Szerdai német-olasz kupadömping a Sport TV-n és az AMC Mikrón • SportTV

Szerdai német-olasz kupadömping a Sport TV-n és az AMC Mikrón

2022. 10. 19. 11:33    
Olvasási idő: 4 perc

Két követett nemzeti kupaküzdelmünkben teljes fordulót rendeztek-rendeznek. Szerdán három élő tévés mérkőzéssel, két AMC Mikrós és egy keddi felvételes mérkőzéssel jelentkezünk a DFB Pokalból és a Coppa Italiából.

Edin Terzicnek győztes tervet kell végrehajta(t)nia, hogy a kupában legalább sikerélmény érje a BVB-t… (Fotó: Getty Images)

HANNOVER–DORTMUND

A Német Kupa históriájának negyedik legeredményesebb csapata (10 kupadöntő, ebből 5 győzelem) hannoveri fellépével kezdjük az élő tévés kupakavalkádot. Vendéglátója, a 126 esztendeje alapított Hannover 96 is elérte már egyszer históriája során a kupafinálét. Mi több. El is hódította a serleget az 1991–92-es kupaidény végén, méghozzá úgy, hogy az elődöntőben és a döntőben is 120 perces döntetlen után 11-esekkel előbb a Werder Bremen, majd a Borussia Mönchengladbach fölött. (Bájos folytatása a történetnek, hogy ezzel története során először kijutott a nemzetközi kupaszíntérre, az akkor még létező KEK-ben összesorsolták a címvédő Werderrel, amelytől 2–1, 1–3-mal kiesett…)
A hannoveriek jelenleg a 2. Bundesliga táblázatának 5. helyén állnak, egyelőre 5 ponttal az osztályozós helyet elfoglaló HSV mögött. Legutóbb vasárnap hazai pályán tükörsima 2–0-s győzelmet arattak az Arminia Bielefeld fölött, Teuchert 4. és Nielsen 86. perces góljával.
A Dortmund jobban „szem előtt van”, mutattuk is a múlt héten a Sevilla elleni hazai 1–1-es döntetlenját, amellyel igen közel került a nyolcaddöntőhöz az elitligában, a hátralévő két meccsen egyetlen pontot kell szereznie ehhez. Ugyanakkor a Bundesligában korábban is érték kellemetlen meglepetések a fekete-sárgákat, októberben bajnoki meccset még nem is sikerült nyerniük. Előbb kikaptak Kölnben (1–2), utána ikszeltek a Bayernnel (igaz, ez bravúrremi volt, 0–2-ról álltak fel a rekordbajnok ellen), de a listavezető Union Berlint nem sikerült megállítaniuk, 2–0-s vereséget szenvedtek a fővárosban. Ezzel egészen a 8. helyig zuhantak vissza, hátrányuk hétpontosra növekedett legyőzőjük mögött.
A két együttes közös múltja tekintélyes: 61-szer csaptak már össze tétmérkőzésen, ebből 54 volt élvonalbeli bajnoki, 5 DFB-kupameccs és 2 másodosztályú csata. A kupában érdekes módon a H96 sokkal jobb volt eddig 4-szer nyert 1973 és 2006 között, igaz, a legutóbbi meccsen a BVB volt a jobb 5–1-gyel Dortmunbdban, igaz, az is közel 10 éve történt már, a nyolcaddöntőben. A legutóbbi bajnokijuk ennél közelebb van, azt ugyanúgy 5–1-re, ugyanúgy a Signal Iduna Parkban nyerte meg a Borussia, amely bajnokin legutóbb 2015 szeptemberében tudott győzni a HDI Arenában.
Edin Terzic csapata egyébként az augusztusi kuparajton 3–0-ra nyert Münchenben a TSV 1860 ellen, A H96 ugyanannyira verte meg Mainzban a kisebbik helyi csapatot, az ötödosztályú FC Schottot.

 AUGSBURG–BAYERN

A 2022. szeptember 19-i dátum alighanem emlékezetes marad mindkét fél számára. A WWK Arenában Mergim Beriha egyetlen, az 59. percben elért találatával ugyanis az FC Augsburg megverte bajnokin a rekordbajnokot, megtörve az idényrajttól számított tízmeccses veretlen sorozatát (7 győzelem, 3 döntetlen, a Szuperkupa-meccset is beszámítva).
Napra pontosan egy hónapra rá kínálkozik a lehetőség a rekordbajnok-rekordkupagyőztesnek a visszavágásra.
A csapatok 28 eddigi találkozásából 23 volt bajnoki, 4 kupa és egy Telekom-kupáért vívott találkozó, utóbbi azért nem számítandó hivatalos tétmérkőzésnek). Ezeken összesen 4 augsburgi siker született, a DFB-kupában azonban mind a 4 találkozójukat a Bayern nyerte meg, összesen 13–1-es gólkülönbséggel, azt az egy gólt is a legutóbbi, müncheni 3–1-es mérkőzésen szerezték a Duna-partiak hat évvel ezelőtt, az ugyancsak a 2. fordulóban.
Figyelmeztető lehet a bajoroknak, hogy a négy augsburgi siker közül három ellenfelük otthonában született meg, s azok mindannyiszor 1–0-ra végződtek.
Persze, az egy hónappal ezelőtti eredmény ellenére az Augsburg csupán a 12., a Bayern a 2. a Bundesliga-táblázatán, utóbbinak 4 pont a hátránya a berlini Union mögött, de ez aligha okoz nyugtalan éjszakákat a szurkolóknak vagy Nagelsmann mesternek. Utóbbi a Kicker előzetese szerint gálacsapatával áll fel a kupameccsre egyetlen poszt kivételével: Choupo-Moting kezd Thomas Müller helyén. A személyi állomány tehát adva van, ha a játékkedv és az összpontosítás is rendben lesz, aligha kérdéses, hogy „nemes bosszúval” ér véget a találkozó a 30 nappal ezelőtti kudarcért… 

UDINESE–MONZA

Az exbarcás és spursös Gerald Deulofeu lassacskán az Udinese leghasznosabb játékosai egyikévé növi ki magát (Fotó: Getty Images)

Az olaszok tartják magukat a „nagycsapatokat a döntőbe” kurzushoz, azaz továbbra is az esélyesebb együttesnek megadják pluszban a hazai pálya előnyét, no meg a legjobbka csak januárban a nyolcaddöntőben csatlakoznak be a Coppa Italia versenyfolyamába.
A  legjobb 24 kozé már nem is jutott harmadosztályú együttes, a kedd-csütörtöki etapea egy tiszta Serie B-s csat, 6 élvonalbeli-másodosztályú összecsapás jutott, mellé egyetlen olyan, amelyben kél első osztályú együttes csap össze – mi ezt, az Udinese–Monza meccset adjuk élőben televíziós csatornán.
A két együttes eddig 17 mérkőzést vívott egymással, ebből 16-ota a osztályban (Serie C-A ls Serie B), Az első élvonalbeli meccsüket augusztus 23-án, a 3. fordulóban játszották az U-Power Stadionban. Az újonc hazaiak Colpani ballábas lövésével jutottak előnyhöz a 32. percben, négy percre rá a vendégek gólzsákjuk, Beto révén egyenlítettek. A győztes gólt a 77. percben Udogie szerezte, Nesztorovszki passzából.
A friuliai gárda azóta is őrzi élcsapat státusát, jelenleg 6., komferencialigás helyen áll, 21 ponttal, mindössze öttel elmaradva a vezető Napolitól, 11-gyel megelőzve a 14. Monzát. Mert az újonc „erős vezetősége” (Berlusconi és Galliani a társtulajdonosok) kirúgták az edzőt, és az új mesterrel, Raffaele Palladinóval a gárda háromszor egymás után nyert, megverte a Juventust is, és a kiesőzónából a középmezőny aljára lépett előre.
A két együttes kupamúltjából természetesen az udineieké a fényesebb, egyszer, éppen a kupa alapító évében döntőztek is, de kikaptak 1–0-ra a Vadótól kerek 100 esztendővel ezelőtt.  Azóta is voltak jelentősebb meneteléseik, háromszor elérték a negyeddöntőt, az új évszázad első évtizedében két egymást követő évében (205, 2006-ban), majd 2014-ben az elődöntőt is. (Utóbbiban a Fiorentina állta útjukat, az udinei 1–2 után Firenzében 2–0-val fordítva.) A Monzának viszont egyetlenegyszer sikerült elérnie a negyedik fordulót, a tavalyelőtti kiírásban a SPAL-tól kapott ki 2–0-ra, azaz eddigi csúcsát már beállította. Ehhez az előző körben a másodosztályú Frosinonét kellett legyőzni, ez sikerült is 3–2-re, két 11-es góllal, amelyeket Valoti és Caprari lőtt be, magd a vendégcsapat kiegyenlített, s Gytkjaernek csak a 84. sikerült megszereznie a győztes gólt. Az Udinese ugyancsak a 64 között kapcsolódott a küzdelmekbe, a 3. osztályú Feralpisalo ellen jutott tovább. A Dacia Arenában is 11-esből született a vezető gól (Deulofeu), a második találatot pedig Success (nomen est omen) érte el, a vendégeknek már csak szépítésre futotta.
Az udinei élvonalbeli párharc mellett megmutatunk egy keddi mérkőzést is, két csatát pedig az AMC Mikro alkalmazáson nézhetnek meg élőben, ezeket késő este, kora éjszaka meg is ismételjük a Sport 1-en.

NÉMET KUPA (DFB Pokal), 2. forduló.  Sport1 17:45 Hannoverscher SV 96–BV 09 Borussia Dortmund (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 20:30 FC Augsburg–FC Bayern München (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila)
OLASZ KUPA (Coppa Italia), a legjobb 16-ba jutásért. Sport2 11:45 Genoa 1996–SPAL (felv., kommentátor: Gyulai Miklós); AMC Mikro 15:00 (felv. Sport1 23:00) Spezia Calcio–Brescia (kommentátor: Engyel István); AMC Mikro 18:00 (felv. Sport1 0:30) Parma Calcio–SSC Bari (kommentátor: Fülöp László); Sport2 21:00 Udinese Calcio–AC Monza (kommentátor: Fülöp László)