Van Gerwen úgy nyert World Matchplayt, mint senki más • SportTV

Van Gerwen úgy nyert World Matchplayt, mint senki más

2022. 07. 25. 09:53    
Olvasási idő: 2 perc

Michael van Gerwen lett az első játékos, aki úgy nyerte meg a World Matchplayt, hogy csak major torna győzteseket vert meg a csúcsra vezető úton.

A World Matchplay vasárnapi döntőjében Gerwyn Price-t 18-14-re legyőző Michael van Gerwen egy esztendő kihagyást követően tudott ismét egy éven belül legalább két major tornát (korábban a Premier League-ben is diadalmaskodott) megnyerni, de ez azért nem unikum az életében, hiszen 2013 és 2020 között ezt rendre megcselekedte.

Viszont a menetelése olyan volt, amilyenre korábban nem volt példa a World Matchplay történetében. Sorrendben Adrian Lewist, Joe Cullent, Nathan Aspinallt, Dimitri Van Den Berghet, majd pedig a fináléban a régi-új világelsőt, Gerwyn Price-t verte meg és nyerte meg immár harmadszor a tornát. (És – az eredménylajstromok alapján – még ennél is brutálisabb ága lehetett volna, ha Aspinall helyett Wade-del, Van Den Bergh helyett pedig Peter Wrighttal találkozik.)

Kivétel nélkül olyan riválist vert meg, aki legalább egy major tornán diadalmaskodott karrierje során

(Lewis és Price többek között világbajnok, Cullen a Masterst, Aspinall a UK Opent, Van Den Bergh pedig a World Matchplayt nyerte meg korábban), márpedig a viadal 1994 óta íródó történetében ilyen veretes névsort senki sem takarított el az útból. (Persze, csak nagyágyúkat ejtettek már ki, Van Den Bergh például 2020-as menetelése során az Aspinall, Cullen, Lewis, Durrant, Anderson ötöst verte meg, de Cullen akkor még nem nyert major tornát.)

„A világot jelenti nekem, hogy most a kezemben tarthatom ezt a trófeát – jelentette ki a győzelméért 200 ezer fontot kapó holland játékos. – Pályafutásom nagyon nehéz szakaszán vagyok túl. Rengeteget jelent nekem, hogy visszatérhettem és legyőzhettem egy olyan kvalitású dartsost, mint Gerwyn.

A döntő bővelkedett drámában, fenomenális dartsban, nagy pontszámokban és magas kiszállókban. Senki sem tudja elképzelni, mennyire boldog vagyok. Újra jönnek a jó idők. Remélem, még nagyon sok ilyen csatában lesz részem.

A torna előtt azt gondoltam, már a döntőbe jutás is álomszerű lenne, mert nagyon kemény időszakot hagytam magam mögött.”

És akkor mit mondott volna, ha ebből kilencnyilas lett volna?

Price azzal vigasztalódhat, hogy az övé lett a legjobb átlag egy meccsen (104,64, amit a José de Sousa elleni negyeddöntőn dobott), illetve visszaszerezte a márciusban elveszített világelsőségét.