Sporttörténelem: 11 magyar klubcsapat, 110-nél több magyar mérkőzés a nemzetközi kupákban • SportTV

Sporttörténelem: 11 magyar klubcsapat, 110-nél több magyar mérkőzés a nemzetközi kupákban

Sport TV avatar Sport TV 2022. 12. 12. 16:11    
Olvasási idő: 3 perc

A 2022-2023-as idényben fordul elő először, hogy a nemzetközi kupákban induló mind a 11 magyar kézilabdacsapat eljusson a főtábláig. Ez korábban nem láttot mennyiségű, élő, magyar érdekeltségű kézilabdaközvetítést jelent a Sport TV-nek.

Bánhidi Bence és Mirkol Alilovic az OTP bank - Pick Szeged Kielce elleni BL-meccsén. (Fotó: pickhandball.hu)

Még nem fordult elő a magyar kézilabdasport történetében, hogy egy szezonban mind a 11, a férfi- és női kézilabda Bajnokok Ligájában, illetve az Európa-ligában induló magyar csapat eljusson a főtábláig. Az elmúlt hétvégén, a Mosonmagyaróvár és a Siófok sikerével azonban biztossá vált, hogy a 2022-23-as idény lesz az első ilyen. A Bajnokok Ligájában a hölgyeknél az FTC-Rail Cargo Hungaria és a Győri Audi ETO KC, a férfiaknál az OTP Bank-Pick Szeged és a Telekom Veszprém, a férfi Európa-ligában pedig a Balatonfüred, a Fejér-B.Á.L. Veszprém és az FTC szereplését eddig is nyomon követhettük. Most viszont valóra vált a szurkolók álma, hiszen hivatalosan is csatlakozik hozzájuk DVSC Schaeffler (amelynek nem kellett selejtezőt játszania), a Motherson Mosonmagyaróvár, a Praktiker-Vác és a Siófok is az El-ben.

A lebonyolításoknak köszönhetően ez azt jelenti, hogy

az évad során 110-nál több főtáblás nemzetközi kupamérkőzést közvetít élőben a Sport TV,

28-28-at a két BL, 30-at a férfi El és 24-et a női El csoportköréből. Az egyenes kieséses szakaszban a szám majd tovább nő, elég csak belegondolni, hogy a Győr 2007 óta csak egyszer nem jutott el a legjobb négy közé a BL-ben, míg a Veszprém nélkül csak kétszer rendeztek FINAL4-t Kölnben 2014 óta, mellettük a Fradi és a Szeged is rendszeresen továbbjutott a csoportjából, és most is továbbjutó helyen áll az összes magyar együttes. A női El-ben is voltak magyar sikerek bőven a közelmúltban, a Siófok 2021-ben döntőt játszott, míg 2019-ben a jogelődnek számító EHF-kupa utolsó bajnoka is a Balaton-parti klub volt. A női El csoportkörét december 15-én sorsolják, a Debrecen az első, a Mosonmagyaróvár és Vác a második, a Siófok a negyedik kalapba került.

„Nincs még egy ország jelenleg, amelynek 11 csapata szerepelne a nemzetközi kupákban. Hatalmas siker ez a kézilabdasportnak, és óriási öröm a Sport TV-nek. Valóban elképesztő, hogy 110-nél is több magyar érdekeltségű kupameccs kerül képernyőre nekik köszönhetően, és tudjuk, hogy ez a szám ennél sokkal több lesz végül majd az egyenes kieséses szakasznak köszönhetően. Mi a magunk részéről mindent megteszünk a sportág népszerűsítéséért azzal, hogy megmutatunk minden meccset és elképesztően szurkolunk, hogy mind a négy sorozatban a lehető legjobban szerepeljenek csapataink” – nyilatkozta Máté Pál, a Sport TV főszerkesztője a történelmi szezonról és a példátlanul sok élő közvetítésről. Hozzátette, a magyar érdekeltségű meccsek a kiemelt találkozók, de rendszeresen feltűnnek a csatornáikon a Bajnokok Ligája további rangadói is, és persze folytatódnak sikeres kézilabdás magazinműsoraik, például a Harmadik Félidő is.

A sorozatok jelen állása:

Férfi kézilabda BL

Kilenc fordulót játszottak eddig a csapatok, a Veszprém az A-csoport második, a Szeged a B-csoport hatodik helyén áll. A Szeged december 14-én az Elverum, a Veszprém december 15-én a Dinamo Bucuresti ellen zárja az évet. 2023-ban február 8-tól folytatódik a sorozat.

Elverum – Pick Szeged: december 14., szerda 18:00, Sport1 (élő)

Dinamo Bucuresti – Telekom Veszprém: december 15., csütörtök 18:00, Sport1 (élő)

Női kézilabda BL

A hölgyek a BL-ben nyolc fordulón vannak túl, és ők is már csak egyszer lépnek pályára 2022-ben. A Győr jelenleg az elképesztően szoros csoportja harmadik helyén áll, míg a Fradi ötödik jelenleg. Itt nem lesz olyan hosszú a téli szünet, mint a vb-re készülő férfiaknál, január hetedikétől újra pályán lesznek legjobbjaink.

FTC-Rail Cargo Hungaria – Baník Most: december 17., szombat 15:15, Sport1 (élő)

Buducsnoszt – Győri Audi ETO KC: december 17., szombat 17:45, Sport1 (élő)

Férfi kézilabda El

A férfi El épp a félidőnél jár, öt meccset játszottak a csapatok. Mindhárom magyar csapat a csoportja ötödik, még épp nem továbbjutó helyén áll. A hatodik fordulót még lejátsszák most kedden, majd február 7-től jön a folytatás.

Balatonfüred – Alpla Hard: december 13., kedd 16:15, Sport1 (élő)

Tatran Presov – Fejér-B.Á.L. Veszprém: december 13., kedd 18:45, Sport1 (élő)

Flensburg – Ferencváros: december 13., kedd 20:45, Sport1 (élő)

Női kézilabda El

A legtöbb magyar csapat a női Európa-liga csoportkörében kapott helyett, szám szerint négy. A Debrecen, a Mosonmagyaróvár, a Praktiker-Vác és a Siófok most a december 15-i, csütörtöki sorsolásra vár. Számukra január 7-én kezdődik majd a csoportkör, amelyben hat-hat meccset játszanak.

Női kézilabda Európa-liga: január 7-től kizárólag a Sport TV-n