A háromszoros bajnok fellép a vb színpadára • SportTV

A háromszoros bajnok fellép a vb színpadára

2022. 12. 21. 10:34    
Olvasási idő: 2 perc

Szerdán újra két sessionnal folytatódik a 30. darts-vb a londoni Alexandra Palace nagytermében. Fellép többek közt a mezőny egyetlen háromszoros PDC-világbajnoka, a jövő nagy bajnokának tartott ifjú északír sztárjelölt, s egy-két régebbi, valamint friss közönségkedvenc is.

Hogyan indul el MVG a vágyott negyedik vb-trófea felé? (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Szerdára „elfogynak” az első fordulós játékosok, a harmadik párosítástól fogva már csak vagy kiemelt dartosok lépnek tábla elé, vagy olyanok,  akik már nyertek egy mérkőzést múlt csütörtök óta az Ally Pallyben. A délutáni első párban John O’Shea, az írek egyik legjobbja. Ellenfele az egyik régi kelet-európai élmenő Darius Labanauskas lesz, a litván dartosnak már volt egy nagy vb-menetelése, a 2020-as tornán egészen a negyeddöntőig menetelt, s csak MVG parancsolt megálljt neki.
A második páré lesz a torna legutolsó első fordulós meccse, egy újonc, a kínai Han próbál ellenállni a mezőny egyik tapasztalt holland játékosának, a világrangsorban 44. Martijn Kleemakernek, aki tavaly egészen a nyolcaddöntőig jutott az év legrangosabb viadalán.

A bukmékerek egyik nagy favoritja, Josh Rock (Fotó: mastercaller.com)

A délutáni harmadik meccs a szerda egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó találkozója. Az egyik erős, a követlen élmezőnyt követő angolja, Callan Rydz (világrangisita-23., tavalyi vb-negyeddöntős) ellen kell helytállnia a fogadóirodák által az 5. legesélyesebbnek tartott északír korábbi ifivilágbajnoknak, az északír Josh Rocknak, aki az első körben nem volt annyira elsöprő, mint amennyire várták, játszmát is adott le a spanyol Justiciának.
A délutáni program utolsó összecsapása hamisítatlan angol rangadó, amelyen  a világrangsorban 12., tavalyelőtti elődöntős Dave Chisnall azért jóval esélyesebb Andrew Gildingnél (vlr.: 46., vb-n még sosem járt a legjobb 32-nél tovább).

Az este először az egyik legtapasztaltabb angol, Mervyn King – már 14 éve, a 2009-es tornán elődöntős volt, a BDO-vb-ket is beszámítva 1997 óta(!) nem hagyott ki világbajnokságot – játszik az évek óta a csapat vb-ken (is) feltűnő Dannyi Baggishsel.  Második párban a német Gabriel Clemens (az élő világranglistán 24. helyével a legjobb német) áll a tábla elé a 2019-es csapat-vb-ezüstérmes ír Will O’Connorral, akinek egyéniben ez az első PDC-vb-fellépése, s az első fordulóban az egyik hölgyversenyzőt, Beau Greavest verte meg meggyőző fölénnyel (3–0).
Aztán jön MVG, akinek igazán jó éve volt, számos trófeával, a formája is kielégítőnek látszik, a torna fő esélyeseinek egyike. Az aktív játékosok közül a legtöbbszörös PDC-világbajnok (a BDO-címeket is beszámítva csak második Barney mögött, akinek azonban „csak” egy PDC-trófeája van) ellenfele Lewy Williams lesz, a walesi ugyan meglepő magabiztossággal ütötte ki Niels Zonneveldet, de „ez” a holland azért más kategória, pontosabban csúcskategória…  Az igazi kérdés nem az, továbbjut-e a tar zseni, hanem hogy mutatkoznak-e a játékában olyan időleges visszaesések, amelyek miatt az elmúlt három évben nem nyert újabb világbajnoki címet.

A záró mérkőzésen jön a vb egyik új közönségkedvence, az amerikai Leonard Gates, aki a világrangsorban csupán a 143., ám észak-amerikai bajnok és az első körben nagy győzelmet aratott a holland Geert Nentjesen, amely után szinte gyermeki örömmel ünnepelt, megnyerve magának az Ally Pally közönségét és nagy szimpátiát kiváltva a mi nézőink körében is. Most értelemszerűen még nehezebb lesz a mérkőzése, hiszen Stephen Bunting, a világrangsor 21.-je, tavalyelőtti vb-elődöntős ellen kellene már-már csodát produkálnia – merthogy az újabb továbbjutása nagyjából azzal érne fel.

Kapcsolódó

PDC-VB 2023, A HETEDIK JÁTÉKNAP PROGRAMJA

Délután
John O’SHEA
(ír)–Darius LABANAUSKAS (litván) – 1. forduló
Martijn KLEERMAKER (holland)–HAN Hszi-cseng (kínai) – 1. forduló
Callan RYDZ (angol)–Josh ROCK (északír) – 2. forduló
Dave CHISNALL (angol)–Andrew GILDING (angol) – 2. forduló
Este
Mervyn KING
(angol)–Danny BAGGISH (amerikai) – 2. forduló
Gabriel CLEMENS (német)–William O’CONNOR (ír) – 2. forduló
Michael van GERWEN (holland)–Lewy WILLIAMS (walesi) – 2. forduló
Stephen BUNTING (angol)–Leonard GATES (amerikai) – 2. forduló

30. PDC DARTS-VB, London. Sport1 13:30 és 21:00 az első és második forduló mérkőzései (kommentátor: Bartha Zoltán és Gyulai Miklós, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)