A lettek ellen csúcsbeállításra hajtanak dartsosaink • SportTV

A lettek ellen csúcsbeállításra hajtanak dartsosaink

2022. 06. 17. 11:12    
Olvasási idő: 2 perc

A nyolcaddöntő első nyolc csapatát már ismerjük, pénteken újabb 16 együttes mutatkozik be a darts csapat-világbajnokságon, köztük a mi csapatunk is, amely a nap első mérkőzését játssza Lettország ellen.

Lakatos Gergely és Prés Nándor már a helyszínen, a lettek elleni meccs előtt (Fotó: Németh Norbert)

Nézzük a magyar csapat vb-történetét! 2012-ban játszott először magyar duó a World Cup of Dartson, Bezzeg Nándor és Kaufmann Krisztián a nyolcaddöntőbe jutásért 5–3-ra kikapott Kanadától, amelyben világbajnok is szerepelt John Part személyében.  2013-ban nyolc háromcsapatos csoporttal játszottak első kört, Bezzeg és Mészáros Zsolt a későbbi ezüstérmes belgáktól 5–0-ra, az északírektől 5–1-re kapott ki, s nem jutott a 16 közé. Egy évre rá Hamburgban változatlan összeállításban az első körben az Egyesült Államoktól szenvedtek ugyancsak 5–1-es vereséget a mieink. 2015-ben Bezzeg Nándor harmadszor állhatott színpadra már a mostani helyszínen, a frankfurti Eissporthallében, ahol Takács Gáborral megszerezték első győzelmünket, 5–2-re felülmúlva a svédeket. A nyolcaddöntőben ismét a leendő ezüstérmes, akkor éppen Skócia állta az utunkat, a két egyéni világbajnok, Gary Anderson és (akkor még csak leendő vb-győztes) Peter Wright egyaránt legyőzte a mieinket. Egy évre rá Bezzeg Nándor sorozatban negyedszer állhatott a színpadra – ezúttal Kovács Patrikkal, és részese lehetett a második győzelmünknek is, hiszen megverték a thaiföldieket 5–3-ra, de a második kanyarban a 7. kiemelt és később az elődöntőig jutó Huybrechts fivérek szintén mindkét egyes mérkőzésüket megnyerték Nándiék ellen. 2018-ban még mindig Frankfurtban Bezzeg ötödször is játszhatott, akkor Alexits Tamással kaptak ki az első körben Dél-Afrikától (3–5).  2019-ben visszaköltözött a torna Hamburgba, de a mieink (Székely „Penge” Pál és Végső János) már a kezdetkor belefutottak a hazai németekbe, 1–5 tett a vége… Tavalyelőtt a Covid-évben is sikerült megtartani a tornát, novemberben Salzburgban, a mieink Kovács Patrik, Végső János párosa minden idők másik legnagyobb vereségével, a portugálok elleni 0–5-tel búcsúzott az első kanyarban. S végül tavaly, egy harmadik német városban, Jénában a változatlan összetételű duónk Litvániával – benne a klasszis Darius Labanauskasszal  – nem bírt el, 3–5 lett a vége.
Azaz az összmérleg eddig 10 indulás, 13 mérkőzés, 2 győzelem, 11 vereség. Ezen szeretne javítani Lakatos Gergely és Prés Nándor a lettek kettőse, Madars Razma és Nauris Gieglu ellen.
A baltiak vb-históriája szerényebb, egyetlenegyszer szerepeltek korábban a tornán, két esztendeje. Akkor is csapattag volt a jobbik, Madars Razma, aki Janis Mustafejevsszel alkotott párt, ez első fordulóban 5–4-re legyőzve Hongkongot, a másodikban 2–0-ra kikaptak Belgiumtól. Razma egyébként 3-3 BDO- és PDC-vb-n szerepelt, a már megszűnt szervezetnél kétszer, a profiknál egyszer jutott a második fordulóba. A tavalyi UK Open volt a legjobban sikerült tévés nagy tornája, a harmadik körben bekapcsolódva előbb a walesi Jim Williamst, majd az angol David Evanst legyőzve (utóbbit 100 feletti körátlaggal) a legjobb 32 közé jutott, ahol szoros csatában kapott ki a kelet-európai térség egyik nagyágyújától, a top 15-ös lengyel Ratajskitól.

A cél tehát pénteken este a győzelem, amely egyben csúcsbeállítás is lenne a magyar csapat-vb-históriában. Aztán ha sikerül, következhet a verseny első kiemeltje, a sportág csúcshatalma, Anglia, vagy az esetleg őt kiverő Csehország… uybrecht H

Kapcsolódó

WORLD CUP OF DARTS, AZ ELSŐ FORDULÓ PÉNTEKI MÉRKŐZÉSEI

Lettország–MAGYARORSZÁG
Lengyelország–Egyesült Államok
Svédország–Dél-Afrika
Portugália–Olaszország
Ausztrália (5. kiemelt)–Litvánia
Anglia (1.)–Csehország
Skócia (8.)–Hongkong
Belgium (4.)–Japán

DARTS CSAPAT-VILÁGBAJNOKSÁG (WORLD CUP OF DARTS), Frankfurt, Eissporthalle. Sport1 19:00 az első forduló mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)