A Juve szokás szerint megnyerné a Derby della Molét • SportTV

A Juve szokás szerint megnyerné a Derby della Molét

2022. 02. 18. 11:15    
Olvasási idő: 2 perc

A 26. fordulót s torinói városi derbivel kezdik a csapatok a Serie A-ban. Az időponttal a szövetség gesztust gyakorol a rekordbajnoknak, hiszen a Juve jövő két keddjén Villarrealban lép fel a BL nyolcaddöntőjében.

Paolo Dybala egyik fő feladata Vlahovuóics helyzetbe hozása lehet az Allianz Stadionban pénteken este (Foptó: Getty Images)

A Juventus vasárnap 11 mérkőzésesre növelte veretlen sorozatát, miután Danilo a hajrában egyenlíteni tudott Bergamóban az Atalanta ellen.
Az „öreg hölgy” a legutóbbi öt meccséből hármat megnyert, de még sokat kell dolgoznia, hogy beszálljon a bajnoki címért folytatott versenyfutásba, mert 4.-ként még mindig 9 pont a hátránya a listavezető Milan és 8-8 a címvédő Inter és a másik trónkövetelő Napoli mögött.

A Juve hazai bajnoki formája mesze nem a legjobb, 12 mérkőzésből ötször vesztett pontokat saját szurkolói előtt, de a városi rivális Toro, amely ellátogat hozzá, idegenben a mezőny harmadik leggyengébbje, mindössze 9 pontpt gyűjtött 12 találkozón.
Az előző idényben csak 4. helyen végző fehér-feketék a keddi BL-meccs után Firenzébe látogatnak, hogy lejátsszák a Fiorentina elleni kétmeccses Coppa Italia-elődöntő első mérkőzését.
Allegri csapata azonban nem lazíthat a bajnokságban, tovább őrizné vagy tovább javítaná pozitív mérlegét a Derby della Molén, 153 eddigi találkozójukból 74-et megnyert beleértve a fordított párosítás 1–0-ját októberben.
A Torino a 2015 áprilisi 2–1 óta egyetlen tétmeccsen sem tudta legyőzni a városi nagy testvért, legutóbb idegenben pedig az 1994–95-ös idényben sikerült nyernie, ez is mutatja, mekkora feladat vár a bikákra pénteken este. Az elmúlt tíz évben egyaránt a Serie A-ban szerepeltek, de a legutóbbi két idényben csak a 16. és a 17. helyen végeztek, tavaly csak a négy ponttal volt többjük a legjobb kiesőnél. Ebben az idényben nincs okuk tartani a kieséstől 9–5–10-es eredménymutatóval 32 pontot szereztek, ami egyelőre a 10. helyet jelenti nekik, 11 ponttal van többjük a kiesőknél. Legutóbbi három meccsükön azonban csupán egy pontot szereztek, január 23-án gól nélküli döntetlent játszottak a Sassuolóval, majd az utolsó két találkozón kikaptak az Udinesétől és a Veneziától.
Kétségtelenül Ivan Juric csapata lesz az esélytelenebb, de titokban reménykedhet abban, hogy a Juve-játékosok egy kicsit már a jövő heti Villarreal-meccsre is gondolnak.
A rekordbajnokból pénteken este eltiltás miatt hiányzik Danilo, Cuadrado tehát alighanem jobbhátvédként kezd, a mindkét oldalon használható De Sciglio pedig a védősor balján tűnhet fel. Chiesa, Chiellini és Bernardeschi továbbra is sérült, így kevés változás várható Allegri kezdőcsapatában az Atalanta elleni találkozóhoz képest. Weston McKennie vélhetően megőrzi helyét a középpályán. A támadóegység pedig Dybala, Vlahovics, Morata összetételben kezdhet.
A Torinóban Pobega, Praet és Faresz sérülés miatt bevethetetlen, de büntetését letöltő Lukics és az éppen a Juvétól kölcsön kapott Mandragora akár a kezdőben is helyet kaphat. Praet hiányában Pjaca egészítheti ki a támadóhármast Brekalo és Sanabria mellett. Más lehetőség is adódik a csatárposztokra, közük a klubikon Európa-bajnok Belotti is, de Juric nem akar változtatni a sokat legutóbbi kezdőjén. Esetleg még David Zima követelhet magának helyet a középpályássorban.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Juve legutóbbi 21 mérkőzése mindegyikén a hálóba talált a Torino ellen; a legutóbbi alkalom, amikor ez nem sikerült, 2008 februárjában volt (0–0, Claudio Ranieri edzőségével) Az ilyen típusú sorozatból a Juvénak ez a leghosszabb. 2. A Juventus legutóbbi 8 Serie A-gólját mind különböző játékos szerezte, hat ezek közül a mérkőzések utolsó harminc percében született.  3. Josip Brekalo a Torino legutóbbi 6 bajnoki góljából hármat szerzett, a horvát csatár 6-nél tart ebben a Serie A-idényben, ez csak eggyel kevesebb, mint amennyit a legutóbbi 5 évben elért valamelyik európai topbajnokságban egy teljes idényben (7,  2020–21-ben a Wolfsburg színeiben)

Kapcsolódó

Juventus–Torino bajnoki örökmérleg

Juventus–Torino bajnoki örökmérleg

Összesen: 161 mérkőzés–78 Juventus-győzelem–44 döntetlen–39 Torino-siker / 245–165-ös gólkülönbség. A Serie A-ban: 153–74–44–35 / 237–155. A Juve pályaválasztásával: 78–42–20–16 / 135–81. A Juve pályaválasztásával a Serie A-ban: 74–39–20–15 / 130–76. A párosítás legjobb gólszerzői: Giampiero Boniperti (Juventus) 14 gól, Guglielmo Gabetto  (Juventus és Torino) 10, John Hansen (Juventus) és Paolo Pulici (Torino) 9
A legutóbbi mérkőzés: Torino–Juventus 0–1 (0–0). Gól: Locatelli (2021. 10. 3.). A legutóbbi bajnoki Juventus-győzelem: 0–1 (2021. 10. 2., a Torino pályaválasztásával); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2021. 4. 3., a Torino pályaválasztásával); a legutóbbi Torino-győzelem: 1–2 (2015. 4. 6., a Torino pályaválasztásával. Házi gólkirály: Paulo Dybala 7, ill. Josip Brekalo 6 gól

SERIE A, 26. forduló. Sport1 20:30 Juventus FC–Torino FC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs)