Miért érdemes nézni a karácsonyi NBA-meccseket? • SportTV

Miért érdemes nézni a karácsonyi NBA-meccseket?

2022. 12. 25. 08:52    
Olvasási idő: 4 perc

Öt meccs a legjavából, ezt kínálja a december 25-i, karácsonyi NBA-program, amit a Sport1 teljes egészében közvetít majd. Most néhány rövid mondatban kifejtjük, miért nézd meg ezeket a meccseket.

A ligaelsők párharcánál most nem lehet jobbat összehozni. (Fotó: Getty Images)

Tévétörténeti lesz valójában az, hogy mind az öt meccset adja Magyarországon a Sport1 vasárnap este, és az is, hogy összesen 15 órányi egybefüggő NBA lesz a december 25-i program. Ráadásul még egy extra kis karácsonyi játékra is hívunk titeket. 15 órába fér bőven tartalom, egy igazi NBA-rajongónak nem is kell megmagyarázni, miért érdekes ez az öt párharc, de talán van olyan, aki most ismerkedik a ligával, és neki segítenénk picit.

NBA Action és Alley-oop

Hogy a legelején kezdjük, ezt a két műsort úgy általánosságban érdemes nézni. Hát még most ?! Az NBA Actiont Amerikából kapja a Sport1, és mindig tele van érdekes történetekkel. Az Alley-oop pedig azért nagyon különleges, mert a vérbeli és  koca NBA-rajongóknak is annyi extra információt ad, hogy biztosan kedvet csinál a ligához. Ezúttal Csabi és Bazska mellett Zsivera Gábor is ott lesz a stúdióban majd. Természetesen az öt karácsonyi meccs lesz majd terítéken elsősorban, de talán csempésznek különleges híreket is a programba.

NBA Action: december 25., vasárnap 16:30, Sport1

Alley-oop: december 25., vasárnap 17:00, Sport1 (élő)

New York Knicks – Philadelphia 76ers

A tabellán elfoglalt helyek alapján talán nem tűnik szuperrangadónak, de a Knicks és a Sixers meccse mindig presztízspárharc. Talán kevesen tudják, de a történelem legelső tévében közvetített karácsonyi meccsét is a Madison Square Gardenben játszották 1947-ben, akkor a Knicks a Providence Steamrollers ellen lépett pályára. A Knicks rekorder, 55. alkalommal játszik ezen a jeles napon, és

ez a 13. Knicks-Sixers karácsonyi párharc, aminél több nem volt december 25-én.

Fun Fact: a Sixers trénere, Doc Rivers 1992-ben a Knicks színeiben lépett pályára karácsonykor a Chicago Bulls ellen. Hogy a jelent is nézzük: Ebben a meccsben van potenciál, a Sixers tele van sztárokkal (például a pontkirályi cím védőjével, Joel Emiiddel, aki jelenleg is vezeti ezt a listát a ligában), a Knicks pedig egy remekül össze rakott csapat benyomását kelti. A kommentátorállásban Szaniszló Csaba és Tőrös Balázs foglal majd helyet.

New York Knicks – Philadelphia 76ers: december 25., vasárnap 18:00, Sport1 (élő)

Dallas Mavericks – Los Angeles Lakers

Megnézhetjük, mire megy egymással a szlovén csodagyerek, Luka Doncic, és gyerekkori példaképe, LeBron James. Az ilyen meccsekre szokták azt a kifejezést használni, hogy „Must Watch”, mert ezt a két korszakos zsenit látni egymás ellen mindig nagy élmény. 2020-ban az aranysárga-lilák nyertek, ám annyit változott a helyzet, hogy most Dallas ad otthont a meccsnek. Mindkét szupersztárnak csodás szezonja van az egyéni eredmények tekintetében, de a csapataik finoman szólva nem csillognak. A Mavericks legalább eléri az ötven százalékot, a Lakers viszont azt sem, és még Anthony Davist is elvesztette hosszú időre. A legfontosabb talán az ezzel a meccsel kapcsolatban, hogy

amennyiben James pályára lép, 17. alkalommal teszi majd ezt december 25-én, és ezzel egyedüli NBA-rekorder lesz,

mert jelenleg 16-tal áll James és Kobe Bryant a lista élén. Egyébként nála több pontot (422) ezen a napon nem szerzett senki a liga történetében. A Lakers is rekorder a december 25-i győzelmek számában, 24 van neki, a második a Knicks 23-mal. Méhes Gábor és Zsivera Gábor közvetíti majd a derbit.

Dallas Mavericks – Los Angeles Lakers: december 25., vasárnap 20:30, Sport1 (élő)

 

Boston Celtics – Milwaukke Bucks

Valójában egy mondatban is össze lehet foglalni a lényeget: A liga jelenlegi két legjobb mérleggel rendelkező csapata játszik, a 2022-es és a 2021-es keleti bajnok (2021-ben a Bucks a teljes ligát megnyerte), ergo,

nincs pillanatnyilag ennél nagyobb rangadó az NBA-ben.

Ráadásul a 2022-es rájátszásban csak 4-3-mal tudott túljutni a Celtics a wisconsiniakon, valahol hajthatja egyfajta bosszúvágy Giannist is csapatát. A várakozások talán ezzel a meccsel kapcsolatban a legmagasabbak. Ami a játékosokat illeti, nos, a Bucksból Giannis Antetokounmpo, a Celticsből pedig Jayson Tatum is ott van az MVP-esélyesek között, a görög hozza azokat a szokásos szörnyszámokat, amiket MVP-szezonjaiban is hozott, míg Tatum, aki tavaly már helyet kapott az All-NBA első csapatban, tovább tudott javulni, és a 30 pont felett átlagoló sztárok szűk, jelenleg hatfős szűk csoportjának tagja. Érdekesség, hogy ez az egy párharc, ami 2021-ben is a program része volt, akkor a Bucks nyert 117-113-ra. Nem emlékszünk rá, hogy akkor Haraszti Ádám és Tőrös Balázs közvetítette-e, de most biztosan ők fogják.

Boston Celtics – Milwaukee Bucks: december 25., vasárnap 23:00, Sport1 (élő)

Golden State Warriors – Memphis Grizzlies

Ezt a meccset a játékosok már nyáron leszervezték maguknak tulajdonképpen,

ment egy kis szájkarate Ja Morant és Draymond Green között, és az NBA kapva kapott az alkalmon, hogy összehozza a feleket december 25-re. A bajnok és a Grizzlies a második körben találkozott a rájátszásban, és végül a párharcot 4-2-re nyerte meg a Warriors. Sokan úgy értékelik, hogy az első karácsonyi meccsére készülő Grizzlies franchisenál folyik az a munka, ami emlékezteti az embereket arra, ami Oaklandben történt a 2010-es évek elején. Tehetséges fiatalokat draftoltak, és készek megtartani, fejleszteni őket. A klub legfényesebb csillaga Ja Morant, akinél nincs látványosabban játszó kosaras most az NBA-ben. A Warriors meg nyert nyolc év alatt négy bajnoki címet, játszott hat döntőt, és ezért velük folytatódik a sor, ami 2008 óta tart: A bajnoknak kötelező program december 25-e. Steph Curry kihagyja ezt a derbit, de Klay Thompson 2018 óta először ott lesz karácsonykor. Ahogyan ott lesz a Faragó Richards és tőrös Balázs is a kommentátorállásban.

Golden State Warriors – Memphis Grizzlies: december 26., hétfő 2:00, Sport1 (élő)

Denver Nuggets – Phoenix Suns

Az MVP-nek ott a helye a karácsonyi játéknapon, ugye? Természetesen. Tavaly ugyan elkövették azt a hibát, hogy Nikola Jokicot és a Denver Nuggetset nem állították csatasorba karácsonykor, de 2022-ben már nem hibáznak ekkorát. Ez azt jelenti, hogy

a három legnagyobb európai sztár (Giannis, Doncic és Jokic is) részt vesz a karácsonyi programban.

Nem meglepetés ez, mert a Nuggets az egyik nyugati élcsapat, és Jokic is hozza a szokásos szupersztár teljesítményt. A másik oldalon a Phoenix Sunst találjuk, ami szintén az élmezőny tagja (a Nuggets első, a Suns negyedik a nyugati tabellán), amelyben Devin Booker csodálatos meccseket játszik, és azt is elbírták az arizonaiak, hogy Chris Paul elég sok meccset kihagyott. Érdekes, hogy a két nyugati nagyágyú még csak most csap össze először a szezonban, pedig négyszer randevúznak majd az alapszakaszban. Ugyan nem túl sportszakmai kérdés, de a Sunsnál hamarosan új időszámítás kezdődik, megvan ugyanis az új többségi tulajdonos a klubnál. Ha pedig az adásvétel lezárul, már tényleg nem kell senkinek a kosárlabdán kívül a klub körüli botrányokkal foglalkoznia. Erről majd többet mesél Faragó Ricahard és Zsivea Gábor a meccs közvetítése során.

Denver Nuggets – Phoenix Suns: december 26., hétfő 4:30, Sport1 (élő)

A KARÁCSONYI NBA-JÁTÉKUNK

Bővebben az ALÁBBI cikkben lehet olvasni a játékunkról, de a lényeg az, hogy az első három élőben közvetített meccsen elhangzik majd a válasz arra a három kérdésre, amelyeket ITT érsz el. December 26 éjfélig küldhetitek el a válaszokat, és 27-én sorsoljuk a nyerteseket majd.

Nyereményeink:

  • Egy NBA 75-ös Brooklyn Nets-felső,amelyet az nyerhet meg, aki helyesen válaszol az első kérdésre.
  • Egy LeBron James-mez,amelyet az nyerhet meg, aki helyesen válaszol a második kérdésre.
  • Egy Giannis Antetokounmpo-mez,amelyet az nyerhet meg, aki helyesen válaszol a harmadik kérdésre.

A JÁTÉK ITT ÉRHETŐ EL: https://forms.gle/kkM1v2fXJPUDqdHFA

Általános nyereményjáték játékszabályzat.