Jut-e szalmaszál a Genoának a centenáriumi meccsen? • SportTV

Jut-e szalmaszál a Genoának a centenáriumi meccsen?

2022. 03. 18. 15:40    
Olvasási idő: 2 perc

Kilenc teljes forduló és néhány elmaradt mérkőzés van hátra az idényből. A Genoa hátránya a legutolsó bennmaradó Cagliarival szemben tiszta hat pont, azaz ettől fogva már csak győzelmek tarthatják életben bennmaradási reményeit – minél több. Először a bajnoktól múlt héten pontokat rabló Torino ellen kísérelheti meg a 30. kör nyitó találkozóján.

A Genoa védelmének most is eksősorban Andrea Bellottira kellene vigyáznia… (Fotó: Getty Images)

A Genoa az elmúlt húsz évben a második együttes, amely 7 egymást követő döntetlent ért a Serie A-ban. Összesen a 16. remijénél jár, hárommal többnél, mint bármelyik csapat az öt európai topbajnokságban.  S bár az a sorozat igen látványos, most már győzelmekre van szüksége, hogy az olasz élvonal tagja maradhasson.
Alexander Blessin tanítványai elmúlt 25 mérkőzésükből egyetlenegyet sem nyertek meg, az egyetlen győzelmüket a Cagliari ellen több mint egy fél éve, szeptember 12-én érték el. A feladat nem csekély – aktuális ellenfelület, a Torinót a legutóbbi 10 alkalommal egyszer sem sikerült legyőzniük, rádásul az előző négy hazai találkozójukat el is vesztették ellene.

A Torino is üldözi a győzelmet már 7 mérkőzés óta – persze ez eltörül házigazdája 25-ös szériájához képest. A Cagliari elleni hazai vereség és a Bologna elleni iksz elkeserítette Ivan Juric mestert. Múlt héten felsejlett egy bravúrgyőzelem a bajnok ellen, de Alexis Sáncheznek a 93. percben sikerült kiegyenlítenie a torinói Olimpicóban. Ezzel a Toro a 11. helyen áll, 13 ponttal a kiesővonal fölött, ugyanennyre elmaradva az „európai hattól” – ez klasszikus középmezőnyös helyezés. Ahhoz képest, hogy az előző idényben a kiesés ellen kellett csatázni, megnyugtató – 28 játéknap alatt 11 ponttal gyűjtött többet, mint a 2020–21-es bajnoki idényben. Reménykedik persze a felsőházi helyezésben, ehhez kellene mindhárom pont Genovából és egy tisztességes hajrá a hátralévő 9 játéknapon.
A hazaiaktól sérülés miatt hiányzik Criscito és Ekuban (izomsérülés), Vanheusden és Cambiaso (térd), és Piccoli (comb). A Leverkusentől kölcsönbe kapott Amiri szereplése vádliproblémák miatt kétséges, ha nem játszhat, Gudmiundsson szerepélése kerül előtérbe.  Sturaro és Rovella egy-egy meccses eltiltás után térhet vissza, egyikük Galdamest váltja majd a középpályán.
A Torinóból Djidji hiányzik (ágyéksérülés), Praet (láb), Pellegri (térd), Milinkovics-Szavics (ujj), Faresz (izom) – aligha játszhat bármelyikük is. Zaza két meccset betegség miatt hagyott ki, a meccs előtti orvosi vizsgálatok döntenek, pályára léphet-e. Legelöl Belotti kapitány vezeti az attakokat, Brekalo és Pobega feladata lesz az ő támogatása elsődlegesen.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Ez lesz a két csapat 100. összecsapása a Serie A-ban. A Genoa a legutóbbi hat meccsen (2019 óta)  négyszer góltalan maradt, annyiszor, mint az azt megelőző 20 találkozón összesen (1994 és 2008 között). 2. A Genoa legutóbbi három bajnokija 0–0-ra végződött, ennél hosszabb góltalan meccssorozata a Comónak volt az élvonalban 1986-ban (4); a piros-kékek legutóbbi 7 mérkőzése remivel zárult, ennél hosszabb döntetlenszériája csak a Varesenek volt 1970 októbere és decembere között. 3. Három góllal és egy gólpasszal Mattia Destro közvetlen részese volt 4 gólnak a Genoa legutóbbi ötjéből; gólt szerzett legutóbbi két kezdőként lejátszott egymás utáni meccsén október óta, s amikor legutóbb egymás után négyszer betalált, az utolsó találatát éppen a Torino ellen érte el.

Kapcsolódó

Genoa–Torino bajnoki örökmérleg

Összesen: 121 mérkőzés–37 Genoa-győzelem–34 döntetlen–50 Torino-győzelem/ 162–190-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 99–30–29–40 / 139–158. Genovában: 13–9–3–1 /27–12. Genovában a Serie A-ban: 49–24–14–11/ 85–53.  A párosítás legjobb gólszerzői: Paolo Pulici (Torino) 9 gól, Julio Libonatti (Genoa és Torino) 8, Onesto Silano (Torino) 7.
A legutóbbi mérkőzés: Torino–Genoa 3–2 (2–0). Gól: Sanabria, Ansaldi, Brekalo, ill. Destro, Caicedo (2021. 10. 22.). A legutóbbi bajnoki Genoa-győzelem: 2–1 (2017. 5. 21.). A legutóbbi döntetlen: 0–0 (2001. 2. 13., Torinóban); a legutóbbi Torino-győzelem: 2–3 (2021. 10. 22., Torinóban). Házi gólkirály: Mattia Destro 9, ill. Josip Brekalo 6 gól

Másik nyomon követett bajnokságunkat sem hagyjuk magára, a Sport2-n kora este az utcahosszal vezető Trabzonspor vendégjátékát mutatjuk a kiesés ellen egyre reménytelenebb harcot folytató 19. Caykur Rizespor otthonában.

SERIE A, 30. forduló. Sport1 20:45  Genoa CFC–Torino FC  (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kéri András Dániel)
SÜPERLIG, 30. forduló. Sport2 18:00 Caykur Rizespor–Trabzonspor Kulübü (kommentátor: Fülöp László)