Ki lesz az aktuális „bukó”? • SportTV

Ki lesz az aktuális „bukó”?

2022. 07. 18. 16:02    
Olvasási idő: < 1 perc

12 kiemeltből három veszített csupán a World Matchplay dartstornán Blackpoolban – azaz sessionönként egy. Kíváncsian várjuk, folytatódik-e a tendencia, s ha igen, ki lesz az aktuális fejre álló favorit az első forduló hátralévő hétfő esti négy találkozóján.

Gerwyn Price a német Martin Schindler ellen kezd a blackpooli Winter Gardensben (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A program egy korábbi bajnokkal kezdődik, Rob Cross, a három évvel ezelőtti győztes (10. kiemelt) vívja a nap egyetlen színangol derbijét Chris Dobey-val, a világranglista 31. helyezettjével.
Utánuk a továbbra is zseniális tömegeket dobó és még mindig hajmeresztő számolási hibákat is elkövető portugál klasszis, José da Sousa (7.) meccsel a németek most már honi éljátékossá emelkedő dartsosával, Gabriel Clemens ugyanis már a 22. a világrangsorban (order of merit).
A harmadik párban a verseny második kiemeltje, Gerwyn Price lép pódiumra, a walesi zseni eddig kétszer jutott negyeddöntőig (2015, 2021) a WMP-n, tovább azonban még sosem. Ellenfele egy másik német, Martin Schindler (vlr.: 43.) lesz, aki ellen tízből 7-szer nyert ugyan a walesi, de a tavalyi Grand Slam of Dartson 5–4-re kikapott tőle. (Igaz, legutóbb júniusban a csapat vb-n, méghozzá Németországban megint Price volt a jobb, 4­–0-ra.)
A nap és egyben az első kör záró találkozóját Dave Chisnall (15.) játssza Kim Huybrechts (vlr.: 24.) ellen. Kettejük örökmérlege (13–3) és ranglistahelye közti különbség egyértelművé teszi az esélyeket, de Chizzy időnként a remeklések mellett képes fura rövidzárlatokra is, és az olyan hosszú mérkőzéseken, mint amilyenek Blackpoolban vannak, ez esetleg fontos tényező is lehet. A belga sokkal egyenletesebb teljesítményre képes, igaz a képességeket tekintve egyértelműen az angol a jobb.
Mivel hétfőn a meccssorrend a sorsolási táblához igazodik, az első és a második két mérkőzés győztese a következő fordulóban, azaz a nyolcaddöntőben egymással játszik. Igaz, keddtől már nem 10., hanem 11 leget kell nyerni a mérkőzés megnyeréséért.

DARTS WORLD MATCHPLAY, Blackpool. Sport1 20:00 a harmadik nap 1. fordulós mérkőzései (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)