Fradi: második romániai tudáspróba • SportTV

Fradi: második romániai tudáspróba

2022. 09. 27. 11:45    
Olvasási idő: 2 perc

Nagybányán szépen mutatkozott be a Fradi férfikézilabda-csapata az Európa-liga első selejtezőkörében. Fortuna úgy irányította Pásztor István csapatának útitervét, hogy újra a keleti szomszédba kell elmenni, ezúttal a sokkal távolabbi fővárosba. Nem lehetünk telhetetlenek: az előző kör kilencgólos idegenbeli sikere után most beérnénk mondjuk öttel is…

(Fotó: fradi.hu)

Az FTC férfi kézilabdázói messze nem mondhatnak magukénak olyan európai kupamúltat, mint a futballisták. Mi több, a jelen idény Európa-liga selejtezőbeli indulás előtt a kupahistóriája csupán két vesztes Európa-kupa-meccsre korlátozódik. 13 évvel ezelőtt a Fradi, még FTC-Cityline néven feladva pályaválasztői jogát, kétszer Szlovéniában mérkőzött meg az akkor RK Cimos Koper nevet viselő hazai csapattal, s bizony előbb 34–28-es, másnap 28–22-es vereséget szenvedett.
Jelentjük, a „történeti deficitet” sikerült behozni az összmérlegben, ugyanis az első mérkőzésen Nagybányán 9, a visszavágón itthon már 16 góllal verte meg a Minaurt. Most kellene a balanszot már pontban is átfordítani, azaz nyerni kellene Bukarestben.
Nem lesz könnyű feladat.
„Aktuális ellenfelünk – amely ebben a fordulóban kapcsolódik be a sorozatba – ötödikként zárt a román bajnokság legutóbbi kiírásában, ám a kupában ezüstérmes lett, ennek köszönheti, hogy idén ősszel az nemzetközi porondon szerepelhet. A Steaua legnagyobb nemzetközi sikeréig a 2005–2006-os idényig kell visszatekinteni, amikor megnyerte a Challenge-kupát, a harmadik számú európai kupasorozatot. Legutóbb a 2018–19-es szezonban mérette meg magát Románián kívül, amikor az EHF-kupa selejtezőjében az első akadályt a horvát GRK Varazdin ellen sikerrel vette, aztán a második körben az izraeli Maccabi Szrugo Rison Lecijón együttese jelentette a végállomást” – mutatja be a ferencvárosi honlap a vendégcsapat kupamúltját.
A Steaua ebben az idényben 3 győzelemmel és két vereséggel rajtolt, legutóbb csütörtökön 23–22-rekikapott Buzauban, s ezzel a Liga Nationala táblázatán a 6. Helyen áll. táblázat. A Fradi pénteken játszott, otthon 41–28-ra győzte le a Gyöngyöst. Ezzel csupán 8. a magyar élvonalban, de egy meccsel kevesebbet játszott a riválisok többségénél, a vesztett pontokat tekintve a két óriás, a százszázalékos Szeged és a Veszprém mögött csak a NEKA-nak és a Tatabányának van két vesztett pontja – ugyanannyi, mint a Fradinak.
A mérkőzést a bukaresti CSN Sala Polivalentában rendezik, a játékvezetői páros montenegrói lesz, Miljan Veszovics és Novica Mitrovics.
A páűros mérkőzés már a főtáblára jutásért zajlik, a másik magyar együttes, a Fehér-B. Á. L. Veszprém kedden este a franciaországi Chambéryben mérkőzik meg a helyi csapattal. A Balatonfüred kiemeltként már a 24 csapatos csoportkör tagja.

FÉRFI KÉZILABDA EUROLIGA, 2. selejtezőkör. Sport1 18:45 CA Steaua Bucuresti–FTC (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Petur András, szakértő: Borsos Attila és Deli Rita)