BL-sorsolás és UEFA-díjátadó Isztambulban • SportTV

BL-sorsolás és UEFA-díjátadó Isztambulban

2022. 08. 25. 08:58    
Olvasási idő: < 1 perc

Csütörtökön kora este sorsolják ki a Bajnokok Ligája csoportbeosztását és egyben átadják az európai szövetség d0jait, négy fő kategóriában. Az eseményre a most folyó férfi BL-sorozat jövő májusi döntőjének városában, Isztambulban kerül sor.

Karim Benzemát tartják a legesélyesebbnek az Év játékosa címre. A Rael Madrid ötszörös BL-győztes csatára azt is megtudja Isztambulban csütörtök este, csapata mely klubokkal csatázik a szeptember 6-tól november 2-ig tartó csoportkörben (Fotó: Getty Images)

Szerdán este kialakult a BL-főtábla 32-es mezőnye. A névsor pazarnak minősíthető: 14 korábbi egy- vagy többszörös BEK-/BL-győztes, a sorozat 6 egykori döntőse, 9 tovább európai kupagyőztes található benne, mindössze az RB Leipzig, a Viktoria Plzen, az FC Köbenhavn és a Maccabi Haifa nem szerepelt még európai kupadöntőben, ám utóbbi kvartett mindegyike volt már főtáblás, méghozzá egynél többszor, azaz abszolút újonc nincs a mezőnyben.
A 16 korábbi győztes eddig összesen 57 alkalommal nyerte el a BEK-serleget (mint ismert a BL-győztesek is az eredeti BEK-trófea replikáját vehetik át) a lehetséges 67-ből, azaz a valaha volt összes kiírás nyerteseinek 85%-a (!) rajtol a mostani csoportkörben is.
Az első sorsolási kalapba, azaz a kiemeltek közé a Real Madrid (címvédő, 14-szeres győztes), az Eintracht Frankfurt (Európa-liga-védő, egyszeres BEK-döntős), a Manchester City (egyszeres BL-döntős), a Milan (7-szeres BEK-/BL-győztes), az FC Bayern (6-szoros BEK-/BL-győztes), a Paris-SG (egyszeres BL-döntős), a Porto (2-szeres BEK-/BL-győztes) és az Ajax (4-szes BEK-/BL-győztes) került be, ők tehát nem kerülhetnek egy csoportba. Ugyancsak nem lehetnek csoporttársak egy nemzetbeliek sem, azaz az öt német és a 4-4 angol, spanyol, valamint olasz együttes lülün kvartettbe kerül.
A sorsolás „betétprogramjaként” átadják az Év játékosa és az Év edzője címet is, a férfiaknál ás a nőknél egyaránt. Az év (2021–22. idény) férfi játékosa díjra jelölt végső hármas: Karim Benzema (francia, Real Madrid), Thibaut Courtois (belga, Real Madrid) és Kevin De Bruyne (belga, Manchester City). Az év férfi edzője a BL és a Premier League győztesének, illetve e két sorozat 2. helyezettjének mestere, azaz az olasz Carlo Ancelotti (Real Madrid), a spanyol Josep Guardiola (Manchester City) és a német Jürgen Klopp (Liverpool FC)  triójából kerül ki.

Kapcsolódó

A 32-es főtábla mezőnye

A 2022–23. évi BL-főtábla mezőnye (zárójelben megadjuk a klub eórópai kupagyőzelmeinek számát 
CHELSEA FC (angol, 2 BL, 2 KEK, 2 El); LIVERPOOL FC (angol, 6 BEK/BL, 3 UEFA-kupa); MANCHESTER CITY FC (angol, 1 KEK); TOTTENHAM HOTSPUR FC (angol, 1 KEK, 2 UEFA-kupa); CLUB ATLÉTICO DE MADRID (spanyol, 1 KEK, 3 El), FC BARCELONA (spanyol, 5 BEK/BL, 3 KEK, 3 VVK); CF REAL MADRID (spanyol, 14 BEK/BL, 2 UEFA-kupa); SEVILLA FC (spanyol, 5 UEFA-kupa/El); FC INTERNAZIONALE (olasz, 3 BEK/BL, 3 UEFA-kupa); JUVENTUS FC (olasz, 2 BEK/BL, 1 KEK, 3 UEFA-kupa); AC MILAN (olasz, 7 BEK/BL, 2 KEK); SSC NAPOLI (olasz, 1 UEFA-kupa); FC BAYERN MÜNCHEN (német, 6 BEK/BL, 1 KEK, 1 UEFA-kupa); BV BORUSSIA 09 DORTMUND (német, 1 BL, 1 KEK); SG EINTRACHT FRANKFURT (német, 2 UEFA-kupa/El); RASENBALLSPORT LEIPZIG (német); TSV BAYER 04 LEVERKUSEN (német, 1 UEFA-kupa); OLYMPIQUE DE MARSELILLE (francia, 1 BL);  PARIS SAINT-GERMAIN FC (francia, 1 KEK);
SL BENFICA (portugál, 2 BEK); FC PORTO (portugál, 2 BEK/BL, 2 UEFA-kupa/El); SPORTING CLUBE DE PORTUGAL (portugál, 1 KEK); AFC AJAX (holland, 4 BEK/BL, 1 KEK, 1 UEFA-kupa); RED BULL SALZBURG (osztrák); CELTIC FC (skót, 1 BEK); RANGERS FC (skót, 1 KEK); FK SAHTAR DONECK (ukrán, 1 UEFA-kupa); FC BRUGES (belga); VIKTORIA PLZEN (cseh), FC KÖBENHAVN (dán); GRADJANSKI NK DINAMO ZAGREB (horvát, 1 VVK); MACCABI HAIFA FC (izraeli)

Sport1 17:45 a BL 2022–23. évi kiírása csoportkörének sorsolása és UEFA-díjátadó gála (kommentátor: Haraszti Ádám és Petur András)