Kedd esti „latin foci”: Copa del Rey, Serie A • SportTV

Kedd esti „latin foci”: Copa del Rey, Serie A

2024. 01. 16. 09:32    
Olvasási idő: 4 perc

A dél-európai „latin nyelvű” futballországok két „vezérhajója” , az olasz és a spanyol labdarúgás uralja egész heti sportági kínálatunkat. Vasánapig minden egyes napra jut legalább kettő vagy még több élő találkozó a spanyol nemzeti kupaküzdelem nyolcaddöntőjéből, a Serie A 20. és 21. – csonka – fordulójából, valamint az olasz Szuperkupa elődöntőjéből. Keddre ezek közül négy találkozó esik, két rekorderrel: az itáliai bajnoki és kupagyőzelmek csúcstartójával és a legtöbbszörös UEFA-kupa-/El-győztessel.

Dusan Vlahovics folytatná a neroverdi elleni hazai gólsorozatát az Allianz Stadionban (Fotó: Getty Images)

Időben először a Copa del Rey-nyolcaddöntő egyik meccse, a Getafe–Sevilla összecsapás kerül a képernyőre. Noha a spanyolok nem „biztosították agyon” a nemzeti kupájukat a nagycsapatok „vattázásával”, mint az olaszok, a La Liga együttesei éppoly nagy számban szerepelnek a nemzeti kupasorozat nyolcaddöntőjében, mint a Serie A-s klubok a Coppa Italiáéban, pedig ez utóbbi esetben a mezőny felét dedikáltan élvonalbeli csapatok alkotjájk – az előző évi tabella első 8 helyezettje… Spanyolországban a LaLigások saját erejükből jutottak a 16-ba, mindössze két csapatnyi az alsóbb osztályú  kontingens, amely a másodosztályú Teneriféből és a harmadvonalbeli Unionistából áll. Azok elkerülték egymást a sorsoláskor, így a nyolcaddöntő háromnegyedében, hat találkozón csupa LaLiga-együttes küzd meg egymással. Ilyen az első meccsünk is, amelyen a klubrekordként a fináléban egyetlenegyszer szereplő (2007) Getafe a 9-szeres finalista, ebből 5-szörös győztes Sevillát fogadja. Mit ád ég, azt az egyetlen Getafe-döntőt éppen a Sevilla ellen vívta a Madrid-külvárosi kiscsapat, amelyet az andalúzok Kanouté góljával nyertek meg 1–0-ra. Azon kívül mindössze egyszer kerültek szembe a kupában, három évre rá, akkor az elődöntőben kétmeccses csatában ismét a Sevilla kerekedett felül: hazai 2–0-val és idegenbeli 0–1-gyel jutott a döntőbe, amelyet meg is nyert 2–0-ra az Atlético Madrid ellen. A „sorozathívő” sevillai drukkerek kezdhetnek bizakodni: ahányszor összekerült a Getaféval kedvencük, a végén mindig elnyerte a trófeát.
Ám a jelen erőviszonyai köszönőviszonyban sincsenek a másfél évzidózeddel ezelpttiekkel: a Getafe jelenleg 10. a LaLiga táblázatán, kerek 10 ponttal gyűjtött többet a 17. Sevillánál. amely egyetlen ponttal előzi meg csupán a már kiesőhelyen ücsörgő Cádizt.  A két csapat bajnokiját éppen egy hónappal a kupacsata előtt Anadalúziában simán 3–0-ra nyerte meg a Getafe, két sikeres 11-essel (Borja Mayoral, Greenwood), közte egy akciógóllal (Jaime Mata). Az idei s a Getafe idegenben kezdett az ötödosztályú Atzeneta elleni 2–2-gyel (gólok: Latasa 2), majd 1–0-ra verte meg Barcelonába az Espanyolt Milla 87.perces góljával. Az andalúzok is két idegenbeli sikert tudnak felmutatni, előbb a szintén 5. ligás Atlético Astorga elleni 2–0-val (g.: Sergio Ramos – 11-esből, Gattoni), majd a másodvonalbeli Racing Ferrolt 2–1-re (g.: Marcao, Juanlu). Quique Flores, a vendégek ismert mestere alighanem legjobbjait mozgósítja, kérdés, a 60. életévébe lépő José Bordalás ugyanígy cselekszik-e vagy rotálja csapatát, gondolva az Osasuna elleni szombaton esedékes bajnokijára is.
Ugyancsak 21 órai kezdettel az AMC Mikrón adjuk élőben a forduló baszk rangadóját, a sorozat örök ranglistáján második Athletic Bilbao és a Deportivo Alavés ütközetét. A 23-szoros védő minden tekintetben esélyesebb a vitóriai „kistestvérnél”, amellyel eddig 8 kupameccset vívott, csupán az 1939-es első kettőt elvesztve – a további 6 mindegyikét megnyerte. Igaz, a legutóbbi dupla csata több mint 28 éve, 1995 novemberében volt, a második fordulóban 4–1, 1–0-val jutott tovább. A mérkőzést felvételről szerdán este láthatják a Sport2-n.

A késő esti tévés Copa-meccs az első a két alacsonyabb osztályú–LaLigás csapat párosítás közül, két „szigetlakó” klub csatája. A másodosztályú kanári-szigeteki Tenerife fogadja az élvonalbeli baleári Las Palmast. A két együttes közül a hazai még elődöntős sem volt a kupában, a vendég háromszor eljutott a döntőig is, 1991-ben és 1998-ban vesztett (utóbbit követően indulhatott az utolsó KEK-kiírásban is, amelyben szintén finalista vesztes lett), egyszer, 2003-ban viszont a trófeát is elhódította a Recreativo 3–0-s legyőzésével, a három gólt két légiós klasszis, az uruguayi Pandiani és  duplázó Samuel Eto’o szerezte. A két szigeti  legénység még a mallorcai fénykorban, az utóbbi két fináléig tartü mebetekólés között játszotta eddigi két kupameccsét, a 2001-es nyolcaddöntőben mindkét neccset az RSC 2–0-ra nyerte meg. Legutóbbi két bajnokijukat a másodvonalban játszották három idénnyel ezelőtt, akkor is oda-vissza a baleáriak győztek, kapott gól nélkül (2–0, 1–0). A Mallorca egyébként a LaLiga Santander14., a Tenerife a LaLiga SmartBank (a másodosztály) 12. helyezettje.
A kanári-szigetekiek előbb a harmadosztályú Compostelát búcsúztatták 1–0-val (g.: Ángel),  majd a most szintén a harmadosztályban szenvedő La Coruna-i Deportivón jutottak túl 1–1 utáni 3–2-es hosszabbításos sikerrel (g.: Nacho, Romero, S. González, utóbbi a 122. percnem ért el a győztes gólt). A Mallorca útja simább volt, 4–0 és 3–0, de előbb hatod- (Boiro), majd negyedosztályú ( Valle de Egöses) ellenfélen kellett túllépniük. A Mallorca amúgy a bajnokságban társbérletben a Betisszel döntetlenrekorder – 20 meccsének felét adta remire – , ám ebből nem feltétlenül következik hosszabbítás Santa Cruz de Tenerifén…

A Serie A-ból az újra, három idény után a bajnoki címért harcoló Juventus meccse maradt befejezőnek a 20. fordulóból a Sassuolo ellen. A tét nem kicsi: győzelemmel a rekordbajnok két pontra ismét megközelíti a vezető Intert, pontvesztés esetén egy sikernél nagyobbra nő a távolság közöttük.  Az őszi találkozót meglepetésre a Sassuolo nyerte meg az Allianzban 4–2-re  (gólszerzők: Laurienté, Berardi, Pinamonti, Gatti-öngól, ill. Vina-öngül és Chiesa).
A Juvéban reménykednek Rabiot visszatérésében, a francia középpályás csúcsformában volt, amikor megsérült. Ő válthatja a megsérülő amerikai McKennie-t. Gattinak viszont most kell letöltenie büntetését. A végre hosszú hónapok után visszatérő Alex Sandro Ruganival van harcban a balhátvéd helyéért. Chiesa térdérülése javulóban, a kispadra már leülhet, Kean sípcsontproblémája miatt méf mindig nem bevethető, Vlahovicsnak és Miliknek vetélytársa akadt Kenan Yildiz személyében, hármuk közül alighanem csak kettő kezd.
A vendégek valószínűleg Pedersent és Vitit nevezik a védősorba – mivel Toljan (ínhúzódás) és Vina (térdsérülés) nem játszhat – Obiang és Racic partnereként. A múlt héten győztes gólt szerző Pinamontit Bernardinak (aki kis híján a Juvéhoz került a nyáron) és Laurientének kell támogatnia. Utóbbi egyetlen bajnoki gólját éppen a Juve ellen szerezte Torinóban, azóta 29-szer próbálkozott kapura lövéssel – eredménytelenül…

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 1. 16.)

A Juventus 8-at megnyert legutóbbi 10 hazai bajnokijából a Sassuolo ellen (1 d., 1 v.). A legutóbbit kapott gól nélkül, de egymást követő hazai cleen sheetje 2018 óta nem volt az emiliaiak ellen. + A Sassuolo 19 pontot szerzett a félszezonban, kettővel többet, mint egy esztendővel korábban ilyenkor; a legutóbbi négy idényben a bajnokság második felében mindig több pontot ért el, mint az elsőben. + Dusan Vlahovics legutóbbi három bajnokiján egyaránt betalált a Sassuolo kapujába, amikor hazai mérkőzést játszott a fekete-zöldek ellen, kettőt a Fiorentina színeiben az Artemio Franchiban, és duplázott Juve-játékosként az egyetlen otthoni meccsén, a 2022. augusztus 25-i 3–0-s találkozón.  

Copa del Rey, nyolcaddöntő. Sport1 19:45 Getafe CF–FC Sevilla (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor); AMC Mikro 21:00 (felv. szerda Sport2 19:30) Athletic Bilbao–CD Alavés (kommentátor: Faragó Richard); Sport1 22:00 CD Tenerife–RCD Mallorca (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor)
Serie A, 20. forduló. Sport2 20:45 Juventus FC–Sassuolo Calcio (kommentátor: Méhes Gábor)