat, a milánóiak a Bolognát, a rómaiak a Sampdoriát fogadják. Könnyen meglehet, hogy Stefano Pioli és Maurizio Sarri sem rotálgat, hanem a legerősebb csapatára hajazó tizenegyet küld kezdéskor a pályára.

COPA DEL REY, elődöntő, első mérkőzés. Sport1 20:45 Rayo Vallecano de Madrid–Real Betis Balompié (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor)
COPPA ITALIA, negyeddöntő. Sport2 21:00 AC Milan–SS Lazio
(kommentátor: Méhes Gábor)