A két maradék playoffhelyért a Sport TV-n izgulhatnak • SportTV

A két maradék playoffhelyért a Sport TV-n izgulhatnak

2022. 11. 02. 02:20    
Olvasási idő: 4 perc

Rekordmennyiségű meccsel zárjuk a BL-csoportkört – négy élő TV-s, egy előző napi felvétel, egy AMC Mikrós találkozó – plusz ifjúsági liga, előzetes, összefoglaló, igazi „full szervíz”. S a mennyiségben ott a minőség is: mindkét találkozó egyaránt a mi programunkban szerepel, amelyben a résztvevők ki-ki csatát vívnak, egyikük továbbmegy, a másik csak az Európa-ligában folytathatja tavasszal.

A hátul mosolygó Szoboszlai Dominik először, az elöl látható Willi Orbán harmadszor juthat el a BL kieséses szakaszába a Leipziggel (Fotó: Getty Images)

MTK–ASDOD (UEFA Youth League)

Amióta a Youth League-ben is létrehozták a bajnoki ágat, a magyar résztvevőnek most van először lehetősége eljutni a legjobb tizenhat közé. Az első lépcső ehhez kétszer egy oda-vissza kieséses párharc megnyerése. Ez az MTK Budapest U19-es bajnokcsapatának az első körben a lett Jelgava ellen 3–0, 1–0-val sikerült, majd az izraeli Asdod ellen 2–0-ra szerzett előnyt a kék-fehér utánpótlásgárda. Ha a Hungária körúton sikerül megőrizni az előnyt, praktikusan bejut a legjobb 24 közé. A „BL-ág”, azaz a Bajnokok Ligája csoportokat letükröző 8 csoportból csak a csoportgyőztesek jutnak automatikusan a 16 közé, a nyolc második a bajnoki ágról odakerülő 8 együttessel küzd meg a valódi nyolcaddöntőért. Az MTK-nak tehát olyan ellenfelei lehetnek februárban, mint az Ajax, a Porto (a címvédő!), a Inter vagy a Bayern, a Frankfurt, a Salzburg (győztes és döntős is volt), a Sahtar és a Köbenhavn vagy a Dortmund. Alighanem roppant megtisztelő lenne bármelyik ellen is pályára lépni a magyar fiataloknak.

SAHTAR–LEIPZIG (F-csoport)

Az F-csoport nyitó napjának elementáris meglepetése a Sahtar csaknem kiütéses győzelme volt Lipcsében. Azóta azonban sokat fordult a világ, a záró nap előtt Szoboszlaiék három pont előnnyel állnak az ukrán bajnoki ezüstérmes előtt. Ám mivel a versenykiírás szerint azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény dönt, ez ad esélyt az ismert körülmények miatt hazai meccsét a varsói Legia stadionjában rendező Sahtarnak. Az előzetesek szerint mindkét magyar válogatott, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik is Marco Rose kezdőjében kap helyet. A két csapatnak a szeptemberi 4–1 előtt sosem volt még mérkőzése. A hétvégén a Sahtar az Olekszandrija elleni bajnokin 2–2-t ért el, ezzel már 5 pont a hátránya a vezető Dnipro-1 mögött, igaz, egy mérkőzéssel kevesebbet játszva. A Leipzig viszont harmadik egymást követő Bundesliga-győzelme legutóbbi tételeként 2–0-ra legyőzte a Leverkusent, ezzel az idényben először foglal el „kupainduló” helyet, csak 3 pontra van már a BL-indulást garantáló 4. helyen található Dortmundtól. A pillanatnyi formákat figyelve, az ukránok sikere eléggé valószínűtlennek tűnik – igaz, a szeptemberi meccs előtt is annak tűnt…

REAL MADRID–CELTIC (F-csoport)

A vendégek helyezésén semmit sem változtat az eredmény, a Real azonban elbukhatja a korábban teljesen biztosnak látszó csoportelsőséget, méghozzá múlt heti lipcsei vereség következtében. Bár a dörzsölt futballtudorok azt mondják, nincs jelentősége az első vagy második helyezésnek (a statisztika is ezt támogatja, volt már olyan esztendő, amikor a másodikak 6–2-re „nyertek” az elsők ellen, máskor csoportgyőztesek 7–1-re voltak jobbak, legalábbis a negyeddöntőbe jutás szempontjából). Hogy Carlo Ancelotti miként gondolja, kiderül majd a kezdő összeállításból. Mindenesetre a Real-ügyekben meglehetősen jól értesült Marca a következő vélt összeállítást tette közzé: Courtois – Mendy, Militao, Nacho, Vázquez – Kroos, Tchouameni, Camavinga – Hazard, Rodrygo, Asensio.  Ez azért inkább A-B vegyes csapat, nem a „gálaegyüttes”, szóval nem biztos, hogy a Real „összetöri magát” a csoportelsőségért.

CHELSEA–DINAMO ZAGREB (E-csoport)

Igazi tétje a meccsnek a vendégek számára van, mert a Chelsea már minden körülmények között csoportelső, ha kikap, sem veszélyezteti a Milan, mert csak pontszámban tudja utolérni, az egymás elleni eredmény az angolok javára billentené a mérleg nyelvét. A Dinamo viszont egy meglepő Stamford Bridge-i győzelemmel és milánói siker esetén megelőzheti a csoportharmadik Salzburgot. Ez a tiszta matematika, de ebbe a képletbe nem tettük bele az „önérzeti faktort”, nevezetesen, hogy szeptemberben a Maksimirben Orsicék óriási meglepetésre 1–0-ra legyőzték az akkor még Thomas Tuchel irányította királykékeket. Azóta már Graham Potter irányít a kispadon, de bármely összeállításban is küldi ki együttesét, öt-hat „nemes bosszúra” éhes tanítványa lesz a pályán, akik nehezen viselnék el, hogy a horvátok kétszer is kibabráljanak velük.    

MILAN–SALZBURG (E-csoport)

Benjamin Sesko (balról)  és  Theo Hernández a San Siróban is jó néhányszor szembekerülhet egymással (Fotó: Getty Images)

A Milannak pontelőnye van, azaz a három lehetséges végkifejletből csak egy esetén marad le a továbbjutásról, ha veszít a San Siróban. A két csapat történelme, játékoskeretének erőssége alapján nehezen elképzelhető, egyedül a pillanatnyi forma ingathatná meg ezt az álláspontot. Az osztrák bajnok idénybeli 21 tétmérkőzéséből csupán kettőt vesztett el, mindkettőt 2–1-re, az elsőt bajnokin Grazban még július 30-án a Sturm, egyet pedig múlt héten a BL-ben otthon a Chelsea ellen. Azaz vereség kevésbé fenyegeti az osztrákokat, de nekik a döntetlen is kevés, pedig az a standard eredményük: mindhárom csoportellenfelükkel játszottak már döntetlent, mindhárommal 1–1-et, értelemszerűen a Milannal otthon, a Dinamóval és a Chelsea-vel meg idegenben.
Pioli mester tartaná magát sokat emlegetett színpadi mondáshoz a főpróbát és az előadást illetően. A Torino elleni bajnokin ugyanis, nem teljes csapattal, egy kicsit szerdára is kacsintgatva a rossoneri kikapott, hátrányát növelve a Napoli mögött – ezek után már csak egy jobb előadás jöhet a BL-ben. Azért a fix döntetlenre játszani a San Siróban kockázatos lehet, mert a Salzburgnak egy-egy villámkontrára mindig telik, azokból pedig bármikor gól születhet. A hazaiakat továbbra is erős sérüléshullám fojtogatja, de ez a most kiállítható játékosgárda képes lehet az előny őrzésére, amellyel a 7-szeres BEK-/BL-győztes nyolc esztendő után ismét túlélne egy BL-csoportkört.

MAN. CITY–SEVILLA (G-csoport)

Ennek a csoportnak a záróakkordja a keddi C-csoportéra hajaz. Csak ez matematikailag sokkal szabályosabb. A 11 ponttal vezető City mögött éppen 3-3 ponttal van lemaradva tőle és egymástól a másik három együttes: a Dortmundnak 8, a Sevillának 5, a Köbenhavnnak 2 van. S mivel minden magasabban állónak jobb az egymás elleni mérlege a mögötte állónál, a sorrend már semmiképpen sem változhat. Így erősen valószínű, hogy Pep Guardiola és a nemrég kinevezett Jorge Sampaoli egyaránt jó néhány fix emberét felváltja a keret jóval kevesebbet játszó tagjaival, esetleg egy-két tehetséges fiatal is pályára kerül, hogy edződjenek a BL harcterén. Mindenesetre a City hajlamos előnyös helyzetből „semmitmondó” 0–0-ra, a legutóbbi két meccsén Koppenhágában és Dortmundban is gól nélkül végzett. Talán az Emirates Stadionban csak nem teszi meg saját szurkolótábor előtt, hogy egy újabb „minimalista” meccsel fejezze be a csoportkört. Eddigi két hazai mérkőzésén a németeket 2–1-re, a dánokat 5–0-ra megverte. Jelen állapotukban az andalúziaiak sokkal jobban hasonlítanak a dánokra, mint a BVB-re. Kérdés, a City mennyire tud és akar hasonlítani szeptember közepi és október eleji önmagára…

UEFA YOUTH LEAGUE, 6. játéknap. Sport1 16:00  MTK–Asdod (kommentátor-riporter: Fülöp Marcell, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Hrutka János)
BAJNOKOK LIGÁJA CSOPORTKÖR, 6. forduló. Sport1 13:45 Sporting Clube de Portugal–SG Eintracht Frankfurt (felv., kommentátor: Fülöp László); Sport1 17:30 a játéknap felvezetése (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel és Nyilasi Tibor); Sport1 18:30 Sahtar Doneck–RasenBallsport Leipzig (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel és Nyilasi Tibor); Sport2 18:30 Real Madrid CF–Celtic FC (kommentátor: Bartha Zoltán); AMC Mikro 18:45 (angolul, felv. Sport2 0:00) Chelsea–Dinamo Zagreb (kommentátor: Fülöp László); Sport1 20:45 AC Milan–RB Salzburg (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hrutka János és Kéri András); Sport2 20:45 Manchester City FC–FC Sevilla (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Fülöp László és Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Tita, szakértő: Hrutka János és Kéri András)