A Rayo és a Sevilla továbbvinné a nyertes „La Liga-vonalat” • SportTV

A Rayo és a Sevilla továbbvinné a nyertes „La Liga-vonalat”

2022. 12. 21. 18:46    
Olvasási idő: 2 perc

Tovább folytatódik a Copa del Rey, a spanyol nemzeti kupaküzdelem második „nagyfordulója”, azaz a legjobb 32 közé jutásért folyó versengés. Az első napon egyetlen élvonalbeli együttes sem hibázott, ezt szeretnék továbbvinni a szerdai második játéknapon pályára lépő LaLigás csapatok.

Ivan Rakitic a Barcával annak idején nyert négy Copa del Reyt, most veteránként a másodikból a harmadik fordulóba igyekszik a Sevillával... (Fotó: Getty Images)

Az Elche, a Mallorca, a Getafe, az Athletic Bilbao és az Espanyol kapott gól nélkül jutott tovább, a Villarreal azonban megszenvedett a negyedosztályú Guijuelóval, Danjuma csak a 93. percben tudta megszerezni a győztes találatot az élvonalbelieknek. A második napon  Rayo Vallecano, a Valladolid, a Sevilla, az Osasuna és a Real Sociedad lép pályára az első osztályúak közül.
Mi a „passzkirály” madridi Rayo Vallecano és a bajnokságban szenvedő Sevilla mérkőzését tűztük a programunkra.
A Rayo – amely annak idején még a Luis Enrique-féle Barcelona ellen is tudott labdabirtoklás-párbajt nyerni – ezúttal a negyedosztályú Atlético Saguntino otthonába látogat. Vendéglátója 1951-ben alakult, sosem volt még harmadosztályúnál jobb a bajnokságban (2016–17-ben újoncként 11. lett, egy évre rá 18.-ként lesett a Segunda B-ből), a Copa del Reyben összesen harmadszor jutott országos nagyfordulóba, amelyben idén nyert először mérkőzést, ugyanis hosszabbításban 1–0-ra felülkerekedett a harmadosztályú Amorebietán. Jelenleg az RFEF negyedik osztályának 3. csoportjában a 10. helyén áll, egy ponttal megelőzve az osztályozós Alzirát. A Rayo ugyanakkor nemcsak mostani osztályba sorolása, hanem múltja alapján is jóval előbbre jár a spanyol futball egészében. A La Ligában a vb-szünet után a 8. helyről folytatja a küzdelmet, a Copa del Reyben pedig kétszer elődöntőt játszhatott (1982-ben és az idén), további hat alkalommal pedig eljutott a lehjobb nyolcig.

Legalább ekkora különbség tátong a másik mai meccsünk résztvevői között. A Juventus de Torremolinos ugyancsak az RFEF 3-ban, azaz a negyedosztályban szerepel, a 4. csoportban, amelyben jelenleg a kieső helyek egyikén, a 16.-on áll, éppen két helyezéssel megelőzve a Sevilla II csapatát. Csakhogy a kupában az első együttessel kell megmérkőzi az amúgy a harmadosztályban mindössze négy esztendőt (azt is több mint fél évszázada, 1964-től 1968-ig) eltöltő torremolinai gárdának.
A csapat kupaszereplése is elintézhető viszonylag röviden 1982-bn az első, egy évre rá a másdik fordulóig jutott, amely teljesítményt most ismételt meg azzal, hogy az előző körben 2–2-re végzett a hosszabbításban a másodosztályú Huescával, majd a 11-es rúgásokban 4–2-re jobbnak bizonyult.
A Sevilla (első csapata) persze a spanyol futball egyik zászlóshajója. Egyszeres spanyol bajnok (1947), ötszörös Copa del Rey-győztes (193 és 2010 között),  emellett öt alkalommal nyerte el az UEFA-kupát, illetve az Európa-ligát, nemzetközi sikereket is szerezve a spanyol színeknek. Ugyanakkor a LaLigában ebben az idényben pocsékul szerepel, a 18., azaz kieső helyen áll, igaz, csupán egy ponttal elmaradva az előtte helyezkedő Espanyoltól és Celta Vigótól. Menet közben edzőt is kellett váltania, az idényt még  Julen Lopeteguivel a kispadon kezdte el, akit október 22-én váltott az argentin Jorde Samapoli, aki 2015-ben Copa Américát nyert Chile csapatával szülőhazája akkor Messit is felvonultató válogatottja ellen.  Néhány forduló után azt nyilatkozta, az andalúziaiak mostani élvonalban tartása legalább akkora sikere lenne trénerkarrierjének…

COPA DEL REY, 2. forduló. Sport2 18:45 Atlético Saguntino–Rayo Vallecano (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel); Sport2 21:00 Juventus de Torremolinos–Sevilla CF (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel)