LeBron James egy gimis csarnokban ejtette ámulatba a világot • SportTV

LeBron James egy gimis csarnokban ejtette ámulatba a világot

2022. 07. 19. 16:26    
Olvasási idő: 2 perc

Az amerikai sajtó nagyon sokat foglalkozott hétvégén azzal a hírrel, hogy LeBron James 42 pontot dobott egy úgynevezett Drew League-mérkőzésen. De mi az a Drew League, és hogyhogy Kobe Bryant nevéhez fűződik a legemlékezetesebb pillanata?

LeBron James a Drew League-ben. (Fotó: Getty Images)

Mindig van abban valami varázslatos, amikor az NBA legnagyobb sztárjai olyan körülmények között mutatják meg tudásukat, ami nem olyan steril, mint egy hatalmas 20 ezres NBA-csarnok. LeBron James és DeMar DeRozan az úgynevezett Drew League-ben állt össze egy „sörmeccsre”, James 42 ponttal és 16 lepattanóval, DeRozan 30 ponttal zárt. LeBronról készült egy kis összefoglaló is:

A vicces az, hogy a csapatuk úgy is csak 104-102-re tudott nyerni, hogy a két sztár így dominált…Ez sem véletlen, mert nem totális amatőrök ellen játszottak, hiszen a tengerentúlon játszó, de nyárra hazatérő profik, illetve főiskolások, tehetséges középiskolások és streetballosok is játszanak ezeken a félamatőr meccseken, sőt egy ideje már külföldi játékosok is szerepet kapnak néha. Az MMV Cheaters csapatba DeRozan hívta el Jamest játszani, és az ellenfélből többen is elárulták, hogy mekkora élmény volt nekik ellene játszani. Az egyik védőből mondjuk mém lett, mert megpróbált nagyon jól védekezni James ellen:

LeBron James 2011 után másodszor lépett pályára a Drew League-ben, akkor nézőnek ment oda Baron Davisszel, de végül beállt játszani. Azonban a Drew League-ben a korábbi években 100-nál is több NBA-játékos léptt pályára, Kobe Bryant és Kevin Durant is köztük volt.

De mégis mi ez az egész?

Ez egy 1973 óta zajló nyári kosárlabdatorna Los Angelesben, Alvin Willis hívta életre, aki a Charles R. Drew középiskolában tanított. A célja az volt, hogy a környék tehetségeinek lehetősége legyen a játékra akár olyan profik ellen is, akik a környékről származnak. Az első évben hat csapat indult rajta, és idővel egyre nőtt a torna népszerűsége, hiszen tehetséges középiskolások, főiskolások és néha profik is megmutatták tudásukat. Ma már 28 csapat indul évente.

A már addig is népszerű sorozatnak hatalmas lökést adott a 2011-es NBA lockout, mert rengeteg NBA-sztár töltötte a nyarat Los Angeleseben, és ez egy remek helyszín volt számukra a játékra. A lockout után hagyomány maradt az, hogy szerepet kapnak az NBA-sztárok.  A megemelkedett nézőszám miatt több csarnokban is játszottak már, a rekord nézőszám 5000 volt egyébként.

Az egyik legemlékezetesebb párharc és momentum természetesen Kobe Bryant nevéhez fűződik, aki 2011-ben öldöklő párharcot vívott James Hardennel egy olyan találkozón, amin amúgy Paul George, Nick Young és Trevor Ariza is játszott. A különböző források más-más statisztikai adatokat közölnek kettejük pontzuhatagáról, de az biztos, hogy mindketten 40 pont fölé jutottak. A slusszpoén azonban természetesen a meccsnyerőt dobó Kobe Bryanté lett.

Pontosan az ilyen meccsek növelik tovább a Drew League népszerűségét, és így fordulhat elő, hogy híres zenészek, NFL-játékosok és más NBA-sztárok is ott ülnek a nézőtéren ezeken a meccseken.