San Marinó-i focicsoda • SportTV

San Marinó-i focicsoda

2022. 07. 09. 10:00    
Olvasási idő: 2 perc

A San Marinó-i Tre Fiori sporttörténeti sikert aratott az Európa-konferencialigában: a luxemburgi Fola Esch otthonában elért 1-0-s győzelmével a miniállam csapatai közül elsőként könyvelhetett el idegenbeli diadalt nemzetközi kupameccsen.

Fola Esch–Tre Fiori 0-1.

Elsőre egy „kit érdekel” eredmény az Európa-konferencialiga selejtezőjének első fordulójából, annak is az első felvonásából. Úgy azért már izgalmasabb a történet, ha hozzátesszük, a legalacsonyabban rangsorolt európai nemzet (San Marino) egyik képviselője (amely történetesen az UEFA-klubrangsor 344. helyén szerénykedik) nyer idegenben.

Úgy pedig még inkább, ha megemlítjük, először nyert San Marinó-i együttes nemzetközi kupamérkőzést idegenben. Joel Tomas Nunez Mastroianni hajrábeli fejes gólja történelmi magasságba emelte a találkozót, még ha elsősorban csak San Marinó-i léptékkel is. Az egyaránt nyolcszoros bajnok és kupagyőztes Tre Fiori, a mindössze 2566 lakosú Fiorentino városka képviselője korábban már letette a névjegyét az európai porondon, hiszen az Európa-liga 2018–2019-es kiírásában a selejtező első fordulójában 3–1-es összesítéssel (3–0, 0–1) kiejtette a walesi Bala Townt, és hazája első csapataként tudott kétmeccses párharcot nyerni Európában. „Csak” az első győzelem nem a Tre Fiorié, azt még a Tre Penne aratta a 2013-2014-es idényben, az örmény Sirak Gjumrit verte meg 1-0-ra, de az idegenbeli 0-3 fényében hasznot ebből nem tudott húzni.

Egyelőre a Tre Fiori sincs még ott a következő körben, tudja ezt Andy Selva vezetőedző is: „A csapat jól reagált az ötleteimre, de nem szabad elfeledkeznünk a visszavágóról, ami jóval nehezebb lesz. Jól kell kezelnünk a mostani lelkesedésünket, illetve sokkal agresszívebb Fola Eschre kell számítanunk. Ezt a bravúrt már senki sem veszi el tőlünk, de szeretnénk erre építeni és továbbjutni”. A helyi futball legendája, a nyolc góljával válogatott csúcstartó csatár arrafelé nagy megbecsülésnek örvend, mondjuk, aki a nemzeti tizenegy első sikere (2004, Liechtenstein, 1-0) során a győztes gólt szerezte, annak adnak is a szavára. Selva pályafutásának legnagyobb csapata a Sassuolo volt, amelyet hajdan 11 góllal segített hozzá a Serie B-be jutáshoz. Ezeket figyelembe véve főleg érdemes helyén kezelni, ahogyan a luxemburgi diadalt értékelte: „Ez a győzelem biztosan ott van a három legnagyobb eredményem között”.

Ha pedig a visszavágón is nyerne a Tre Fiori, első San Marinó-i gárdaként jutna tovább kettős győzelemmel.