Cholo útban a 2., az Atleti a 10. Copa-győzelem felé • SportTV

Cholo útban a 2., az Atleti a 10. Copa-győzelem felé

2024. 01. 25. 19:04    
Olvasási idő: 2 perc

Az Atlético Madrid a Copa del Rey-örökrangsor negyedik helyezettje 10 győzelemmel, 19 döntővel. A Sevilla 9-szer volt finalista, 5 győzelemmel négy vereséggel. Az utolsó negyeddöntő kérdése tehát: a matracosok tesznek egy újabb lépést a huszadik, vagy az andalúzok a tizedik kupadöntő felé.

Diego "Cholo" Simeone ójabb trófeához vezetheti csapatát közelebb csütörtök este a Metropolitanóban (Fotó: Getty Images)

Diego „Cholo” Simeone, a madridiak karizmatikus mestere játékosként  két szakaszban öt, 2011 decembere óta már 13. esztendeje szolgála az Atletit. Két minőségében egy-egy alkalommal nyerte el a klubnak a Copa del Reyt. Mesterként ötfée trófeát szerzett, ármat (bajnoki cím. Európa-liga és európai Stzuperkupa) kettőt kettőt.  A spanyol Szuperkupa-duplától Ancelotti Realja fosztotta meg mintegy két hete Rijádban, a királyiak ellen ikerült a vosszavágás egy hete, drámai hosszabbításban. A nemzeti kupaküzdelemben  még nyitva áll a kapu – az utóbbi időben gyengélkedő Sevillán átlépve juthat közelebb hozzá az edző Simeone, hogy „lehajrázza” a játékos Simeonét.
A tanítványok igazi sokgólos rangadókat vívtak az esztendő eleje óta: a bajnokságban 3–3-as madridi „miniderbi” a Getafével, 3–4 a meglepetéscsapat Getafétől, két hosszabbításos  kupa-Derby Madrileno a Reallal – 3–5 a spanyol Szuperkupában, 4–2 a Copa del Reyben. Ennek alapján akár hasonlót remélhetnénk a Sevillával is, de az andalúzok a bajnokságban csapnivalóan teljesítenek, csupán egy ponttal van többjük a már kiesőhelyen álló Cádiznál.
A két klub kupaörökmérlege nem kevesebb mint 17 mérkőzést tartalmaz, s a vendégek javára billen el a nyelve: 9-szer nyertek az Atleti 7 sikerével szemben, egy döntetlen mellett. Egyszer játszottak közvetlenül a trófeáért: 2010-ben azt a meccset a Sevilla nyerte meg 2–0-ra. A negyeddöntő a „kedvenc találkozási fázisuk”, nem kevesebb mint 10, pontosabban ötször két mérkőzést vívtak az elődöntőbe jutásért. Az öt párviadalból a Sevilla 1939-ben, 1946-ban, 2004-ben és 2018-ban is jobbnak bizonyult, egyedül az 1944-es megméretés végződött az Atlético 2:3, 2:0-s összesített sikerével. Simeone személyes kupamérlege játékosként 2 meccs, 2 vereség, edzőként 1 döntetlen, 3 vereség a Sevilla ellen, azaz egyik minőségében sem sikerült nyernie a Copában – viszont edzőként Quique Sánchez Flores csapataival szemben sokkal jobb (7–4–2–1 a számsor).
A hazaiak már nagyon várják vissza Reinildót, az Agfrika-kupában a hosszabbításban mentette döntetlenre Mozambik meccsét Ghana ellen (2–2), de ezzel válogatottja csak magával rántotta a kiesésbe Ghánát, s hozzájárult a rekorder Egyiptom három döntetlenes továbbjutásához. lgaz, a bal oldali védő-középpályásra inkább a Valencia elleni bajnokin számt igazán Cholo, de ha valami gond lenne, alighanem a Sevilla ellen i beveti csereként. Nem így három kiválóságát, Azpilicueta térdsérülés, Lemar és Vitolo keresztszalag-sérülés miatt semmiképpen sem léphet pályára. A Granada elleni bajnoki győzelem közben Ángel Correa bő negyedórát játszott csereként – lehet, hogy utolsó fellépéseként a madridi csapatban, mert az Al-Ittihad szinte biztosan szerződteti, alighanem hamarosan érkezik a helyére Moise Kean, kölcsönben a Juvéból.
A vendégeknek viszont biztosan lesz Afrika-kupás hiányzójuk a marokkói En-Nesziri személyében, aki a támadásokban rendre kulcsszerepet játszik, ha elérhető. A sérülési válság csillapodni látszik, Marcos Acuna hamarosan felépül combsérüléséből, Bade izomtúlterhelést követő teszten bizonyíthatja fittségét. Ugyanakkor három állandó hiányzó, Gudelj és Lukebakio (térd), valamint Kike Salas (ínhúzódás) továbbra sem használható. Marcao lehet az egyik középső védő, ha Bade mégsem játszhat, Floresnek pedig el kellene gondolkodnia, hogy visszaálljon a négyvédős szisztémára, mert a három- illetve öthátvédes rendszert (a két szélső ember „harmonikázik”) darabokra tépte a hétvégi bajnokin a Girona

Copa del Rey, negyeddöntő. Sport1 20:45 Club Atlético de Madrid–Sevilla FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Hrutka János);