Draftolt az NBA: Paolo Banchero a draftelső • SportTV

Draftolt az NBA: Paolo Banchero a draftelső

2022. 06. 24. 21:32    
Olvasási idő: 3 perc

A 2022-es NBA-drafton egyáltalán nem volt biztos, ki lesz az első választott. Valójában abban értettek egyet a szakértők, hogy háromesélyes a dolog: Paolo Banchero, Chet Holmgren és Jabari Smith pályázik a draftelsőségre. Végül Bancherót választotta elsőként a Magic, Holmgren a Thunderhez, Smith pedig a Rocketshez került.

Paolo Banchero az NBA komisszárjával, Adam Silverrel. (Fotó: Getty Images)

Az Orlando Magic 1992, 1993 és 2004 után választhatott elsőként a drafton. Arra várt mindenki tehát, ki lép majd Shaquille O’Neal, Chris Webber és Dwight Howard örökébe. Kemény menet volt ez az előrejelzések szempontjából. A fogadóirodáknál Banchero volt az első pár nappal ezelőttig, aztán fordult a kocka, Jabari Smith került előre. Nem véletlen, hiszen az NBA.com által szemlézett szakírók jelentős része előrejelzéseiben (12-ből 10-en) Jabari Smitht tette elsőnek még egy nappal a draft előtt is. Ketten azt látták, hogy Holmgren kerülhet Floridába. Így reálisan nézve háromemberes volt ez a versenyfutás most.

1. választott: Paolo Banchero – Orlando Magic

Nagyon nagy móka lenne egyszer egy ilyen kiszámíthatatlan draftnál ott ülni annál az elsőként választó csapatnál a draft estéjén, amikor meghozzák azt a döntést, ami hosszú időre meghatározza általában a franchise történelmét, illetve közvetlen hatással van a többi csapat aznapi döntésére is. Nagyon érdekes lenne tudni, mikor döntött a Magic úgy, hogy 2022-ben Paolo Bancherót választja elsőként, és nem Jabari Smitht vagy épp Chet Holmgrent.

Banchero a Duke növendéke, édesapja olasz, édesanyja amerikai, és bár olasz állampolgár (is), Amerikában nőtt fel, és az amerikai kosárlabdaiskola növendéke. 208 centi és 113 kiló, négyes poszton játszik. A szekértők szerint a méretei és a képességei tökéletesen illenek a jelenkori NBA-be, és ha ezeket jól kamatoztatja, sokszoros All-Star-lehet majd.

2. választott: Chet Holmgren – Oklahoma City Thunder

Az NCAA-vel és az európai tehetségekkel nem sokat foglalkozó emberek Holmgrennel találkoztak nagy valószínűség szerint a legelőször a 2022-es draft legjobbjai között. 213 centi és 88 kiló, a karfesztávolsága 225 centi, és már a középiskolás évei elején jelentek meg róla videók YouTube-on, ahol egyrészt a játéktudása, másrészt az alkata is figyelemreméltó jelenség volt. Jól vezeti a labdát, jó a keze, és eszeveszett nagyokat tud blokkolni. Végül a várakozásoknak meg tudott felelni, és egyrészt a Thunder ismét választott egy jókezű, magas, vékony játékost a második pickkel, mint 2007-ben. Az akkor elég jól sült el, igaz, akkor még Seattle Supersonicsnak hívták a csapatot, ami Kevin Durantet draftolta. A minnesotai srác a Gonzaga egyetemre járt egy évet, és a konferencia legjobb védőjénak választották, amihez 3,7-es blokkátlaga nagyban hozzájárult. Érdekesség, hogy a Magic még úgy sem őt választotta, hogy középiskolás csapattársa, Jalen Suggs a Magicnél játszik. Aleksej Pokusevskivel elég mutatós párost alkotnak majd, már elnevezték őket Thin Towers-nek, hisz mindketten 7 láb magasak és kevesebb, mint 90 kilósok.

3. választott Jabari Smith Jr. – Houston Rockets

A folyamatosan tehetségeket gyűjtő Houston Rocketsnek nem volt nehéz dolga. Valójában ők előre tudták, hogy az említett hármas harmadik tagját fogják választani. Christian Wood már nincs is a csapatnál, és így Jabari Smith fogja Alperen Sengünnel elfoglalni a magasember posztot. Nem igazán nyúlhattak vele mellé, hiszen gondoljunk bele, a draft napján megjelent mock draftokban szinte kivétel nélkül első helyen állt a 208 centis, 100 kilós csatár. Vajkezű magas, akinek az édesapja is NBA-játékos volt, és akinek rokona Kwame Brown…Ezért talán jobb is, hogy nem volt végül 1/1-es…bár a kiválasztása után azt mondta, azt a terhet cipeli majd, hogy nem lett 1/1-es. Az Auburn egyetemről érkezik, a konferenciájában ő volt az Év Újonca, és az All-American második csapatba is bekerült (egyébként Holmgrennel és Bancheróval egyetemben).

Ők voltak tehát az első három választott 2022-ben, tőlük várják a legtöbbet a szakértők, de természetesen, mint az már oly sokszor megtörtént, okozhat meglepetést valaki, aki nem a Top3-ban kelt el idén. A teljes lista itt érhető el. Aki pedig megnézné a draftot teljes egészében, az itt teheti meg. Ha valaki ismerős neveket akar látni a listán, annak rossz hír, hogy sem Shaquille O’Neal, sem Scottie Pippen fia nem kelt el a drafton, DE mindketten lehetőséget kaptak a bizonyításra a Los Angeles Lakerstől, tehát lehet még Pippen-O’Neal párosa az aranysárga-liláknak.

NBA-s műsoraink:

Lesz még alkalma majd beszélni a Sport TV csapatának a draftról, július harmadikán lesz a szezonzáró, másfél órás Alley-oop, de NBA Actionnel és Trash Talkkal is jelentkezünk.

NBA Action: június 26., vasárnap 11:00, Sport1

Trash Talk: június 30., csütörtök 22:30, Sport2 (élő)

Alley-oop: július 3., vasárnap 20:30, Sport1 (élő)