Újabb korosztályos vb, újabb dobogóeséllyel • SportTV

Újabb korosztályos vb, újabb dobogóeséllyel

2022. 07. 30. 09:57    
Olvasási idő: 2 perc

Egy hónapja vb-ezüstöt hozott haza női kézis juniorválogatottunk Szlovéniából. Most a következő korosztály (ifi= U18) világbajnoksága következik, egy másik exjugoszláv államban. Ez az együttes ugyanúgy Európa-bajnokként lép pályára, mint az idősebbek és ugyanúgy minimum a dobogót tűzte ki célul, annak minél magasabb fokát…

Újabb korosztályos válogatottunk indul a szokott "nemesfémgyűjtőhelyre", ex-Jugoszláviába (Fotó: mksz.hu)

A kézilabda korosztályos szinten ugyanúgy Európa-centrikus sportág, mint a felnőtteknél. Ezért az aktuális kontinensbajnok a következő évi vb egyik fő esélyesének számít. Márpedig egy éve az U17-kontinensbajnokságot Podgoricában a magyar együttes nyerte meg, pontveszteség nélkül. A csoportkörben három, a középdöntőben két sima győzelmet aratott Bohus Beáta együttese, majd a dánokat az elődöntőben 8, a németeket a döntőben 6 góllal múlta felül. A fenti gondolatmenet értelmében tehát a favoritok egyike, mi több, az egyik legerősebb favorit. Persze a vb másik torna, több ez ellenfél, a lejátszandó meccs, hosszabb a torna. A magyar szakszövetség honalapja a csapat szövetségi edzőjét szólaltatta meg közvetlenül a torna kezdete előtt.
„A csoportban sorrendben Argentínával, Spanyolországgal, majd Franciaországgal játszunk. Az argentinokról semmilyen, a franciákról a tavalyi Eb óta nincs új információnk, a spanyolok pedig az első felkészülési hetük során játszottak egy mérkőzést, abból sem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Fontos még kiemelni, hogy egy vb mindig más egy Európa-bajnoksághoz képest, mivel ilyenkor más kézilabdakultúrával, stílussal játszó csapatokkal találják szemben magukat a játékosok. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy minden tornán van egy rossz meccsünk, a kérdés az, ez mikor van, ezt is számításba kell vennünk előzetesen a tervezés során. Emellett úgy látom, mindegyik csapat számára az új labda jelenti a legnagyobb kihívást, mivel nagyon nehéz vele végrehajtani a technikásabb dolgokat. A lányok most kezdenek hozzászokni három hét után, eleinte izomlázuk volt, fájt a válluk, karjuk, az ujjaik, mivel más labdafogást, dobótechnikát igényel a használata. … Mindent megbeszélünk a csajokkal és a stábbal, és most is abban maradtunk, amiben mindig: minden meccsnek úgy megyünk neki, hogy meg szeretnénk azt nyerni. A torna egészét nézve a legjobb négybe kerülést tűzhetjük ki magunknak célként, onnantól kezdve már bármi lehet. A felkészülés során azért szaladtunk bele a dánok elleni vereségbe, mert a csapatokat az motiválja, hogy legyőzzék az Európa-bajnokot, azaz minket, de ezzel együtt kell tudni élni, ezzel a tudattal kell felmennie a pályára a lányoknak. Mindenki rendkívül motivált, meglátjuk, hogy ez az elszántság, a játéktudásunk és a jelenlegi keret mire lesz elég. Úgy gondolom, hogy mindig a lehető legmagasabb elérhető célt kell kitűznünk, azaz az első helyet, hiszen ha harmadik akarsz lenni, akkor sosem fogsz felérni a dobogó legfelső fokára” – mondta Bohus Beáta.
A 32 induló csapatot (hiába, a világszövetségekben terjed a gigantománia…) nyolc, egyenkén négycsapatos csoportba sorsolták, két-két csapat jut tovább a középdöntő körbe, magával vive a másik bejutó együttes elleni csoporteredményét. A négy középdöntő négyes két jobbika kezdi az egyenes kiesése negyeddöntőt. Mi a torna csaknem valamennyi mérkőzését közvetítjük.
A fentiek alapján bemelegítő jellegű mérkőzéssel kezd csapatunk szombaton, azután jönnek a keményebb ellenfelek. Válogatottunknak éppúgy az országos nevelőintézmény (NEKA) adja a legtöbb játékost, akárcsak az U20-s női és férfi csapatba korábban. Emellett még többen képviselik az FTC utánpótlását is és vannak kerettagok Debrecenből, Győrből és Békéscsabáról is.
A mieinken kívül még három további esélyes, Norvégia, Dánia és Németország bemutatkozó mérkőzését is közvetítjük a nyitó napról, az északmacedón főváros, Szkopje két kijelölt csarnokából.

U18-AS NŐI KÉZILABDA-VB, Észak-Macedónia. Sport1 14:45 Norvégia–Brazília (G-csoport); Sport1 16:15 Dánia–Ausztria (C-csoport); Sport1 18:15 Magyarország–Argentína (H-csoport); Sport1 20:15 Németország–Szlovákia (F-csoport – kommentátor: Ágai Kis András és Bartha Zoltán, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő és szakkommentátor: Borsos Attila és Deli Rita)