Game 7 Baby - A mindent eldöntő hetedik meccs • SportTV

Game 7 Baby – A mindent eldöntő hetedik meccs

2022. 05. 15. 15:49    
Olvasási idő: 2 perc

Az NBA rájátszásában azért szurkolnak a nézők minden rájátszásban, hogy legyen minél több hetedik meccs, azaz a párharcról döntő ütközetek. Nem véletlen, hogy ezekért a meccsekét megőrül mindenki, hiszen az extra tét miatt mindig tartogatnak valami különlegeset. Itt derül ki, ki az igazán nyerő típus, hogy ki győz, és ki mehet haza. A Sport TV vasárnap este két hetedik meccset is élőben közvetít.

LeBron James legendás blokkja is egy hetedik meccsen született. (Fotó: Getty Images)

Hetedik meccseket játszik a Boston Celtics a Miwaukee Bucks-szal és a Phoenix Suns a Dallas Mavericks-szel. Ezeken a meccseken dől el, hogy kik lesznek a Miami Heat, illetve a Golden State Warriors ellenfelei a konferenciadöntőkben. Érdemes lesz 21:30-kor a Sport1-re kapcsolni, akkor kezdődik a Celtics-Bucks, hajnali kettőtől pedig a Suns-Mavericks, de a kettő között egy NBA Actionnal és az Alley-oop ismétlésével igyekszünk fenntartani majd az álmos nézők figyelmét.

No de térjünk csak vissza a hetedik meccsekre! Az NBA 75 éves történetében 142 hetedik meccset rendeztek 2021-ig. Az idei első körben egy ilyenre sem került sor. A párharcok körülbelül negyede jut el eddig a csúcspontig. Az első kör csak 2003 óta tart négy győzelemig, míg 1968 előtt csak a konferenciadöntők és az NBA-döntők tartottak addig. A címben használt idézetet Zaza Pachuliától vettük, aki még 2008-ban mondott egy különleges beszédet a hatodik meccs után, amikor a nyolcadik helyen rájátszásba jutó Atlanta Hawks-szal hetedik meccsre kényszerítették a későbbi bajnok, és toronymagas esélyes Boston Celticset.

Pachulia és a Hawks egyébként akkor kikapott, de 2009-ben és 2010-ben is hetediken meccsen jutottak tovább a rájátszás első körében.

A Hetedik Meccsek Hetedik Meccsei azok, amik a bajnoki címről döntenek konkrétan. 19 ilyen találkozó volt a liga történetében, azonban az idő előrehaladtával ez egyre ritkább lett. 11947 és 1970 között tíz ilyen döntő volt, azóta csak kilenc. Legutoljára 2016-ban, a Cleveland Cavaliers nyert bajnoki címet hetedik meccsen. Talán sokan emlékeznek rá:

A 142 hetedik meccsből hét esetében jutottak el hosszabbításig a felek, és egy esetben kétszeri hosszabbításra volt szükség. Ráadásul a kétszeri hosszabbításra az 1957-es fináléban került sor, amikor a Boston Celtics legyőzte a St. Louis Hawkst 125-123-ra, és így lett bajnok. Legutóbb hosszíbbítást hetedik meccsen a Milwaukee Bucks és a Brooklyn Nets játszott az előző szezonban. Ez ugye az a meccs, ami Kevin Durant cipőméretén múlott… Egyébként ugyanúgy a második körben játszották, mint a mostani Celtics-Bucks meccset, és azt is idegenben vívta a Bucks:

Ezekhez a meccsekhez hasonló izgalmakra számíthatunk ma este, ráadásul kétszer, ami nem akármilyen sportélmény lehet végül. Érdemes tehát 21:30-kor a Sport1-re kapcsolni! Az csak egy külön kis móka, hogy ezen a két találkozón érintette a 2021-es döntő két résztvevője, a Bucks és a Suns. Előfordulhat, hogy most dől el, megismétlődik-e tavalyi finálé.

Forrás: NBCSports

Cookie beállítások