A Serie A listavezetője pontot vinne el az Arenából • SportTV

A Serie A listavezetője pontot vinne el az Arenából

2022. 10. 04. 12:48    
Olvasási idő: 4 perc

Dömping közvetíteni valónk van a mostani BL-kedden, a kézilabda El-selejtező és a hoki BL, valamint a darts majortorna csatornáink és telefonos applikációnk „műsoridejét” is jócskán igénybe veszi, így „csak” három labdarúgó BL-meccs élő adására van lehetőségünk. Ám a csökkenő mennyiség nem jelent minőségromlást: hat fellépő csapatunkból öt összesen 23 európai serleget nyert meg eddig, s ki tudja, e szám akár az idény végén tovább is növekedhet…

Gnaby és Thomas Müller már ünnepelhetett a BL-idényben gólt az Allianzban, a Viktoria ellen ez többször is előfordulhat… (Fotó: Getty Images)

BAYERN–VIKTORIA (C-csoport)

Érte egy-két meglepő kudarc a német rekordbajnokot a Bundesligában, de az eddigi két BL-fordulóban magabiztos, kapott gól nélküli győzelmekkel halad eddig. Egyaránt 2–0-ra győzte le két erősebb ellenfelét, az Intert Milánóban, a Barcát az Allianz Arenában.
Keddi ellenfelével nem először találkozik, 9 évvel ezelőtt a csoportkörben szintén meg kellett mérkőzniük. Akkor a bajorok címvédőként léptek pályára, s szintén otthon játszottak először, Münchenben 5–0-ra, Plzenben 1–0-ra győzték le a(z akkor is) cseh bajnokot. Utolsó mohikánként a 9 éve az Allianzban fellépő csapatokból hazai oldalon Manuel Neuer és Thomas Müller maradt meg, a vendégektől pedig játékosként csak Lukás Hejda (nem beálló csereként a kispadon üldögélt anno), az edzői-vezetői stábban azonban többen is: az akkori kapus Kozacík (kapusedző), a középpályás Pavel Horváth  (másodedző) és Daniel Kolár (csapatmenedzser).
Ők legalább már ismerik az Allianz ellenfelek számára félelmetes légkörét, a Bayern legutóbbi 12 BL-csoportmeccsét egyaránt megnyerte otthon, a legutóbbi 25-ből csak egyszer veszített pontokat (Ajax, 2018, 2–2), s legutóbb az alapszakaszban a ManCitytől kapott ki 2013-ban a 6. mérkőzésen 3–2-re. (A kieséses szakaszban tavaly ugyanennyire bukta el a nyolcaddöntő első meccsét). A Viktoria ugyan a selejtezősorozatban veretlen maradt idegenben, de a főtáblán elbukta a nyitó meccsét a Camp Nouban 5–1-re. A sörváros csapata legutóbbi 6 német klub elleni mérkőzését elvesztette, az egyetlen kivétel a Schalke elleni hazai 1–1 2012-ben, a nyolcaddöntőbe jutásért vívott párharcban.
A Bayern szombaton a Leverkusen elleni 4–0-val vetett véget négymeccses nyeretlen sorozatának a Bundesligában, a góljait Sané, Musiala, Mané és Thomas Müller szerezte. Hátránya a 3. helyen csupán két pont a vezető Union Berlin, Freiburg kettőssel szemben, azaz igazi veszély nem veszélyezteti bajnoki győzelmi sorozata folytatását. Vendége szombaton Prágában 1–1-t játszott a Bohemiansszal, egy pont előnnyel áll ligája táblázatának élén, noha egy meccsel kevesebbet játszott az őt követő Slavia Prahánál. Az esélyek közt hatalmas a differencia: a vezető fogadóirodák 1.05-1.06-szoros szorzót kínálnak a Bayern győzelmére, 17-szerest a döntetlenre, a Plzen sikere a betett összeg 22-szeresét fialná…

LIVERPOOL–RANGERS (A-csoport)

Bármilyen furcsa, de a két brit szuperklub első ízben találkozik egymással a nemzetközi kupaporondon. Mi több, a vörösök skót csapattal legutóbb 2012 augusztusában meccseltek, akkor az El-selejtező (!) playoffjában az edinburghi, öngóllal elért 1–0 után az Anfielden gól nélküli döntetlennel verték ki a Heartsot. Hazai mérlegük egyébként skót csapatok ellen 3 győzelem, 2 döntetlen, egy vereség, a legutóbbi három összecsapáson nyeretlenek maradtak.
A Rangers sem halmozta eddig az angol ellenfeleket, összmérlege 1-2-2 a déli országrész klubjai ellen, az egyetlen győzelmét a Leeds Unied ellen aratta az 1992–93-as BL-kiírás 2. fordulójában, hazai pályán 2–1-re, ezzel jutott be az első ízben kialakított csoportkör egyik négyes csoportjába.
A Liverpool a Premier League-ben és a BL-ben is botladozik az idényben, előbbiben 7 találkozójából csupán kettőt nyert meg, s máris 11 pont a hátránya a listavezető  Arsenal mögött, igaz, eggyel kevesebb mérkőzést játszott. Legutóbb is csa 3–3-ra futotta az Anfielden a Brighton ellen, noha 0–2-ről sikerült ford1tania,. De aztán a végén elherdálta az előnyt. S csak 3–3-ra végzett. A milliomos elitligában pedig egy borzalmas 1–4-gyel nyitott Nápolyban, igaz, az Ajax ellen sikerült a javítás, de ott is hátrányból kellett fordítania.
A Rangers elfogadhatóbban muzsikál a skót Premier League-ben, szombaton 4–0-ra verte meg idegenben a Heartsot, így két ponttal van elmaradva örök vetélytársától a Celtictől a 2. helyen. Igen ám, de az igazán jelentős ellenfeklektől súlyos vereslgeket szenvedett az idényben, az Old Firmön 4–0-ra kapott ki, Amszterdamban ugyanebbnyire égett az Akajax ellen, az Ibroxban meg 3–0-ra maradt alul a Napolitól. Ez a 0–11 nem kínál túl sok sanszot az Anfielden sem, másoljuk ide gyorsan a bukik kedd délelőtti esélyszámait: Liverpool 1.16-os, remi 9.50-es, Rangers-győzelem 17-szeres szorzó.

AJAX–NAPOLI (A-csoport)

Noha az UEFA nem jelöli, a két csapat már találkozott egymással Európában. Az 1969–70-es EVK-ban, azaz a vesztes BEK-döntő után, a három megnyert előtt álló Ajax a nyolcaddöntőben csapott össze a nápolyiakkal. Következésképpen a hollandok már csaknem a teljes későbbi nagycsapaukkal álltak, ki, a Napoli kapuját pedig az akkor még ifjú, fél évre rá már Európa-bajnok Dino Zoff védte, a csatársorban pedig José Altafini, az 1958-as brazil világbajnok rohamozott. Az első csata decemberben a San Paolóban 1:0-ás hazai sikert hozott, a visszavágón januárban viszont a normál játékidőben Sjaak Swart révén eltüntette a hátrányát az Ajax, a hosszabbításban pedig három újabb gólt berámolt, mesterhármassal, amelyet nem Cruyff, hanem csatártársa, Ruud Suurendonk rámolt be Zoff kapujába. (Csak hogy kerek legyen a történet, az Ajaxot utána az elődöntőben a későbbi győztes Arsenal állította meg 3–0, 0–1-gyel.)
Szóval 42 évvel ezután találkozik a két csapat ismét, ezúttal már a legrangosabb sorozatban. Mindkettejük eredményeit érintettük már fentebb, a Napoli itt is – mint a Serie A-ban – repülőrajttal indult, százszázalékos 7–1-es gólkülönbséggel, az Ajax viszont tönkreverte otthon a Rangerst és vezetésről elbukott az Anfield Roadon.
A holland rekordbajnok döntős mérlege 60 százalékos az olasz klubok ellen, a BEK-mesterhármas két fináléját is megnyerte az Inter (2–0) és a Juventus (1–0) ellen, a BL-sikerét a Milan ellen érte el 1996-ben (1–0), ugyanakkor az 1969-es bukását a Milantól (1:4) szenvedte el, a Juve pedig visszavágott neki 1996-ban, már a BL-ben, 1–1 után tizenegyesekkel.
A BL-ben – csoportkörtől a döntőig, a selejtezőket nem számolva, 197 gólnál jár az Ajax, a nápolyi védelem szilárdságát tekintve nem valószínű, hogy kedd este már eléri a 200-as mérföldkövet.
Saját bajnokságában mindkét együttes jól teljesít, az olasz kicsit jobban. Az Ajax legutóbb csak 1–1-et játszott a deventeri Go Ahead ellen, s ezzel átengedte a vezetés a Kerkez Milost is alkalmazó alkmaari AZ-nek (19, ill. 20 pont).  A Napoli meccsét a Sport TV-ben láthatták szombaton, amikor Anguissa (2) és Kvarachelia találatával 3–1-re legyőzte a Torinót, s megtartotta vezető helyét azonos pontszámmal, de jobb gólkülönbséggel az Atalanta előtt. Már a félidő is ugyanannyi volt, és a második játékrészben igencsak „energiatakarékos” játékot mutatott az azúrkék csapat, futballisták gondolatai alighanem már Amszterdam felé kalandoztak, s Spalletti mester is óvta főleg támadó emberei épségét, négy fontos offenzív játékosát, Zielinskit, Politanót, Kvaracheliát és Raspadorit is lecserélte a második 45 percben. A védők viszont a kisebb sérülést szenvedő Mario Riuit kivéve végig a pályán maradtak, hadd legyenek játékban, hiszen az ArenA gyepén igencsak figyelniük kell minden egyes másodpercben.
Ha már kétszer megtettük, harmadszor is leírjuk a kedd délelőtti oddsállapotokat: az Ajax sikere kb. 2.25-szörös, a Napoliéra 3.10-szeres  a szorzó a döntetlenre pedig 3.90-szeres pámz fizetnek a nagyobb fogadócégek.

BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör. Sport1 17:30 a játéknap felvezetése (műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Várhidi Péter); Sport1 18:30 FC Bayern München–Viktoria Plzen (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Várhidi Péter); Sport1 20:45  Liverpool FC–Rangers FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor és Várhidi Péter);  Sport2 20:45 AFC Ajax–SSC Napoli (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 23:00 a nap összefoglalója (kommentátor: Méhes Gábor és Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi és Várhidi Péter)