PL-döntő visszavágó a WMP nyolcaddöntőjében • SportTV

PL-döntő visszavágó a WMP nyolcaddöntőjében

2022. 07. 19. 11:09    
Olvasási idő: 2 perc

Szenzációs mérkőzésekkel kezdődik meg a World Matchplay második köre, a nyolcaddöntő. Fellép a címvédő, a tavalyi döntős a verseny meglepetésembere, lesz egy parázs angol házirangadó is, csúcspontnak meg ott lesz a végére az idei Premier League döntőjének a visszavágója.

MVG és Cullen a PL-döbtő után Blackpoolban "csak" a megyeddöntőért csap össze (Fotó: skysports.com)

Csupán három kiemeltet vesztett eddig a mezőny. Az eddigi meglepetések legnagyobbikának szerzője, az osztrák Rowby-John Rodriguez játssza a kör első mérkőzését a talán az elmúlt hónapok legjobbjának bizonyuló belga Dimitri Van den Berghgel. Ez persze csak a nagy tornákra vonatkozik, a táncos lábbal színpadra lépő, de meccs közben szinte semmilyen érzelmet nem mutató belga a World Series két állomását is megnyerte, de a Players Championshipen olyanoktól is szenvedett meglepő vereséget, mint a holland Zonneveld vagy a lengyel Szaganski. A két versenyző örökmérlege szoros: a belga „csak” 6–4-re vezet (a korai „ifista” eredményeket is beszám0tva”, a legutóbbi három összecsapásukar pedig egyaránt az osztrák nyerte meg, igaz, legutóbb tavaly októberben a Players Championship 26. versenyén találkoztak, akkor Rodriguez az első körben 6–2-re verte meg a világranglistán most éppen 64 hellyel magasabban álló ellenfelét…

A második meccs angol háziderbi az egyre egyenletesebben – és jól – teljesítő James Wade (5. kiemelt) és a pályafutását pazarul indító, de az elmúlt évben jócskán visszaeső Nathan Aspinall (világranglista-18.) között. Összesen 18 eddigi meccsükből a fiatalabb Aspinall nyert 10-et, Wade 7-et és egyszer remiztek a tavalyi Premier League csoportkörében. Viszont az utóbbi időkben ritkán keresztezték egymás útját: idén egyetlenegyszer csaptak össze, februárban az Europe Tour első állomásán Riesában a negyeddöntőben Aspinall 6–2-re győzött.

A harmadik összecsapás a címvédő-világelsőé: Peter Wright a mindig mindenkire veszélyes Krzysztof Ratajskival (vlr.: 16.) méri össze pillanatnyi tudását. Talán éppen az extravagáns skót zseni a kivétel – rá kevésbé veszélyes, 13 eddigi csatájukból csupán egyet tudott megnyerni, tavalyelőtt februárban a wigani Players Championship-állomás negyeddöntőjében  6–2-re.  Ez tűnik a legkevésbé meglepetésgyanúsnak a négy keddi párosítás közül – de hát tudjuk, a darts olyan, mint a futball, még a sokkal gyengébb is megverheti a favoritot, Ratajski pedig nem is olyan sokkal gyengébb.

A nap záró meccse, mint általában, ígéri a legnagyobb küzdelmet. Ugyan Michael van Gerwen (4. kiemelt) örök esélyes, akármikor akárkivel is játszik is, Joe Cullennel (vlr.: 12.) nem árt vigyáznia.  Az angol a Masters idei megnyerésével kapott meghívást a Premier League-be, s pazarul teljesített az új rendszerben. Újoncként egészen a döntőig menetelt, a finálé előtt négy állomáson is találkozott MVG-vel, egyszer, a 7. este döntőjében éppen Rotterdamban meg is verte. Ám a berlini grand finale ismét a tar holland zsenié volt, aki a létező legszorosabb küzdelemben 11–10-re tudott csak nyerni. Ha stimmelnek a statisztikák (néha vannak eltérések, például van, ahol számítják, van, ahol nem a csapat vb-ket vagy a Covid idején játszott home tournamenteket), akkor 33 meccset játszottak eddig, nagy, 23–10-es Van Gerwen-fölénnyel. Ám legutóbb a PL-döntőben mérkőztek meg, így a kedd esti küzdelmet némi joggal tekinthetjük „visszavágónak”. A győztes jutalma ezúttal (még) nem egy szép trófea lesz, csupán egy negyeddöntős csata a Wade–Aspinall angol derbi győztesével.

DARTS WORLD MATCHPLAY, Blackpool. Sport1 20:00 a nyolcaddöntő mérkőzései (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)