ETO-csúcs: csapatban menő, de az abszolút rekordhoz a csodánál több kell • SportTV

ETO-csúcs: csapatban menő, de az abszolút rekordhoz a csodánál több kell

2022. 02. 15. 09:05    
Olvasási idő: 2 perc

A Győri Audi ETO KC BL-beli veretlenségi sorozata nem csupán kézilabdában, de több csapatsportágban is megsüvegelendő lenne. Igaz, a fallabdás abszolút rekord mindenki számára elérhetetlen.

A Sävehof elleni győzelmet követően 1500 nap felé közeledik a Győri Audi ETO KC veretlenségi sorozata a női Bajnokok Ligájában (a cikk megjelenése napján 1481-en áll a számláló, ami a 2018. január 26-án a CSM Bucurestitől elszenvedett vereséget követően “indult el”), és ha a Vipers Kristiansand elleni, a csoportkört lezáró meccsen sem kapnak ki a zöld-fehérek, egészen biztosan meghaladják az 1500 napot. Ha pedig „darabra” vagyunk kíváncsiak az ETO menetelésére, elmondható, jelenleg 70 mérkőzéses a nagy sorozat. (A Brest elleni, tavalyi BL-elődöntő csalóka lehet, de ott a rendes játékidő és a hosszabbítás is döntetlent hozott, a Győr csak hetesekkel maradt alul.)

Ezen időszak alatt az ötszörös BL-győztes 61 győzelmet és kilenc döntetlent könyvelhetett el – és nem elhanyagolható módon kétszer is felért a kontinens tetejére.

Megvizsgáltuk, hogy az európai népszerűségi versenyben még dobogós két másik labdajáték elitligájában mire lenne elég az ETO BL-es veretlenségi sorozata. Nos, labdarúgásban és kosárlabdában is bődületes rekordra. A foci BL-ben a Manchester United a csúcstartó, amely 2007 szeptembere és 2009 májusa között 25 találkozón maradt veretlen.

Fájdalom, a nagy menetelés éppen a Barcelona elleni fináléban szakadt meg. A holtversenyben második Bayern München 19-es szériája azért érdemel külön említést, mert 18 győzelem mellett mindössze egy döntetlent kellett elkönyvelnie az elején még Niko Kovac irányította, majd Hansi Flick keze alatt csodacsapattá váló bajor gárdának.

A kosárlabda Euroligában a CSZKA Moszkva 18-as győzelmi sorozata páratlan, ezt 2006-ban, illetve 2007-ben „rakta össze” a gárda. Igaz, a csúcsligát csak egy évvel később tudta megnyerni…

Az amerikai major ligák közül az MLB-ben 26 (New York Giants, 1916), az NBA-ben 33-as (Los Angeles Lakers, 1971-72), az NHL-ben 17-es (Pittsburgh Penguins, 1992-93), az NFL-ben pedig 23-as (Indianapolis Colts, 2008-2009) a leghosszabb győzelmi sorozat.

A Guinness Rekordok Könyvében viszont

egy ép ésszel szinte felfoghatatlan szám szerepel, mint minden idők leghosszabb győzelmi sorozata a sportban. Hihetetlen, de a széria 555-ös, méghozzá fallabdában.

Minden idők legjobb játékosa, Jahangir Khan 17 évesen, 1981-ben indította el nagy menetelését, majd öt évvel és öt World Open-címmel később, az 556. fellépésén kapott ki Ross Normantől a World Open döntőjében. Akadnak olyan újságírók, akik ennél kevesebb sikert tartanak reálisnak, Khan ugyanakkor amondó, ha a bemutató mérkőzéseket is beleszámoljuk, sokkal helyesebb lenne egy 700 körüli számot elkönyvelni.

Cookie beállítások