Veszprém-feladat: „másolni” a győrieket • SportTV

Veszprém-feladat: „másolni” a győrieket

2022. 05. 12. 11:18    
Olvasási idő: 3 perc

Szerdán már megkezdődött a férfi kézilabda BL negyeddöntős köre. A két német csapat kötül a Flensburg otthon négy góllal kikapott a tízszeres BEK-/BL-győztes Barcától, a Kiel viszont roppant értékes döntetlennel kezdett Párizsban a PSG ellen. Csütörtökön következik a másik két első mérkőzés, amelyből minket értelemszerűen a Veszprém–Aalborg összecsapás érdekel jobban, de utána nem maradunk le a Kielce montpellier-i vendégjátékáról sem.

Petar Nenadics hatalmas kózdelmet vár a negyeddöntőtől (Fotó: veszpremhandball.hu)

VESZPRÉM–AALBORG

Noha rendszeresen két-két élcsapatunk képviseli a magyar kézilabdát a női és a férfi Bajnokok Ligájában, azért az eredmények alapján a hölgyeknél a Győri Audi ETO, az uraknál a Telekom Veszprém a sportág magyar „zászlóshajója”. A győriek már megtették azt, amire a másik dunántúli csúcscsapat most készül: az előző évi ezüstérmes kiütésével bejutottak a BL négyes döntőjébe, Ugyanez a feladata a veszprémieknek is, apróbb különbségekkel. Az egyik különbség: a Telekom hazai pályán kezd és idegenben játssza a visszavágót.
A két klub eddig négyszer találkozott egymással a BL-ben, s mindketten egyszer-egyszer otthon és idegenben is nyertek, és ki is kaptak. Valamennyi csoportkörös meccs volt, 2017-ben mindkétszer a házigazda, 2020-ban egyformán a vendég győzött. Következésképp ez lesz az első ki-ki páros találkozójuk.
A dán együttes az A-csoport megnyerésével közvetlenül jutott be a negyeddöntőbe, a Veszprémnek a kétszeres korábbi kétszeres bajnok macedón Vardart kellett kiütni ehhez (30–22, 31–31). A bakonyi csapatnak ez már a 27. BL-idénye és huszadszor jutott el a negyeddöntőbe, a skandinávok 7. kísérletből egymás után másodszor kerülnek el idáig, tavaly a Flensburgot ütötték el a négyes döntőtől ebben a fázisban.
Az izlandi Aron Pálmarsson a dánok egyetlen korábbi BL-győztese, ő azonban háromszor is elnyerte a trófeát, 2021-ban a Barca, 2020-ben és 2012-ben a Kiel játékosaként – nem mellesleg a 31 éves klasszis 2015 és 2017 között a veszprémieket erősítette.
A BL pillanatnyi gólkirályjelöltje, Felix Claar (81 gól) és Lukas Sandell együtt nyertek aranyat a svéd csapattal az idei Európa-bajnokságon, a döntőben a spanyol válogatottat legyőzve, amelyben két veszprémi játékos, Rodrigo Corrales, valamint Jorge Maqueda is szerepelt.
Az Aalborg legutóbbi bajnokiján hét végén a playoffbn 27–23-ra legyőzte a Fredericiát és vezeti a B-csoportot, a Telekom két meccsek kevesebbet játszva is csak egy ponttal van elmaradva a Szegedtől, miután legutóbb 34–28-ra megverte a Budakalászt.
„Az Aalborg fantasztikus csapat, minden téren erős, főként fizikailag. Newkünk a saját játékunkat kell játszanunk, s nem hagyni őket rohanni. Amelyik csapat mentálisan erőpsebb lesz és kevesebbet hibázik, az fog továbbjutni” – idézte a veszprémi klubportálon megjelent Nenadics-interjú egyik gondolatát  az EHF honlapja.

Rasmus Lauge nagyon bízik a hazai szurkolótáborban is a Veszprém Arénában sorra kerülő idénybeluói utolsó hazai BL-meccsen (Fotó: Telekom Veszprém/Vörös Dávid)

A veszprémi oldal a csapat dán klasszisát, Rasmus Laugét is megszólaltatta a párviadal kapcsán. „Tipikus skandináv stílusban játszanak: a csapat mindenek felett. Védekezésben a klasszikus északi iskolát követik, magas blokkokkal operálnak, amelyre bátran hagyatkozhat a kapus is. A támadásban hosszan járatják a labdát, türelmesen kivárják, hogy megnyíljon a fal, és remek átlövőik vannak Sandell és Claar, illetve a nyáron igazolt Pálmarsson személyében” – méltatta honfitársainak csapatát s annak légiósait a magyar rekordbajnok klasszis irányítója, majd hozzátette: „Készen állunk, az utóbbi pár hétben, hónapban nagyon keményen dolgoztunk és küzdöttünk, többnyire meg is látszott az eredménye. Nincs kétségem, hogy csütörtökön is telt ház lesz, és rengetegen biztatnak majd minket, ahogy tették eddig is. Számítunk a szurkolókra, szükségünk van rájuk a továbbjutáshoz, és az első mérkőzés meghatározó lehet a párharc végkimenetelének szempontjából.”

Kapcsolódó

VESZPRÉM–AALBORG KUPAMÚLT

Összesen: 4 mérkőzés–2 Veszprém-győzelem–0 döntetlen–2 Aalborg-siker / 119–112-es gólkülönbség. Veszprémben: 2–1–0–1 / 60–56. Az első mérkőzés: Telekom Veszprém–Aalborg Handbold 30–24 (16–10). Veszprém, 2017. 11. 4., BL-csoportkör. A legutóbbi mérkőzés: Telekom Veszprém–Aalborg Handbold 30–32 (16–19). Veszprém, 2020. 11. 25., BL-csoportkör.

MONTPELLIER–KIELCE

A Kielce csoportelsőként közvetlenül kvalifikált a negyeddöntőbe, a Montpellier-nek a Portót kellett kiejtenie ehhez egy párviadalban (64–56-os összesítéssel). Tízszer csaptak össze egymással a BL-ben 2014 óta, a franciák 6-szor, a lengyelek 4-szer győzte. Ezek közük kettő playoffpárharc volt, 2015-ben a Kielce, két évre rá a Montpellier bizonyult jobbnak a negyeddöntőben. (Érdekesség, hogy mindkettő a győzelmét követő évben elhódította a trófeát is…) A franciák legjobb gólszerzője, Hugo Descat 65-ször  talált a kapuba eddig a BL-idényben, hárommal többször, mint a Kielce legeredményesebbje, Dylan Nahi. A Montpellier három balkezes játékosát is nélkülözi sérülés miatt: Valentin Portét, Julien Bost és Yanis Lennét.
A Kielce vezeti a lengyel bajnokságot, mind a 25 meccsét megnyerve, a Montpellier 4. A francia ligában, miután a múlt hét végén 37–33-ra kikapott Párizsban a PSG-től.

FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, negyeddöntő, első mérkőzés. Sport1 18:30 Telekom Veszprém–Aalborg Handbold (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Pásztor István, riporter: Fülöp Marcell, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Deli Rita); Sport1 20:45 Montpellier Handball–Lomza Vive Kielce (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Deli Rita)