A Legenda – Ancsin János 60 éves: születésnapi interjú a Sport TV műsorán • SportTV

A Legenda – Ancsin János 60 éves: születésnapi interjú a Sport TV műsorán

2022. 02. 25. 10:39    
Olvasási idő: 2 perc

Február 25-én van a magyar jégkorong legendájának, Ancsin Jánosnak a 60. születésnapja. A jeles nap alkalmából Máté Pál és Gallai László beszélgetett a Legendával, a félórás interjúban - amely először pénteken 16 órától a Sport1-en lesz megtekinthető – eddig még soha, vagy csak nagyon ritkán látott fényképek és felvételek is láthatók lesznek.

Ancsin János (középen) a válogatott színeiben ünnepel.

A jégkorongsport megkerülhetetlen alakja Ancsin János, aki 1962. február 25-én született Budapesten. Közel két évtizeden át 225-ször lépett pályára a magyar jégkorong-válogatottban, amellyel kétszer is feljutást érő helyen végzett a C-csoportos világbajnokságon (1983 és 1998), mindkétszer hazai pályán. Kétszer volt az év jégkorongozója hazánkban, nyolcszoros magyar bajnok, pályafutását az UTE és a Dunaferr színeiben töltötte. Az újságírók az XX. század legjobb magyar jégkorongozójának választották. Edzőként és sportvezetőként segíti mind a mai napig a lila-fehéreket.

Már a jégen is látszott egykor, hogy szerethető karakter, akinek nem kell a szomszédba mennie a „nagy dumákért”, nem véletlen, hogy hosszú évek óta a Sport TV szakértője. A hatvanadik születésnap kapcsán a Sport TV főszerkesztője, Máté Pál, illetve Gallai László, a Sport TV szerkesztője, több díjnyertes film (Kornél on Tour, A mi Szapporónk) készítője ült le vele beszélgetni, és ebből a beszélgetésből lett „A Legenda” című film. Ebben Ancsin pályafutásának fontos pillanatait idézik fel, és ezt korábban még soha, vagy csak nagyon ritkán látott fényképek és bejátszások színesítik.

Egy részlet a filmből, amelyben arról a meccsről beszél, amelyet az Újpest játszott a CSZKA ellen az 1988-89-es BEK-szezonban. A CSZKA volt akkor egyértelműen Európa, sőt, talán a világ legjobb csapata, és épp útban volt a zsinórban megnyert 12. BEK-győzelméhez.  Ezért volt nagy dolog, hogy az Újpest Ancsin János és Farkas József góljával vezetni tudott 2-1-re. Olyan nevek játszottak velük szemben, mint Vlagyimir Krutov, Igor Larionov vagy Szergej Makarov (a KLM-sor, olimpiai- és világbajnokok, Hall of Fame játékosok). Ezeket a felvételeket, még sohasem lehetett televízióban látni Magyarországon:

Ancsin annak a meccsnek az első kilenc percét a karrierjéből álló toplistán az első helyre tenné. „Örültünk, hogy a CSZKA ellen 2-1-re tudtunk vezetni, és a cserepadjuk előtt mutogattuk, milyen jók vagyunk, meg örültünk. Mindegy, hogy hogyan… Azt láttuk, hogy a Tyihonov (Viktor Tyihonov, a CSZKA és a szovjet válogatott legendás edzője, aki 1998 óta az IIHF Halhatatlanok Csarnokának a tagja – a szerk.) odafordul, nem ideges, mond valamit. Öt perc múlva 9-2. Ennyi a történet. Nagyon nagy dolog volt ez az ellen a sor ellen, hiszen abban a csapatban a fél válogatott ott volt.”

Az interjúban még számtalan érdekesség kerül szóba Ancsin János életét és pályafutását illetően, elég csak a Fradival való párharcokról és a nézőkkel való kapcsolatra gondolni, de egy széttépett repülőjegy is terítékre kerül, amelynek egy lehetséges külföldi szerződéshez van köze. A premier pénteken lesz a Sport1-en, de szombaton és vasárnap is meg lehet majd nézni a filmet a Sport1-en, illetve a Sport2-n. A teljes, vágatlan, közel egyórás beszélgetés majd a Sport TV podcast felületein lesz elérhető.

A legenda – Ancsin János 60 éves: február 25., péntek 16:00, Sport1 (premier), majd február 26., szombat 17:15, Sport1, illetve február 27., vasárnap 20:00, Sport2