Del Piero: ma Rossi az egyetlen olasz, aki mosolyoghat Magyarországon • SportTV

Del Piero: ma Rossi az egyetlen olasz, aki mosolyoghat Magyarországon

2022. 06. 15. 17:15    
Olvasási idő: 2 perc

Budapesten, a CIB Itália Focitábor nagyköveteként tartott sajtótájékoztatót Alessandro Del Piero és az esemény szervezőcsapata. Az idén negyedik alkalommal megrendezésre kerülő, 10-14 éves lányok és fiúk számára kiírt, június 20-24. között tartandó focitáborban elsősorban a hátrányos helyzetű települések iskoláinak tanulói vehetnek részt, méghozzá a CIB Bank és a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával.

Budapestre érkezett Alessandro Del Piero, világbajnok olasz labdarúgó, a Juventus korábbi játékosa, aki sajtótájékoztató keretében válaszolt az újságírók kérdéseire.

„Nagy büszkeséggel tölt el, hogy itt lehetek és részem lehet ebben a fantasztikus focitábor-kezdeményezésben. Mind a közvetlen partnereink, mind a színfalak mögött dolgozók óriási köszönetet érdemelnek. Köszönöm a szép számban megjelenő újságíróknak, hogy hírét viszik e kezdeményezésnek. Szülőként is mondhatom, hogy mindent megteszünk a gyermekeinkért” – mondta nyitó beszédében a 2006-ban az olasz válogatottal világbajnoki címet elnyerő játékos.

Minden idők legnépszerűbb Juventus-futballistája, a Zebrák történetében a legtöbb mérkőzést játszó, számos rekordot megdöntő karmester világbajnok, Világkupa- és BL-győztes, de nem csupán az elért eredményei miatt vált a nemzetközi futball egyik ikonjává. Technikai adottságai, játékintelligenciája, a pályán mutatott emberi és vezetői tulajdonságai emelték a labdarúgás történetének egyik legkiválóbb játékosává. Nem csupán esztétikailag gazdagította csapata játékát, de az igazi klasszis jelzőt kiérdemlő labdarúgók védjegyének számító hasznosság és hatékonyság mutatkozott meg a teljesítményében.

Del Piero a magyar válogatott keddi, angliai sikerével kapcsolatban elmondta, már bánja, hogy a német-olasz párharc megtekintését választotta.

„Gratulálok a magyar válogatottnak, különösképpen Marco Rossinak.  Neki köszönhetően Magyarországon az egyetlen olasz, aki mosolyoghat, az a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Ez a siker azonban nem kivételes eset, hiszen a magyarok már az Európa-bajnokságon is kiválóan teljesítettek, főszerepet játszottak.

Folyamatos fejlődik a válogatott, ami Budapestről is elmondható. Hosszú évek után tértem vissza ebbe a nagyszerű városba, és rengeteg változást tapasztaltam. Szembetűnő, hogy számos, sporttal kapcsolatos fejlesztés – és nem csupán a Puskás Aréna – részét képezik ennek. Ez bizonyítja a nemzet sporthoz való szoros kötödését. A magyar nép képességei és elkötelezettsége alapján nagyon sokat adhat a világnak és a sportnak.”

Fotó: CIB Bank

A hazánkban 2017-ben életre hívott, fiatal tehetséges labdarúgók támogatását célzó kezdeményezésről a világhírű futballista mellett a szervező Sport Goals, az Intesa Sanpaolo, a CIB Bank, a Magyar Diáksport Szövetség, valamint a Generali Biztonságért Alapítvány képviselői tartottak sajtótájékoztatót. A szervezők tájékoztatása szerint a labdarúgás szeretetéről, az önfeledt játékról, a kitartásról és a technikai alapok elsajátításáról szóló ötnapos programsorozaton idén június 20-24. között ismételten olasz edzők vezetik majd a gyerekek számára az ingyenes foglalkozásokat.

Del Piero egyébként a tavalyi évben már nagykövete volt a rendezvénysorozat szerbiai kiadásának. A tornán résztvevők közül három nyertes fiatal az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) világhírű covercianói sportkomplexumában vehet majd részt egy továbbképzésen, ahol a hagyományoknak megfelelően a nyertesek számára a futballmúzeum látogatása, egy Serie A-mérkőzés megtekintése, orvosi vizsgálatok, valamint edzőmérkőzések is részét képezik a gazdag programsorozatnak.

A táborba a gyerekeket ezúttal is a Magyar Diáksport Szövetség segít kiválasztani. Balogh Gábor elnök és

a szervezők kiemelték Del Piero társadalmi felelősségvállalását. Giampiero Boniperti szavaival élve Del Piero valóban példával szolgál a fiatal generációnak. Mértéktartó magaviselete, szerethető személyisége, az ellenfelek és mindenkivel szemben tanúsított általános tiszteletadása pozitív érték a fiatal labdarúgók és a rajongók számára egyaránt.

Nála megfelelőbb nagykövet éppen eme tulajdonságai miatt nem is lehetne a CIB Focitornán versengő fiatalok számára.

„A kezdeményezéssel szerettünk volna olyan tehetségeknek lehetőséget biztosítani, akik nem feltétlenül tudnának részt venni egy ilyen rendkívül magas szakmai színvonalú edzésprogramban. A tábor éppen azért teljesen ingyenes a résztvevő gyerekek számára, hogy az anyagi okok ne jelenthessenek akadályt” – hangsúlyozta dr. Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója.

Az elmúlt években

a calcio legnevesebb személyiségei adták nevüket a kezdeményezéshez. Fabrizio Ravanelli, Franco Baresi, Gianluca Zambrotta vagy éppen az aranylabdás (sajnálatos módon azóta elhunyt) Paolo Rossi is volt már az esemény nagykövete Budapesten,

de a program keretében idehaza és a környező országokban olyan további sztárok tartották az edzéseket a fiataloknak, mint például Salvatore Schillaci.

A SPORT TV hamarosan videós összeállítással jelentkezik az eseményről. 

KÉRI ANDRÁS DÁNIEL