NBA-tulajként sem lehetsz szexista, és nem használhatod az N-betűs szót • SportTV

NBA-tulajként sem lehetsz szexista, és nem használhatod az N-betűs szót

2022. 09. 23. 10:00    
Olvasási idő: 2 perc

A Phoenix Suns és a Phoenix Mercury többségi tulajdonosa, Robert Sarver ellen hosszan tartó, alapos vizsgálatot folytatott az NBA, és eltiltotta egy évre a csapat körüli tevékenységtől. Olyan nagy volt a felháborodás a „Nesze semmi, fogd meg jól!” büntetés után, hogy végül Sarver bejelentette, eladja részesedését.

Robert Sarver a 2021-es nyugati bajnoki címért kapott trófeával. (Fotó: Getty Images)

2021. novemberében az ESPN egy hosszú tényfeltáró cikket jelentetett meg arról, hogy a Phoenix Suns csapatánál mérgező, ellenséges munkakörnyezet alakult ki, mióta Sarver 17 éve a csapathoz került. Fontos hozzátenni, hogy nem a kosárlabdacsapatról beszélünk, hanem a szervezetről magáról. Több mint 70 olyan emberrel beszélt az újságíró, aki korábban dolgozott, vagy jelenleg dolgozik a Sunsnál. Ebből egy nőgyűlölő, szexista, rasszista, tulajdonos képe rajzolódott ki. Felidéztek többek között olyan történeteket, amikor Sarver a saját feleségéről mutogatott képeket, miközben azt ecsetelte, hogyan kényezteti őt orálisan Mrs. Sarver. Az is kiderült, hogy rendszeresen használta az „N-betűs szót”, és nem igazán értette, miért helytelen ez.

A cikk megjelenése után a liga vizsgálatot indított, amely során 320 jelenlegi vagy korábbi alkalmazottat hallgattak meg, és mintegy 80.000 dokumentumot, valamit e-maileket, sms-eket, videókat vizsgáltak át. A vizsgálatból kiderült, valóban használta néhányszor az N-betűs szót, a női munkatársakkal szemben többször is méltatlanul viselkedett, a férfiakkal szemben is tanúsított illetlen magatartást, nem egyszer lealacsonyító, kemény volt az alkalmazottakkal. Azonban arra nem találtak bizonyítékot, hogy ezeket faji vagy nemi előítélet motiválta volna.

Ezért úgy döntött a liga, hogy egy évre függeszti fel, ami azt jelenti, hogy semmilyen formában nem lehet ennyi ideig jelen a klub életében, nem látogathatja a létesítményeket, nem képviselheti sem a Sunst, sem a Mercury-t. Emellett el kell végeznie egy tiszteletre nevelő képzést, és ki kell fizetnie egy tíz millió dolláros büntetést, amit a liga olyan szervezeteknek adományoz, amelyek a munkahelyi faji és nemi megkülönböztetés ellen dolgoznak. Természetesen a klub számára is kötelező képzéseket, célokat írt elő az NBA.

Sarver akkor azt írta közleményében, hogy túlzónak tartja a büntetést, nem is ért egyet minden pontjával, és bocsánatot kér azoktól, akiket megbántott.

Ellenben az NBA közössége nem volt ilyen megbocsájtó, és épp annak a véleménynek adtak hangot, hogy ez az eltiltás semmiség, ez Sarver számára nem igazi büntetés. Épp azt érezheti, hogy az eddigi helytelen magatartás jóformán retorziók nélkül mehet tovább. LeBron James szerint a liga rosszul kezelte ezt a helyzetet, és el sem kell magyaráznia miért gondolja ezt. Sem a ligában, sem semmilyen munkahelyen nincs helye ennek a magatartásnak, és az teljesen mindegy, hogy tulajdonos vagy, vagy játékos.

Az talán még súlyosabb, hogy a Phoenix Suns sztárja, Chris Paul is úgy vélte, hogy a szankciók nem sújtották azt a viselkedési formát, amiről mindenki tudja, hogy szörnyű. Paul azért is érdekes, mert ő akkor épp a Los Angeles Clippers játékosa volt, amikor az ottani tulajról, Donald Sterlingről került elő olyan felvétel, amelyben rasszista megnyilvánulásokat tesz, és a liga végül örökre eltiltotta, és a Clippers eladására kényszerítette.

Őket követte a Suns egyik kisebbségi tulaja (második legnagyobb részvényese Sarver mögött) és alelnöke, Jahm Najafi, aki nyílt levelében lemondásra szólította fel tulajdonostársát, mert szerinte zéró toleranciát kell alkalmazni ebben a kérdésben. A játékosszakszervezet igazgatója, Tamika Tremaglio később azt nyilatkozta egy tévéműsorban, hogy a játékosok nevében Sarver örökös eltiltását követeli. Ezután a Suns mezszponzora, a PayPal is jelezte, hogy ha Sarver visszatér, az együttműködés véget fog érni.

Bárhogyan nézzük, elfogyott a levegő Sarver körül, és bár nyíltan nem kötelezték a két klub (Suns és Mercury) eladására, az üzenet világos volt a játékosok és az üzleti partnerek részéről. Mennie kell. Be is jelentette, hogy elindítja az eladási folyamatot. Sajnálni abból a szempontból nem kell majd, hogy 400 millióért vásárolta meg a klubokat, és a Forbes becslése szerint 2,5 milliárdnál is többért tudja majd eladni, ezzel ez lenne az NBA történetének második legnagyobb értékű tulajdonosváltása. Ebben a rekorder Joe Tsai, aki 2019-ben 3,2 milliárdot fizetett a Brooklyn Netsért.

Sarver döntését azóta üdvözölte Adam Silver komisszár, illetve CJ McCollum a játékosszakszervezet elnöke is.