Gregg Popovich szurkol az NBA-döntőn mindkét mentoráltjának, Steve Kerrnek és Ime Udokának is • SportTV

Gregg Popovich szurkol az NBA-döntőn mindkét mentoráltjának, Steve Kerrnek és Ime Udokának is

2022. 06. 16. 17:52    
Olvasási idő: 2 perc

Talán kevesen tudják, de Steve Kerr és Ime Udoka is solat köszönhet a San Antonio Spurs legendás mesterének, Gregg Popovichnak. Mindketten a játéksai voltak egykor, és Udoka sokáig segédedző is volt Pop mellett.

Ime Udoka és Steve Kerr összecsap a döntőben, de jó barátok az életben. (Fotó: Getty Images)

Az NBA döntőjében két Popovich-tanítvány csap össze, Steve Kerr és Ime Udoka. A Golden State Warriors mestere két részletben négy szezonon át volt Gregg Popovich játékosa a San Antonio Spursnél. A Chicago Bulls második triplázása után, 1999 elején cserélték a Spurshöz, ahol azonnal bajnok lett, így ő zsinórban 4 bajnoki címet szerzett 1996 és 1999 között, sőt, ezt megfejelte egy újabb címmel, amikor utolsó szezonjára visszatért San Antonióba, és 2003-ban is bezsebelt egy trófeát. A döntő után visszavonult, és bár edzői és sportvezetői karrierje soha nem dolgozott a Spursnél, azonban az amerikai válogatottnál Popovich segédedzője volt, sőt, Kerr váltja majd a legendát a Team USA szövetségi kapitányaként.

Ha már erről van szó, Ime Udoka is a Team USA stábjának tagja volt a 2019-es vb-n, illetve a tokiói olimpián, tehát a két mostani rivális együtt dolgozott ezt a szezont megelőzően. Udokának egyébként ez az első szezonja vezetőedzőként. Játékosként három szezont játszott a Spursnél, 2007 és 209 között, illetve a 2010-11-es szezonban. A Spursnél játszotta utolsó NBA-meccsét, mielőtt Spanyolországba, Murciába szerződött. Visszavonulása után, 2012-től Gregg Popovich stábjában dolgozott San Antonióban, 2014-ben bajnok lett, majd 2019-ben áttette székhelyét Philadelphiába.

Szóval Popovich fontos mentora mindkét szakembernek, és Steve Kerr most megosztotta a nyilvánosággal, hogy Popovich üzenetet küldött neki és Udokának is, amelyben azt írta, hogy teljesen pártatlan, és ugyanúgy szurkol mindkettőjüknek. Ő azt is tudja, hogy Popovich egyik szeme nevet majd, hisz az egyikük bajnok lesz, de a másik szeme sír majd, mert a másikuk vereséget szenved. Egyébként arról is szót ejtett Kerr, aki edzőként már háromszoros bajnok, hogy ők Udokával jó barátok.

Egyébként ez a harmadik olyan döntő, ahol Popovichoz köthető mindkét döntős csapat edzője. 2007-ben ő maga csapott össze korábbi segédedzőjével, Mike Brownnal, aki akkor a Cleveland Cavaliers edzője volt. 2021-ben pedig az Monty Williams irányította a Phoenix Sunst, aki három szezonban szerepelt a San Antonio Spursben 1996 és 1998 között, tehát Popovich volt az edzője és Executive-ja is. Vele szemben Mike Budenholzer nyerte a bajnoki címet a Milwaukee Bucks mestereként, aki 1996 és 2013 között dolgozott Popovich mellett, így akkor is, amikor Williams ott játszott.

Talán mondanunk sem kell, hogy az NBA legtöbb győzelmét szerző edzőjének, Popovichnak óriási hatása van a ligára, hemzsegnek azok az edzők, akik korábbi segédedzői, játékosai voltak. Szinte kimondani is hihetetlen, de 1996 óta a Spurs vezetőedzője, és az évek során 5 bajnoki címet szerzett.

A döntő állása egyébként jelenleg 3-2 a Warriors javára, Steph Curryiék tudtak először két meccset nyerni egymás után ebben a párharcban, és a csapatok most visszautaztak Bostonba a hatodik mérkőzésre. A Sport1-en természetesen élőben közvetítjük majd a döntő hatodik meccsét, és ha lesz hetedik, a hetediket is. A biztos menetrend pillanatnyilag:

Trash Talk: június 16., csütörtök 22:00, Sport2 (élő)

Boston Celtics – Golden State Warriors: június 17., péntek 3:00, Sport1 (élő); 11:00, Sport2 (felv.), 23:00, Sport1 (felv.)

Alley-oop: június 18., szombat 22:00, Sport1 (élő)

NBA Action: június 19., vasárnap 11:30, Sport1

Ha lenne hetedik mérkőzés:

Golden State Warriors – Boston Celtics: június 20., hétfő 2:00, Sport1 (élő); 14:45, Sport1 (felv.), 22:30, Sport2 (felv.)