Latin kupakedd a Sport TV-n • SportTV

Latin kupakedd a Sport TV-n

2023. 01. 17. 12:18    
Olvasási idő: 3 perc

Mindkét általunk követett dél-európai kupasorozat a nyolcaddöntőjénél jár. Kedden két spanyol és egy olasz kupatalálkozót mutatunk, mindhárom legalább egyik résztvevője korábban már elhódította az adott trófeát.

Sörlothék gólöröme a tavalyelőtti kupadöntőn. Jó néhány győztes pályán lesz kedden este is az Estadio Realében (Fotó: Getty Images)

REAL SOCIEDAD–MALLORCA

Ez az a párosítás, amelyben mindkét együttes már korábbi győztesnek mondhatja magát, mi több, mindkettő már ebben az évszázadban. A baszk együttes első két győzelmét ugyan 199-ben és 1987-ben aratta, de a harmadik már sokkal frissebb, a „Covid-év” (2019–20) kiírását nyerte meg egy évre rá a halasztott döntőben. Emellett a San Sebastian-iaknak van még öt vesztes fináléjuk is. A vendég  Mallorca listája szerényebb és újabb: két vesztes döntő (1997–98) után a harmadiakat 2003-ban már megnyerték.
Egymás elleni kupahistóriájuk nyúlfarknyi: mindössze egyetlen oda-vissza párharcot tartalmaz 2012-ből, ugyancsak a nyolcaddöntőből, amely akkor még kétmérkőzéses volt: mindketten megnyerték a hazai meccsüket, a baszkok 2–0-ra, a szigetlakók 6–1-gyel vágtak vissza és jutottak tovább.
A Real Sociedad az első körben 4–1-gyel rajtolt a hatodosztályú Cazalegas otthonában (gólok: Sörloth 2, Navarro, Merino),  másodikra 5–0-ra nyert a negyedosztályú Coria pályáján (g.: Karrikaburu 2, Navarro, Cho és Méndez-11-es) végül januárban a mostanság harmadvonalú Logronés otthonában elért 1–0-s sikerrel érték el a nyolcaddöntőt.
A Mallorca ugyancsak hatodosztályú ellenféllel kezdett, 6–0-ra nyert az Autol ellen (g.: Prats és Ángel 2-2, Drenier, Kadewere), majd 1–-ra győzött Irúnban a most harmadosztályú, a kupasorozat első negyedszázadában, 1913 és 1927 között négyszeres (!) győztes Real Unión ellen (g.: Rodríguez), végül a harmadik kanyarban hosszabbításban kerekedett felül a harmadosztályú Pontevedrán (g.: Abdón, Muriqi).
A LaLigában a hazaiak állnak sokkal jobban: ott vannak a virtuális dobogó 3. helyén 35 ponttal, míg a Mallorca csak a 10., 22-vel. Őszi bajnokijukat október 19-én Merino korai, 4. perces fejes góljával a hazaiak nyerték meg 1–0-ra, ugyancsak a Reale Arenában, ahogy mostanság az Anoetát nevezik.
Mivel a baszkok megnyerték Európa-liga-csoportjukat (egy góllal voltak jobbak a Manchester Unitednél) és a folytatás csak márciusban következik, Imanol mester alighanem legjobb csapatát küldi a pályára, amely sokban hasonlíthat a baszk derbit a Bilbao ellen szombaton 3–1-re megnyerő együtteshez.

ALAVÉS–SEVILLA

Az Alavés eddig mindössze egy alkalommal szerepelt a kupa végküzdelmében – 2017-ben vesztett a Barcelona ellen 3–1-re Madridban – , a Sevilla meg az örökranglista 7. helyezettje 5 győztes és 4 vesztes fináléval, a múlt eredményei aligha befolyásolják lényegesen a kedd esti mérkőzést. Sokkal inkább a két csapat jelenlegi formája. A házigazda Alavás ugyan manapság csupán másodosztályú, de idei két meccse egyaránt 1–0-s végeredményével (otthon ennyire verte meg a Burgost, idegenben meg kapott ki az Oviedótól az 5. helyen áll, amely az idény végén a négycsapatos feljutásért folyó rájátszásban való indulási lehetőséget jelentené.  A Sevilla viszont minősíthetetlenül pocsék idényt fut, a kieső 19. helyen áll, igaz, csupán két ponttal elmaradva a 14-17. helyet elfoglaló kvartettől. Ezt az évet is vesztesen nyitotta, 2–1-re kapott ki Gironában. Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy a középpontban alighanem a bent maradás kiharcolása áll Andalúziában, ahol októberben a korábban Chilével Copa Américát nyerő argentin Jorge Sampaoli váltotta Lopeteguit a kispadon, de a számottevő javulás nem igen mutatkozik.
A két együttes eddig 28 tétmérkőzésen van túl egymással az első két bajnoki osztályban (örökmérleg 1954 óta: 13–8–7 a Sevilla javára), de ez lesz az első összecsapásuk a nemzeti kupaküzdelemben. Gyaníthatóan a baszkok számára valamivel fontosabb lesz, kérdés az összeállításokban és a játék képén tükröződik-e a motivációs különbség.

NAPOLI–CREMONESE

Sokak szerint a Napoli pillanatnyilag a kontinens legjobb formában lévő csapata, ezt húzta alá pénteken Luciano Spalletti együttesének kiütéses győzelme a rekordbajnok Juventus ellen is. Aligha találni bármilyen faktort, amei alapján akár csak csekély esélyt is adna bárki is a cremonaiaknak. A bajnokságban a Napoli éllovas, 10 pont előnnyel, a Cremonese utolsó, nyertelenül, azzal a sajátos negatív rekorddal, hogy az európai öt topliga egyetlen együttese, amely nem győzött bajnoki mérkőzésen a 2022–23-as idényben. A kupában a nápolyiak hatszoros győztesek, négyszer másodikak voltak, a Cremonese még a döntőig sem jutott el egyetlen alkalommal sem. A Coppa Italia históriájában háromszor találkoztak, 1981 augusztusában csoportmeccsen 1–0-ra, az 1994–95-ös nyolcaddöntőben Nápolyban 3–0-ra, Cremonában 1–0-ra ugyancsak a Partenopei nyert.
Bizonyosnak tűnik, hogy Spalletti mester a ritkábban szerepeltetett játékosait is beveti kedden este. Egy előzetesen tippelt csapat: Sirigu – Bereszynski, Juan Jesus, Rrahnani, Olivera – Demme, Ndombele – Lozano, Raspadori, Elmasz – Simeoni, legalábbis erre enged következtetni. De azért ne tévedjünk: ez a kezdő, egy-két cserével is képes lehet arra, hogy megdöntse a párosítás rekordkülönbségét, amely a két együttes legelső mérkőzésén született, még a Serie A megalakítása előtt a Divisone Nazionale nevű bajnokságban 1927. október 27-én, amikor az AC Napoli 5:0-ra lépte le az US Cremonesét akkori stadionjában, a Stadio Giovanni Ziniben.

COPA DEL REY, nyolcaddöntő. Sport1 18:45  Real Sociedad–RCD Mallorca (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 21:00 CD Alavés–Sevilla FC (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Nyilasi Tibor).
COPPA ITALIA, nyolcaddöntő. Sport2 21:00 SSC Napoli–Cremonese Calcio (kommentátor: Méhes Gábor)