MVG hatodszor vagy Aspinall először? • SportTV

MVG hatodszor vagy Aspinall először?

2022. 10. 09. 16:58    
Olvasási idő: 2 perc

A világ első és második számú dartsosa elbukott az elődöntőben, a „papíron” harmadik játssza a finálét a „meglepetésemberrel” a különleges dupla beszállós-dupla kiszállós darts majortornán, a World Grand Prix-n.

Fotó: PDC Europe

Az idézőjelek használata megindokolandó. A papíron harmadik mostanság jó úton van afelé, hogy vitathatatlan első legyen, mint két-három évvel ezelőtt, mint amikor uralta a nemzetközi darts világát Michael van Gerwen, merthogy róla van szó. MVG mostanság minden versenyen „csak” 3. kiemelt, de hát ezen a tornán is az utolérhetetlen Phil Taylor mögött ő a legtöbbszörös győztes, 5 eddigi trófeájával, az utána következő James Wade-nek – idén kiesett az első körben – kettő van, rajta kívül meg csak egyszeres győztesek. A tar zseni az egy Bunting elleni meccs kivételével könnyedén hatolt át összes ellenfelén, ahogy pedig az elődöntőben valósággal elsöpörte a pillanatnyi vb-címvédő-világelső Peter Wrightot, az több volt, mint impresszív. Meccs közbeni rövid üresjáratai most is akadnak, de villámgyorsan visszanyeri győztes énjét, szakmányban dobálgatja s 100 fölötti sorozatokat. Egyedül a kiszállózása nem annyira „éles”, min amikor vitathatatlan világelső volt, de például ezen a speciális versenyen a dupla beszállója is kiemelkedik a mezőnyből.
A másik idézőjel is némi magyarázatra szorul. Nathan Aspinall a nagy 2018-2019-es betörése óta (vb-elődöntő, UK Open-győzelem) folyamatosan bent van a legjobb húsz között, de a 2020-as Premier League-döntő és Masters-elődöntő óta nem tud a negyeddöntőn belülre kerülni. Pedig az angolok Taylor visszatérése óta reménykednek benne, hogy lesz egy kiemelkedő klasszisuk, aki sorozatgyőzelmekre is képes. Elsőnek ott volt Rob Cross, aki a búcsú vb-döntőjén elcsente Taylortól a 17. vb-címet, aztán jött Aspinall, majd Michael Smith – mindannyian nagyszerű dartsosok, de nem tudnak olyan hatékonyan MVG sarkára taposni, ahogy a két walesinek vagy a két skótnak sikerült-sikerül.
A párosítás históriájáról annyit, hogy Van Gerwen mint szinte mindenki, Aspinall ellen is jobb mérleget tud felmutatni (9–1–5), s persze ez igaza a tévés meccsekre is (6–1–2), de azért a sajátos stílusú Asp képes néha elbizonytalanítani a holland zsenit is. A World Matchplay idei negyeddöntőjében például igazi „hullámvasút-meccsen” csak 16–14-re sikerült legyőznie. Az idei tornaátlaguk paraméterei közül a legekre átlagolt 180-akban és a kiszállózásban jobb Aspinall, minden más mérőszám értékei MVG sikerét látszanak előre vetíteni.
A fő kérdés persze, amit feltettünk a címben: MVG hatodszor vagy Aspinall újonc győztesként veheti át vasárnap este a trófeát a Morningside Arenában. A fogadóirodák mindenesetre a rutinra szavaznak, tíz topiroda oddsai összevetése alapján Aspinallra 3.05 és 3.50-szoros pénz között, Van Gerwenre 1.27 és 1.32 között  fizetnek…

WORLD GRAND PRIX, Leicester, Morningside Arena. Sport1 20:30  Nathan Aspinall–Michael van Gerwen döntő (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)