Az adatokban már BL-győztes az ETO • SportTV

Az adatokban már BL-győztes az ETO

2022. 06. 02. 09:39    
Olvasási idő: 2 perc

Egy kézilabdás adatelemző szerint a női Bajnokok Ligája Final Fourjába jutott csapatok közül a Győri Audi ETO KC támadójátéka és védekezése is a legjobb, viszont ez messze nem garancia a végső győzelemre hétvégén.

Csak számokra építve nyilván nem lehet megnyerni a női kézilabda Bajnokok Ligáját, de azért nem rossz tudni, hogy – Julian Rux adatelemző, a Handballytics.de oldal alapítója kimutatása szerint – a Győri Audi ETO KC papíron kicsivel a Final Four többi tagja (Esbjerg, Metz, Vipers Kristiansand) előtt jár, legyen szó támadásról vagy védekezésről.

Rux 50 labdabirtoklásra vetítve vizsgálta a támadásokat, és arra jutott, ennyi akcióból a Győr 29 gólt szerzett átlagban, 1.2-del többet, mint a második legeredményesebb Vipers.

Érdekesség, hogy a norvég címvédő közelebb volt a hatodik helyezett Odenséhez (amelytől kerek egy gól választotta el), mint az éllovas zöld-fehérekhez. Az ETO titka a kiemelkedően jó, 66.8 százalékos lövési hatékonyság (így aztán az 50 attak során átlagban 9.5-ös labdavesztési mutató is belefért!), amelyhez főleg a beállósok tettek hozzá sokat. Kari Brattset célzott a legpontosabban (86.7 százalék), és bár ő várandóssága miatt nem játszhat az MVM Dome-ban, két poszttársa, Linn Blohm (85%) és Crina Pintea (80) produkciója miatt sincs ok az aggodalomra.

Védekezésben is az ötszörös BEK-/BL-győztes a leghatékonyabb, hiszen szintén 50 labdabirtoklásra vetítve, mindössze 22 gólt kap.

A hátsó alakzat sikerének titka a falban (50 labdabirtoklásból 12.9-ben kényszerítenek ki labdavesztést, illetve ellenük hozzák össze a második legrosszabb, 55.1 százalékos lövési hatékonysági mutatót) és a kapusokban keresendő.

Ha nem szabunk meg egy lövésszámminimumot, akkor a mindössze 80 lövést „látó”, de azok 42.5 százalékát ártalmatlanító Amandine Leynaud a legjobb, ha viszont csak a 100 feletti lövéssel találkozó hálóőröket nézzük, csapat- és honfitársa, a 36.5 százalékkal védő Laura Glauser a BL legjobbja.

A Győr elődöntős ellenfele, az Esbjerg az egész BL második leghosszabban támadó csapata,

a dánok támadáson belüli első lövésére átlagban 33.6 másodpercet kell várni. Viszont 50 labdabirtoklásból így is összejön 27.4 gól, ami a negyedik legjobb mutató a 16-os mezőnyben. Ugyanakkor a négyes döntő résztvevői közül az Esbjerg vigyáz a legjobban a labdára (8.9 labdavesztés 50 támadásból), ám a nagy négyesből az övék a legrosszabb hatékonysági mutató (62.2%).

Rux koordináta-rendszerében a Metz támadójátéka a harmadik legjobb (27.7 gól/50 labda) a főtáblán szereplő csapatok között, míg védekezésben az ötödik hely az övé (23.7 gól). Grace Zaadi érkezésének jótékony hatása pedig azon (is) érződik, hogy mióta hazatért Rosztovból, eggyel csökkent a csapat átlagos labdavesztéseinek a száma.

A franciákra váró Vipers a mezőny második legjobb támadógépezetét vonultatja fel

(50 támadás/27.8 gól), a harmadik leghatékonyabban lő (63.1%), ahogyan a védekezésben (22.3 kapott gól/50 labda) is a „bronz” az övé, labdaszerzésekben (12.6/50 labda) pedig egyenesen az „ezüst”.

A Sport1-en szombaton és vasárnap is már 14 órától élőben közvetítjük a Final Fourt az MVM Dome-ból.