BL-csúcsnap, tíz exkupagyőztessel • SportTV

BL-csúcsnap, tíz exkupagyőztessel

2022. 10. 05. 09:11    
Olvasási idő: 3 perc

Valószínűleg magyar tévétörténti csúcsot döntünk a BL harmadik fordulójának második játéknapján. Nem kevesebb mint hat mérkőzés kerül teljes terjedelmében a két csatornánk képernyőjére, három közülük élőben, igaz, akad köztük keddi is, ami a hatalmas közvetítésdömping miatt átcsúszott erre a napra. Hogy a nívóról is szót ejtsünk, a nálunk látható 12 együttesből tízen nyertek már korábban európai trófeát – van, amelyik egyet, van, amelyik 16-ot – , s még a tizenegyediknek is van vesztes kupadöntője, a 12.-nek meg elődöntője… S ha ehhez hozzávesszük az ifi BL-nek is nevezett UEFA Youth League-meccset, no meg a felvezetőt és az összefoglalót, akkor 840 percnyi tömény BL-t kínálunk nézőinknrk ezen a szuperszerdán – nézzék egészséggel!

Willi Orbán (jobbra) a lipcseiek eddigi összes Celtic elleni mérkőzését végig játszotta az európai kupákban (Fotó: Getty Images)

RB LEIPZIG–CELTIC (F-csoport)

A lipcseiek gyatra idénykezdetében benne volt bizony egy gyenge BL-rajt is, méghozzá a Sahtar ellen, otthon. Az edzőváltás után Marco Rose stabilizálni látszik az együttest a Bundesligában, de a címvédő elleni Bernabéu-beli csata még túl korai volt neki (1–2) és újraformálódó csapatának.
Négy esztendeje a két csapat már megütközött egymással kétszer. Méghozzá az Európa-liga csoportkörében. Mindkét együttes nyert otthonába, a lipcseiek 2–0-ra, a glasgow-i züldek 2–1-re. A jelenlegi három lipcsei válogatottból Szoboszlai akkor még salzburgi volt, Gulácsi Ralf Rangnick „kapuselosztási rendszere” miatt a bajnokságban védet, ez El tartalékja, Mvogo harci terepe volt, de Willi Orbán – egy hónapos friss magyar válogatottként – mindkét találkozót végig játszotta.
Most vélhetően mindhárom játékosunk kezdő lesz, legalábbis a többnyire megbízható kicker.de, a hírneves szaklap online kiadása szerint. Ahogy egyébként kezdtek szombaton is a Bochum elleni 4–0-s hazai győzelem alkalmával is, igaz, középpályásunkat lecserélte a mester a 73. percben, már eldőlt mérkőzésállásnál. A nagy különbségű győzelemmel az RB ugyan csak a 10. helyre kapaszkodott fel, de a középmezőny olyan tömör még, hogy csak egy győzelemnyi távolságra van a jelenleg 5. Hoffenheimtől.
A Celtic ennél azért sokkal jobban teljesít a nívóját tekintve persze könnyebb skót Premiershipben. Ugyancsak szombaton lépett pályára legutóbb, szűk 2–1-es győzelmet aratott a Motherwell ellen, s továbbra is két ponttal vezet az örök rivális Rangers előtt. Ange Potecoglu legénysége alighanem beérné a Red Bull Arenában egy iksszel, de házigazdája csak az első győzelemmel táplálhat reményeket a tavaszi folytatásra, akár csak az Európa-ligában is.

RB SALZBURG–DINAMO ZAGREB (E-csoport)

Igen jól ismerhetik egymást, hiszen belül már hetedszer csapnak össze. 2009-ben és 2016-ban a BL, 2014-ben az El csoportkörében mérkőztek meg, az összmérleg egyelőre az osztrák rekordbajnok számára kedvező (3–2–1) a horvát rekordbajnokkal szemben.
A Salzburg nagy döntelensorozatban van, legutóbbi öt találkozójából négyszer ikszelt– kétszer a BL-ben, a Chelsea és a Milan ellen, egy győzelem mellett, a horvátok viszont négyszer nyertek, egyszer kikaptak – utóbbit a Milantól, míg a sikereik legértékesebbjét a Chelsea ellen aratták a Maksimirben. (Edzőbuktató eredmény volt, utána küldték el a kékektől Thomas Tuchelt.) A Dinamo ennek megfelelően vezeti is az 1.HNL bajnoki tánlázatát, 11 meccséből csupán egyet adott döntetlenre, így már tetemes előnyre tett szert a második Hajdukkal szemben. A hazájában éppúgy egyeduralkodó RBS – a legutóbbi 12 bajnokságból csupán egyet nem nyert meg – a remisorozat ellenére szintén vezet, de csak jobb gólkülönbségével előzi meg a Sturm Grazot, az egyetlen csapatot, amelytől kikapott az idényben (9 győzelem és 4 döntetlen mellett, ha az összes tétmérkőzést figyelembe vesszük).
A Salzburg legutóbbi hat hazai BL-meccsén veretlen (4 gy., 2 d.), előtte viszont 4 európai kupameccséből hármat is elveszített a Red Bull Arenában, egy remi mellett. A Dinamo viszont négyet megnyert legutóbbi 9 idegenbeli európai fellépésből, a mostani selejtezősorozat eredményeit is beszámítva.
Mivel a csoport állása igen szoros – a csapatok egypontos különbséggel sorba álltak, – , amelyik együttes győz, már a harmadik körben nagy lépést tesz a tavaszi versenyben maradás érdekében.

REAL MADRID–SAHTAR (F-csoport)

Noha a Real Madrid a BEK-/BL- vitathatatlan királya, nem is egyszer érték már nehezen magyarázható vereségek otthon Kelet-Európából érkezett csapatoktól – elég csak a tavalyi, Sheriff Tiraspol-győzelemre utalni a Bernabéuban (2–1). A hagyományosan sok brazillal felálló Sahtar is beletartozik a keleti meglepetésszerzők közé, a két együttes közé, hat eddigi európai csatájából – valamennyit BL-csoportkörben vívták eddig – kettőt is az ukrán csapat nyert meg, mindkettőt a 2020–21-es, Coviddal terhelt idényben, amikor a kijevi Olimpiai Stadionban 2–0-ra, a Di Stéfano Stadioban pedig 3–2-re tudtak nyerni, egyaránt nézők nélküli találkozón. Az elmúlt idényben viszont oda-vissza a  Madrid nyert, Spanyolországban „csak” 2–1-re (a későbbi BL-gólkirály Benzema duplájával), Kijevben, akkor már közel 30 ezer néző előtt viszont 5–0-ra.
A Real egészen vasárnapig százszázalékos idényt produkált, az európai Szuperkupa-meccs után az első hat találkozójén is győzött a LaLigában, ám három napja a masszív Osasuna pontit tudott elvinni a Bernabéuból, s ezzel a királyi gárdának át kellett adnia a listavezető szerepet az ősi rivális Barcának.
A Sahtar is veretlen még az új idényben, a lipcsei diadal és a Celtic elleni „hazai” (amúgy varsói”) iksz mellett a bajnokságban remivel indult, a következő öt meccsét megnyerte, miközben itt sem igazi hazai pályán játszik, pályaválasztóként Kijevben, az Olimpiai Stadionban fogadja ellenfeleit.
Ha van „európai fix”, akkor a szerdai esti Berbabéu-beli meccs az – persze, ne feledkezzünk meg a néha „kellemetlemkedő” keleti ellenfelek korábbi madridi fellépéseiről sem.

UEFA YOUTH LEAGUE, csoportkör, 3. forduló. Sport2 16:00 Chelsea FC–AC Milan (kommentátor: Fülöp Marcell)
BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör, 3. forduló. Sport2 12:00 SG Eintracht Frankfurt–Tottenham Hotspur FC
(felv., kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 14:00 Olympique Marseille–Sporting CP (felv., kommentátor: Engyel István); Sport1 17:30 a nap felvezetése (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Mészáros Ábel); Sport2 18:30 RB Leipzig–Celtic FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita: szakértő: Hrutka János és Mészáros Ábel); Sport2 18:30 RB Salzburg–GNK Dinamo Zagreb (kommentátor: Fülöp László); Sport2 20:45 Real Madrid CF–FK Sahtar Doneck (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Hrutka János); AMC Mikro 21:00 (felv. Sport2 0:00)  SL Benfica–Paris Saint-Germain FC (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 23:00 a nap összefoglalója (kommentátor: Faragó Richard és Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Hrutka János)