Finn–kanadai finálé, másodszor újratöltve • SportTV

Finn–kanadai finálé, másodszor újratöltve

2022. 05. 29. 14:48    
Olvasási idő: 2 perc

Két európai–észak-amerikai találkozóval fejeződik be az idei finnországi jégkorong-világbajnokság. A bronzért a csehek csapnak össze az amerikaiakkal, az aranyért – sorrendben harmadszor – Finnország és Kanada válogatottja harcol meg egymással a tamperei Nokia Arenában.

Lesz-e háron évvel Pozsony után Tamperábn is fibb vb-aranyünnep? (Fotó: Getty Images)

Mind minden 3. helyért folyó találkozó, ez is magán viseli a „csalódottak csatája” minősítést, hiszen két, egy nappal korábban vesztes együttes mérkőzik meg egymással. A Team US tartotta magát jobban a házigazda finnekkel szemben, a csehek azonban a záró harmadra összezuhantak Kanada ellen szombaton (1–6). Nyilván az a kérdés, melyikük szedi össze magát jobban, s érez kellő harci tüzet magában a bronzért folyó küzdelemre. Ami a „bronzelőzményeket illeti”, a cseheknek van a több a legkevésbé fényes éremből, csakhogy a 21-ból 16-t még a jogelőd csehszlovákok szereztek meg, Csehország néven csupán ötöt szereztek a fiúk. Az amerikaiaknak  jóval kevesebb a harmadik helye (10) – persze, tegyük hozzá, hogy az aranya és az ezüstje is.  Egymással legutóbb 7 éve Prágában harcoltak a bronzért, akkor éppen Csehországban rendezték a vb-t, és a rendezőknek nem sikerült a fájdalomdíjat megszerezniük, 3–0-ra kikaptak a tengerentúliaktól. Azóta az amerikaiak két győztes, a csehek egy vesztes bronzcsatán vannak túl, utóbbit a most kizárt oroszoktól szenvedték el tavaly Rigában. Ezen a tornán már játszott egymással a két együttes, a csoportkörben az utolsó előtti fordulóban a csehek egyetlen góllal, 1–0-ra legyőzték ellenfelüket.

A döntőben viszont sorrendben harmadszor találkozik Finnország és Kanada együttese. 2019-ben a szlovákiai vb-n a finnek győztek, 0–1 után 3–1-re fordítva, tavaly Rigában a hosszabbítás 7. percében szerzett góllal a kanadaiak szerezték meg az aranyérmet. (2007-ben is ők voltak a finalisták: első közös döntőjüket a moszkvai Hodinka Arenában végig vezetve 4–2-re nyerték meg a juharlevelesek.)
A mostani döntő első számú kulcskérdése az marad, a remek finn védekezés hányszor engedi betalálni Kanadát. Az olimpiai bajnok házigazdák egyetlen találkozón sem kaptak 2-nál több gólt a tornán, háromszor shutouttal végeztek. A kanadaiak persze sosem adják fel, nem számít, mennyivel esélyesebb az ellenfél, s még az sem, mennyivel vezet egy adott mérkőzésen. (Erről leginkább a svédek mesélhetnének, akiknek 3–0-ról „sikerült” elveszteniük a negyeddöntőjüket ellenük.) Amióta egyazon évben külön-külön rendeznek vb-t és olimpiát is, csak két alkalommal fordult elő, hogy egy válogatott duplázzon: 2002-ben Kanadának, négy évvel később Svédországnak. Most a csaknem azonos felállásban játszó Finnországnak – 17 „pekingi” játékos szerepel a vb-keretben – adva van ez esély a hokitörténelem harmadik duplázására.

JÉGKORONG-VB. Sport2 14:15 Csehország–Egyesült Államok  a 3. helyért (kommentátor: Engyel István, szakértő: Stipsitz Bence); Sport2 18:45  Finnország–Kanada döntő (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kangyal Balázs, Stipsitz Benceműsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Szélig Viktor)