Veszprémi áttervezés: most már a hatodik BL-érem a cél • SportTV

Veszprémi áttervezés: most már a hatodik BL-érem a cél

2022. 06. 19. 09:36    
Olvasási idő: 2 perc

A Kiellel együtt a csalódás keserűségét kellett átélnie a Veszprémnek szombaton délután. Így most már az hatodik BL-érem megszerzése lehet csak az elérendő cél. A final four-korszak előtt egy vesztett döntője, azaz ezüstje volt az „Építőknek”, az eddigi kölni termés három újabb ezüst és egy bronz volt – most a négyszeres korábbi győztes THW ellen kell(ene) megszerezni a második bronzot…

Petar Nenadics Kiel elleni tavalyelőtti veszprémi tízesével a bronz és a BL-gólkirályi cím is meglehetne… (Fotó: ehfcl.com)

KIEL–VESZPRÉM

A mérhetetlen csalódás tükröződött mindkét vesztes játékosinak és szurkolóinak arcán a Lanxess Arenában szombaton, de vasárnapra már mindenkinek a „fájdalomdíjra”, a bronzcsatában elérhető éremre kell koncentrálnia.
Bár nem túl ildomos női csapatot példaként állítani férfiegyüttes elé (hja, a férfi hiúság…), de a Telekomnak valahogy úgy kellene felállnia, ahogy tavaly a budapesti final fourban a Győri Audi ETO-nak, amely az elődöntőbeli csalódás után a bronzmeccsen szinte tönkreverte a CSZKA Moszkvát, A veszprémi együttesben megvan erre a képesség, kérdés, elő tudja-e csalogatni a csapat szakvezetősége.  Ráadásul a magyar rekordbajnok kevesebb hiányzóval tud felállni, mint a németek négyszeres BL-győztese.
A két együttes sok kupacsatán van túl, örökmérlegükben 23 találkozó után eggyel több veszprémi siker szerepel, amely éppen a semleges pályán elért eredményekből következik. 23002-ben a klubcsapatok Európa-bajnokságán a bakonyiak nyertek (31–23), majd kétszer játszottak Kölnben, egyaránt az elődöntőben, s mindkét csata hosszabbításba torkollott. A 2016-ost a mieink nyerték meg 31–28-ra, a tavalyelőtt különleges tornán – karácsony és szilveszter között játszotték, kijelölt kvartettel – a németek győztek úgy, hogy a Veszprém hétgólod hátrányt is ledolgozott, de elbukta a rájátszást (35–36). Értdejkes, hogy előtte viszont Veszprénómbad a következő kiírá s csoportkörében félidei dötetlen utén 8 góllal nyert a magyar rekordbajnok (41–22), arra a találkozóra Petar Nenadics jó szívvel emlékezhet, mert 10 góllal terhelte meg a THW kapuját.
Reméljük, a „semleges pályás balansz” megmarad pozitívnak – ez ugyanis a második kölni bronzot és összességében a hatodik Bajnokok Ligáhja-érmet jelentené. 

Kapcsolódó

KIEL–VESZPRÉM kupamúlt

Összes mérkőzés: 23 mérkőzés–10 Kiel-győzelem–2 döntetlen–11 Veszprém-siker/ 662–552-es gólkülönbség. Semleges pályán: 3–1–0–2 / 85–97. A legelső mérkőzés: THW Kiel–Fotex Veszprém SE 28–25 (17–15), Kiel, 1996. 1. 24., BL-csoportmérkőzés. A legutóbbi mérkőzés: THW Kiel–Telekom Veszprém KC (18–13, 29–29, 34–32), Köln, 2020. 12. 28., BL-elődöntő

BARCA–KIELCE

Lehet-e Andreas Wolff a döntőn is a „mérleg nyelve”? (Fotó: ehfcl.com)

Mindkét együttes sporttörténeti győzelemre készül. A Barca – amely eddig is rekorder az európai csúcskupában 10 győzelemmel – tovább növelné előnyét az örökrangsor élén, egyben első csapatként védené meg címét a 13. alkalommal Kölnben rendezett final fourok históriájában. A Kielce viszont beállítaná a Vardar eddigi rekordját. A macedón együttes eddig három final fouron volt jelen, ebből kétszer döntőzött és egyszer negyedik lett. A lengyel csapat most harmadszor szerepel, másodszor döntős,  egyszer 4. volt – azaz ha nyer, gyakorlatilag másolja a szkopjeiek teljesítményét: két döntő – két aranyérem.
A lengyelek és a katalánok kupamúltjában ennek az idénynek a kezdetéig 9 találkozóból csak egy Kielce-győzelem szerepelt, ez azonban a mostani csoportkörben 11-ből 3-ra módosult. A lengyel bajnok ugyanis november derekén és végén azt a ritka – talán páratlan – sikert érte el, hogy hat napon belül kétszer is legyőzte a BL-ben a Barcát, előbb a Palau Blaugranában, majd Kielcében, egyformán két góllal. Azaz Talant Dujshebaev ebben az idényben már kétszer is túljárt Carlos Ortega eszén, kérdés, lehet-e egy idényen belül háromszor is legyőzni a sportág valaha volt legeredményesebb klubját. Sokat számíthat, melyik együttes kapusklasszisa(i) teljesítenek jobban a fináléban. Szombaton a Barca zsenije, Gonzalo Pérez de Vargas 28.95%-kal védett (11/37), Andreas Wolffnak,  a Kielce német klasszisának percentje kissé alacsonyabb volt (23.68 – 9/38), de a nagyobb bravúrokat mégis utóbbi mutatta be. A szombati elődöntő után Dujshebaev mester így áradozott kapuvédőjéről: „A hatvan perc utáni eredmény a legfontosabb, nem a félidei. Az első félidőben nem játszottunk rosszul, de kapusainknak csak öt védése volt, a veszprémieknek meg nyolc, ez volt a különbség. De a szünet után Andreas Wolff nagyszerű és fontos védéseket mutatott be és erőt adott nekünk, Andy védései döntőek voltak.”

Kapcsolódó

BARCA–KIELCE kupamúlt

Összesen: 9 mérkőzés–6 Barca-győzelem–2 döntetlen–1 Kielce-siker / 296–266-as gólkülönbség. Barcelonában: 4–2–1–1 / 123–116.
A legelső mérkőzés: KS Vive Targi Kielce–FC Barcelona Borges 28–28 (15–12), Kielce, 2010. 11. 20., BL-csoportmérkőzés. A legutóbbi mérkőzés: Barca Lassa–PGE Vive Kielce 40–35 (20–16), Köln, 2019. 6. 3., BL, a 3. helyért.

FÉRFI KÉZILABDA BL, négyes döntő, Köln. Sport1 14:00 felvezető műsor, 15:00 THW Kiel–Telekom Veszprém a 3. helyért, 17:30  Barca–­Lomza Vive Kielce döntő (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Pásztor István műsorvezető: Petur András, riporter: Fülöp Marcell, hazai műsorvezető-riporter: Fazekas Erzsébet)