Házirangadók a negyeddöntőért • SportTV

Házirangadók a negyeddöntőért

2022. 12. 30. 13:54    
Olvasási idő: 3 perc

Hat mérkőzéssel fejeződik be az esztendő utolsó versenynapján a 30. darts PDC-vb. A sorsolási tábla és az eddigi eredmények fura kombinációja folytán a féltucat összecsapásból egyetlen olyan lesz csak, amelyen eltérő nemzetiségűek küzdenek meg egymással, emellett három (!) angol, valamint egy-egy belga és holland „házi rangadóra” kerül sor az Alexandra Palace nagy színpadán.

Van den Bergh a belga-belga párharc favoritja (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A délután belga-belga csatával kezdődik. Dimitri Van den Bergh bejutása a 4. fordulóba cseppet sem megy meglepetés számba, Kim Huybrechtsé annál inkább. A világranglista 31.-je ugyan évek óta az élmezőny elismert tagjának számít, ám korábbi 11 vb-indulásából mindössze egyszer jutott el a negyeddöntőig, méghozzá az első alkalommal, a 2012-es tormán. Azóta maximum egy 4. fordulóba kerülésig jutott el – most azonban a vb-címvédő, világ-2. Peter Wrightot győzte le ugyanezért! Persze hozzátett ehhez a nehéz évet maga mögött tudó skót gyengébb teljesítménye is, de Huybrechts tényleg hatalmasat játszott kedden este.  Két honfitárs egyébként 13 egymás elleni csatán van túl, VDB 8–5-re (tévés meccseken 2–0-ra) vezet, idén viszont csak egyetlenegyszer találkoztak, augusztusban a Players Championship 22. versenyén a 16 között Dimitri 6–3-ra győzött. Az esélyesebb fiatalabb versenyző eddig elsősorban kiváló kiszállózásának köszönhette két kényelmes sikerét, s ez tehet különbséget kettejük közt a nap nyitó partiján is.
A következő összecsapás lesz a „kakukktojás”,  a nap egyetlen „nemzetközi” ütközete a németek első és a skótok jelenlegi harmadik számú dartsosa között. Gabriel Clemens „nemzeti dartshős” lehet a negyeddöntőbe jutással, a Gyengéd óriás eddig egy roppant meggyőző (O’Connor) és egy hatalmas küzdőszellemmel elért (Jim Williams) sikerrel kvalifikálta magát a 16 közé. Versenyátlaga és 180-as köreinek száma egyaránt felülmúlja Alan Soutarét, ám eddigi két csatájukat egyaránt a skót harcos nyerte meg, akinek a vb-n és összességében az idényben is jobb a kiszállózása. Ráadásukl +100-as legbefejezése is több volt – igaz, csak eggyel – a németnél. Minél hosszabb lesz a találkozó, annál valószínűbb, hogy a nagy mentális erővel rendelkező Soutar legyőzheti öt esztendővel fiatalabb és a világranglistán 11 hellyel előtte álló riválisát.
A délután záró partija az első a három angol házi csata közül, amely az előzetes várakozások szerint akár a nap mérkőzése is lehet.  Michael Smith könnyen otthon találhatta volna magát St. Helensben legutóbbi meccse után, ám Martin Schindler ellen hatalmas „comebacket” produkálva 1–3-ról végül le tudta győzni a német klasszist. Bully Boy idegei a végén is rendben voltak, de ezen a vb-n eddig a jobb befejezéseknek, a 100-on felüli kiszállóknak köszönheti győzelmeit, nem a megszokott 180-as özönnek. Ellenfele, Joe Cullen éves remekléseinek a vb-n adhatna méltó befejezést. Az egyivású, közel egyidős – Cullen alig több mint egy esztendővel idősebb – honfitárs már 21 egymés elleni csatán van túl, Smith 13–8-ra (tévés meccseken 5–2-re) vezet, idén mind a négy csörtéjük nagy versenyen zajlott, Bully Boy 3–1-gyel jobb, s az egyik győzelme különöse kedves, a Grand Slam of Darts negyeddöntőjében 13–15-ről hajrázta le riválisát 16–15-re, majd utána ott szerezte meg élete első major tornagyőzelmét. A Rocksztár 98-as átlaggal verte meg Damon Hetát nagyon (4–0), öt 180-ast dobott a 17 leg során, közben ugyanúgy volt 100 feletti kiszállója, mint Ricky Evans ellen. A két cimborától a szakemberek igaz nagy meccset várnak, sok szettel, leggel és 180-assal.

Angol csatával végződik a délután, azzal kezdődik az este is. A 2018-as vb-győztes Rob Cross azóta nem játszott ilyen jól vb-n, Chris Dobey meg maga a „Mr Megbízhatóság”. Eddig 11-szer mérkőztek meg egymással, Cross 7–4-re vezet (tévés: 2–0), idei két találkozójukat is az ex-vb-győztes nyerte meg, aki közel 100-as versenyátlagot produkált eddigi két találkozóján Scott Williams és Mervyn King ellen. Voltage-nak a tömege és a befejezése is kiváló, Dobey-nak emelnie kell játéka minőségén, ha  érdemben konkurálni akar vele. Ugyanakkor a nagyobbat természetesen Dobey dobta azzal, hogy 4–1-gyel búcsúztatta a kétszeres világbajnok Gary Andersont. Két egymást követő világbajnokveréssel belefuthat egy harmadikba is – e páros továbbjutója ugyanis a mögöttük következő holland csata győzesével meccsel majd az elődöntőért!

Az esti honfitársszendvics „husija”, azaz a közepe a Van Gerwen–Van Duijvenbode holland ütközet. Természetesen a negyedik vb-címére törő MVG a „hot favorit”. Klasszisa, eddigi eredményei az esztendőben, a tornán mutatott játéka és kettejük eddigi összmérlege (8–1, idén 2–0) mind-mind ezt a tendenciát erősíti. Mi több, a tar zseni az elmúlt évek talán legjobbját produkáló Suljovicon is roppant magabiztosan jutott túl, azaz jól játszó, erős ellenféllel szemben is hatékony. Van Duijvenbodének valóságos 180-as dömpingre lenne szüksége ahhoz, hogy ideig-óráig ellenálljon az újra a világelsőséget megcélzó honfitársnak.

Az estet és a 2022-es dartsprogramot a nap harmadik angol derbije zárja Luke Humphries és Stephen Bunting között. Előbbi 5–2-vel jobb örökmérlegüket tekintve, idei egy találkozójukat is ő nyerte meg. Továbbra is ő a cím egyik favoritja, de nem remek dartstudásának, hanem küzdőszellemének köszönheti az idáig jutást, főként Van der Voort elleni mutatott roppant erős karaktert. Ellenfele, Bullet 8 meccses vereségsorozatának vetett véget Chisnall ellen olyan szenzációs mérkőzésen, amelyen mindketten 100 feletti átlagot produkáltak és három +100-as kiszállót is bemutattak. Hasonló játékkal bárki, még az 5. kiemelt ellen is esélyes lehet a negyeddöntőre…

Kapcsolódó

PDC-VB 2023, A TIZENHARMADIK JÁTÉKNAP PROGRAMJA

Délután
Kim HUYBRECHTS (belga, 31. kiemelt)–Dimitri VAN DEN BERGH (belga, 15. kiemelt)
Gabriel CLEMENS (német, 25.)–Alan SOUTAR (skót)
Michael SMITH (angol, 4.)–Joe CULLEN (angol, 13.)
Este
Rob CROSS
(angol, 6.)–Chris DOBEY (angol, 22.)
Dirk VAN DUIVENBODE (holland, 14.)–Michael VAN GERWEN (holland, 3.)
Luke HUMPHRIES (angol, 5.)–Stephen BUNTING (angol, 21.)

30. PDC DARTS-VB, LONDON. Sport1 13:30 és 20:00 a negyedik forduló mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)