World Matchplay-rajtnap a tavalyi döntősökkel • SportTV

World Matchplay-rajtnap a tavalyi döntősökkel

2022. 07. 16. 13:36    
Olvasási idő: 2 perc

Talán a vb utáni legrangosabb és leghosszabb egy helyszínes, többnapos verseny a dartssportban a World Matchplay, amely mind múltját, mind meccshosszait és pénzdíját is tekintve a legnagyobb major tornának számít. A szervezők már a nyitó napra, afféle „étvágygerjesztőnek” a tavalyi döntő mindkét résztvevőjének első meccsét a programba iktatták a hagyományos színhelyen, a blackpooli Winters Gardenben.

Dimitri Van den Bergh most megtenné az első lépést a döntős triplázás felé (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A torna egyidős a vb-vel, éppúgy 1994-ben rendezték meg először, mint a világbajnokságot. S éppúgy 16-szor nyerte meg Mr Darts, azaz Phil Taylor (igaz, ez kis csúsztatás, mert The Power kettőt még a PDC előtti szervezet, az azóta már megszűnő BDO keretei közt szerzett…). Nem véletlen tehát, hogy a győztesnek járó serleget is Phil Taylor Trophynak nevezték el, s még az is előfordulhat, hogy a névadó adja át jövő vasárnap a győztesnek. Amúgy Tayloron kívül csak ketten nyerték meg a tornát egynél többször, Rod Harrington még az „ősidőkben” (1998, 1999), az aktívak közül pedig Michael van Gerwen (2015, 2016). Az örökranglista negyedikje James Wade, aki egyszer ugyan megnyerte a finálét (2007), de 2006 és 2015 között nem kevesebb mint öt alkalommal alulmaradt a végküzdelemben. Idén a korábbi győztesek és/vagy döntősök közül indul még Gary Anderson (1 finálégyőzelem-1 vereség), Peter Wright és Dimitri Van den Bergh (szintén 1-1), valamint három angol, Rob Cross (1-0), valamint Adrian Lewis és Michael Smith (egyformán 0-1).

A verseny ősszdíjazása 800 ezer angol font, ebből a győztesnek 200, a döntősnek 100, a két elődöntősnek 50-50 jár, de még az első forduló 16 vesztes is kap fejenként 10 ezer fontot.
Ezzel el is jutottunk az induló létszámig. A 32-es induló mezőnyt a PDC világranglista (Order of merit) első 16 helyezettje és a PDC Pro Tour-selejtező legjobb 16-ja indulhat. A torna egyik különlegessége a magas alapról induló és egyre növekvő legszám. Az első körben 10 nyert legig játszanak, de két leg különbséggel kell győzni, ha nem alakul ki, maximum a 6. leg meccsdöntő a kiírt után. (Például az első körben 10-ig mennének, akkor 12-12 után jöhetne a tiebreakes leg. A második körben 11, a negyeddöntőben 16, az elődöntőben 17, a fináléban 18 leget kell nyernie a győzelemhez, a fenti +6-os kiegészítéssel. ) A maximális 41 leget még sosem játszották ki, de négy éve Gary Anderson és Mensur Suljovic egész közel játak ehhez, a skót akkor 21-19-re verte meg az osztrákot.)

A mai estét Krzysztof Ratajski (16. kiemelt) kezdi, a jó nevű, da a Premier League-ből idén kihagyott Stephen Buntinggal. Ez után következik a tavalyi két döntős, természetesen más ellenfelekkel. A 18-13-ra vesztes Dimitri Van den Bergh ellenfele ez UK Openen remeklő Callan Rydz lesz, a világbajnoki és WMP-védő Peter Wright pedig a lett Madars Razma ellen lép a színpadra. Az est záró meccsét a 8. kiemelt Jonny Clayton játssza a kiterjedt osztrák Rodriguez dartsfamília legtehetségesebb tagjával, Rowby-Jonesszal.

DARTS WORLD MATCHPLAY, Blackpool. Sport1 20:00 az első forduló mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)