Negyeddöntő a hoki vb-n, kanadai–svéd csúcsrangadóval • SportTV

Negyeddöntő a hoki vb-n, kanadai–svéd csúcsrangadóval

2022. 05. 26. 13:48    
Olvasási idő: 2 perc

Elérkezett a jégkorong-vb a legizgalmasabb fázisához, a negyeddöntő mérkőzéseit játsszák Helsinkiben és Tamperében. Mind a négy párosítás izgalmasnak, érdekesnek ígérkezik, ha egy kiemelhető közülük, az a 27-szeres világbajnok Kanada és a 11-szeres vb-aranyérmes Svédország, azaz az örökranglista első és negyedik csapatának összecsapása.

William Nylander négy éve vb-döntőt is játszott a kanadaiak ellen , most "csak" az elődöntőbe jutás a tét a tamperei Nokia Arenában (Fotó: Getty Images)

15 órától a Sport1-en éppen a nagy rangadóval kezdünk, a Svédország–Kanada összecsapással. Nemcsak „számszakilag” nyújtottak többet a háromkoronások  – 5 győzelem mellett egy-egy győztes és vesztes rávezetéses döntetlenjük volt, míg a juharlevelesek a svájciaktól és a finnektől is kikaptak 60 perc alatt – , hanem a mutatott játékban is. Egyedül a záró csoportmeccsen voltak kissé halványabbak, de azt is megnyerték „futballeredménnyel”, 1–0-ra Nylander győztes találatával. A vb pontlistáján azért a kanadaiak állnak jobban, az első 11 között az észak-amerikaiaknak három hokisa is van, a 3. Pierre-Luc Dubois, 10 ponttal (6 góllal+4 assziszttal), a 6. Drake Batherson 9-cel (7+2), holtversenyben 11. Adam Lowry 8-cal (3+5). A svédek legponterősebb játékosa, Rasmus Dahlin csak a holtversenyes 19. A listán, 8 ponttal (3+5). Ugyanakkor a skandinávok a csapatstatisztikákban jobbak, a 4. legtöbb gólt szerezték, 2.-ak az emberelőny-kihasználásban, 3.-ak a büntetésölésben és 93.46%-kal másodikak kapusaik védéshatékonyságában. Ugyanezek a mutatók a kanadaiaknál: 2., 4., 8. és 11., azaz csupán egy kategóriában jobbak ellenfeleiknél. Ugyanakkor tavaly Rigában is csak a 4. helyen csusszantak be a negyeddöntőben  – azonos pontszámmal, egymás elleni eredménnyel előzték meg Kazahsztánt – , aztán meg sem álltak a vb-aranyig.

A másik délutáni találkozót Csehország vívja Németországgal. A tradíció a csehek, a tornán mutatott teljesítmény a németek mellett szól. Utóbbiak mind a hét meccsen veretlenek maradtak, s csak a csoportdöntőn hajoltak meg a svájciak előtt, a rávezetésekben maradtak csupán alul. A csehek amúgy 9 éve várnak egy vb-éremre, a németek kissé régebben, 1953-ban még NSZK néven voltak ezüstérmesek. Olimpián viszont a német csapat négy éve Phjongcshangban jutott ezüstig, ahol egyébként a csehek a 4. helyen végeztek.

Az esti negyeddöntőket játsszák a csoportgyőztesek a másik nyolcas 4. helyezettjeivel. A házigazda – s nem mellesleg regnáló olimpiai bajnok – Finnország határozottan esélyesebb Szlovákiánál, amely csoportkör utolsó meccsén slisszant be a nyolc közé, az egy nappal azelőtt Kanadát szuperbravúrral legyőző Dánia elleni biztos sikerrel.

A másik párosításban a fokozatosan javuló amerikaiak borsot törhetnek a svájciak orra alá, bár a fehér keresztesek eddig mind góllövésben (3. hely), mind az emberelőnyös-emberhátrányos játékban (2., ill. hely) remekeltek eddig, ráadásul Denis Malgin révén ők adják a pontlista jelenlegi éllovasát is (12, 7+5)

Jégkorong-vb, negyeddöntő. Sport1 15:00 Svédország–Kanada (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor-szakértő: Kangyal Balázs, műsorvezető: Fazekas Erzsébet); Sport2 15:15 Németország–Csehország (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Stipsitz Bence); Sport2 19:15 Finnország–Szlovákia (kommentátor: Engyel István); Sport2 21:45 Svájc–Egyesült Álamok (felv., kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Balogh Tibor)