Veszprém: hetedik nekirugaszkodás, ismerősökkel • SportTV

Veszprém: hetedik nekirugaszkodás, ismerősökkel

2022. 06. 18. 08:34    
Olvasási idő: 3 perc

Tizedszer jutott be a veszprémi együttes BL elődöntőjébe, de „csak” hetedszer a final four korszakban. Az előző hat nekifutásból három ezüsttel, egy bronzzal, kettő negyedik hellyel végződött, csak épp a győzelem hiányzik. A Kielcének már van egy, a Kielnek négy is, a Barcának meg az elődkupával együtt egyenesen tíz. Ez a kvartett száll harcba a szokásos helyszínen, a kölni Lanxess Arenában a négy helyezés elosztásáért…

Petar Nenadics, a Veszprém házi gólkirálya sokat tehet a negyedik final fouros döntőbe jutásért (Fotó: handballveszprem.hu)

VESZPRÉM–KIELCE

Noha a párosítás története jelentős veszprémi fölényről tanúskodik, a legfontosabb meccsüket, a 2016. évi BL-finálét a lengyelek nyerték meg, 9 gólos (!) hátrányt ledolgozva, a végén 7 m-esekkel (39–38). Ebben az idényben is megmérkőztek kétszer a csoportkörben, mindkét együttes megnyerte a hazai meccsét, a lengyelek 32–29-re, a mieink 35–33-ra a veszprémit. A döntőn kívül még egy elődöntőjük is volt, 2019-ben, azon a bakonyiak győztek 33–30-ra.
A veszprémiek 7-edszer szerepelnek a kölni playofftornán, 3-szor döntőztek, a Kielce ötödször küzd az elődöntőben, egyedül a hat évvel ezelőtti finálét érte el.

Egyetlen többszörös BL-győztes található a veszprémi keretben, a vezetőedző Momir Ilics, aki a Kiellel játékosként nyert 2010-ben és 2012-ben; négy játékos szerezte meg a trófeát egy-egy alkalommal, köztük Manuel Strlek, aki éppen a Kielce játékosa volt a már emlegetett 2016-os fináléban. A lengyelek mestere, Talant Dujsebajev hatodik trófeájára hajt, ötödször edzőként, másodjára a Kielcével; a lengyel bajnok átlövője, Igor Karacic harmadik címét nyerné el, miután a Vardarral 2017-ben és 2019-ben is győzött (utóbbi alkalommal elnyerte a négyes döntő MVP-címét is). A veszprémi átlövő, Petar Nenadics a BL második számú góllövője 85 találattal, öttel van csak kevesebbje a barcás Dika Memnél. A Kielve három legeredményesbbje közel van egymáshoz: Dylan Nagi 69, Alex Dujshebaev 67, AYrkadiusz Mpryto 65 alkalommal találtak a kapuba a BL-idényben. Mindkét csapat vegyes szerencsével járt a hazai sorozatokban. A Veszprém elbukta a bajnoki finálét kevesebb idegenbeli góljával a Szegeddel szemben, de megnyerte a kupát, a Kielce veretlenül lett bajnok, de elvesztette a kupadöntőt a Plockkal szemben.
Az EHF honlapja mindkét edzőt megkérdezte az elődöntő előtt.
Momir Ilics, a Veszprém szakvezetője: „Amikor elkezdtem az edzősködést az év elején, a cél az volt, hogy éljük túl a csoportkört, most itt vagyunk a final fourban. Ez boldoggá tesz. Nyolcszor voltam itt  játékosként, de edfzőkéntt egészen más érzés jelen lenni.”
Talant Dujsebajev, a Kielce mestere: „A Veszprém ereje a klub története. A világ három legerősebb klubja közé tartozik. Két meccset kell játszanunk 24 óra alatt, játékosainknak a legjobbjukat kell adniuk, ez a legfontosabb. Egy kis szerencsére is szükségünk van, meg a kapusunk, Andreas Wolff kiváló teljesítményére. Boldog vagyok, hogy itt lehetek. A BL a legfontosabb sorozat minden európai klubnak. Nekünk csodálatos ott lenni, főleg a pandémia után, nézőkkel, újságírókkal. Ez a legfontosabb bemutató a karrierünkben. A világ három legjobb csapata a Barca, a Kiel és a Veszprém. E három társaságában lenni, velük megküzdeni csodálatos minden más klubnak. Bármelyik csapat nyerhet, de az én favoritom a címvédő Barca.”

Kapcsolódó

VESZPRÉM–KIELCE kupamúlt

Összes mérkőzés: 16 mérkőzés–11 Veszprém-győzelem–1 döntetlen–4 Kielce-siker/ 511–469-es gólkülönbség. Semleges pályán: 2–1–0–1 /71–69. A legelső mérkőzés: Fotex KC Veszprém–KS Vive Kielce 31–24 (21–12), Veszprém, 2003. 10. 18., BL-csoportkör. A legutóbbi mérkőzés: Telekom Veszprém KC–Lomza Vive Kielce 35–33 (18–16), Veszprém, 2022. 3. 3., BL-csoportkör.

KIEL–BARCA

Vajon hány gólt tesz hozzá az eddig 90-hez a BL-elődöntőben a Kiel ellen Dika Mem, a sorozat góllövőlistájának éllovasa? (Fotó: Getty Images)

A final four bevezetése óta ez a két klub a legeredményesebb: 3-3 alkalommal vitte el a trófeát, a Barca összesen 9-szeres BL-győztes – egyszer a jogelőd BEK-et is megnyerte – , a Kiel 4-szeres. A katalán együttes a négyes döntők specialistája: a lehetséges 12 alkalomból tizedszer szerepel az évadzáró szupertornán. Ők nyerték a legutóbbi két kiírést, 2020-ban a németek, 2021-ben a spanyolok bizonyultak a legjobbnak. Kettejük örökmérlegét tekintve a Barca áll jobban, ám a két legfontosabbat, a 2010-es és a 2020-as BL-döntőt egyaránt a THW nyerte meg. A Barcán kívül spanyol csapatként csak az Atlético Madrid járt a kölni final fourban, a németek közül pedig a Kielen kívül csupán a Flensburg-Handewitt (2014-ben, nyert is, éppen a THW-t legyőzve a döntőben). A Kiel legutóbbi elődöntője spanyol klub ellen 2010-ban volt, amikor legyőzték a Ciudad Realt, a Barca legutóbbi elődöntőjét 2014-ben játszotta a Flensburggal, ki is kapott tőle. A THW-nak nélkülöznie kell a sérült Sander Sagosent és Hendrik Pekelert, de újra bevethetik a norvég beálló Andre Myrholt, aki korábban már visszavonult, de most beszáll a négyes döntőre. A két csapat azonos mérleggel áll ebben a BL-idényben: 11 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, mindketten másodikak lettek a csoportjukban. A Kiel edzője Filip Jicha a Barca játékosa volt 2015 és 2017 között, a Barca mestere, Carlos Ortega korábban dolgozott Németországban, a Hannover-Burgdorf szakvezetőjeként. Ők is nyilatkoztak az európai szövetség sajtótájékoztatóján, a négyes döntő előtt.
Jicha: „Nekem mindig megtiszteltetés itt lenni. Ez csúcskategóriás esemény, nekem a világ legfontosabb tornája. Ezért vagyok büszke, hogy itt lehetünk. Tudom, hogy nem mi vagyunk a Barca kedvenc ellenfele. Nem hagyhatjuk, hogy ellenfelünk felpörögjön, meg kell állítanunk a rohanásukat. Ez egy herkulesi feladat lesz. Ha a második félidőig nyitva tudjuk tartani a meccset, lehet esélyünk. Mindent beleadunk. Köln  és az az aréna mindig igazi sportszenzációvá teszi a final fourt.”
Ortega: „Ha a Kiel néhány klasszisa hiányzik, az még nem könnyíti meg a dolgunkat. Más játékosok veszik át a posztjukat. Ez egy nagy csapat, jó játékosokkal, akik kiváló formában vannak. Idén nincs a tornának egyértelmű favoritja. Természetesen mi vagyunk a Barca, és mindig a végső sikerért küzdünk. De mind a négy csapat nagyszerű, bármilyen végeredmény születhet.”

Kapcsolódó

KIEL–BARCA kupamúlt

Összes mérkőzés: 28 mérkőzés–12 Kiel-győzelem–2 döntetlen–14 Barca-siker/ 786–790-es gólkülönbség. Semleges pályán: 2–2–0–0 /69–62. A legelső mérkőzés: THW Kiel–FC Barcelona 28–25 (36–34), Kiel, 2000. 4. 22., BL-döntő, első mérkőzés. A legutóbbi mérkőzés: Barca–THW Kiel 29–25 (13–12), Barcelona, 2020. 11. 26., BL-csoportkör.

Mi az esemény rangjához illő körítéssel igyekszünk kedveskedni, a kölni stúdiónkból, helyszíni munkatársainktól kapott anyagok mellett, a műsorok fel- és levezetésében  több ízben kapcsoljuk Veszprémet, hogy beletekinthessünk az ott zajló eseményekbe is

FÉRFI KÉZILABDA BL, négyes döntő, Köln. Sport1 14:00 felvezető műsor, 15:00 Telekom Veszprém–Lomza Vive Kielce elődöntő, 17:30 THW Kiel–Barca elődöntő (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Pásztor István műsorvezető: Petur András, riporter: Fülöp Marcell, hazai műsorvezető-riporter: Ágai Kis András)