„Walesi dartsest” – már a negyeddöntőért • SportTV

„Walesi dartsest” – már a negyeddöntőért

2022. 12. 29. 20:03    
Olvasási idő: 2 perc

Az „angol délután” után „walesi est” következik a londoni Alexandra Palace-ban a 30. PDC-világbajnokságon. Az öt hazai versenyző közül három kisett, kettő továbbjutott a nyolcaddöntőbe. A legnagyobb küzdelmet Ross Smith vívta a holland Dirk van Duijvenbodéval, s ugyanúgy elbukott, mint tavaly ugyanebben a fázisban, csak most a a hetedik szett 11. legjében, azaz az utolsó pillanatban szenvedett vereséget – így aztán holland házi nyolcaddöntpőre kerül sor Van Gerwen és Van Duijvenbode között. A két angol-angol csatáa közül az öt évvel ezelőtti világbajnok Rob Cross Mervyn Kinget ütötte ki (4–1), a tavalyelőtti két elődöntő vesztes közül pedig Stephen Bunting hatszettes találkozón bizonyult jobbnak Dave Chisnallnál.

Elbánik-e Jonny Clayton az "üstökös" Josh Rockkal? (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Az esti programra csak egyetlenegy meccs maradt a negyedik körből, „stílszerűen” még egy angolé Luke Humphriesé. Ő továbbra is bent van a vb legesélyesebb öt résztvevője közt még akkor is, ha az előző körben fordítania kellett Florian Hempel ellen. Hét 180-as köre és 14 140+-os hármas dobása tiszteletre méltó, jól egyensúlyozta mindössze 20%-os kiszállózását. Ellenfele, Vincent van den Voort nagyobb ellenállásra számított Cameron Menzies ellen, 91-es átlag elég volt neki, hogy mindössze három játék veszteséggel jusson el a harmadik kanyarba, elsőorban mert az ő kiszállózása viszont elsőrangú volt (56%).  Ahhoz képest, hogy mindketten jó néhány éve szereplenak a fouron, csupán kétszer mérkőztek meg egymással, mindkétszer Humphries nyert, s cseppet sem lenne meglepő ha az az előny csütörtök estére 3–0-ra dagadna.

Az est másik két meccse már a nyolcaddöntő keretei közt zajlik, egy tényleges és egy reménybeli walesi világbajnokkal. Előbbi, 2021 vb-győztese, a mostani verseny élkiemeltje, Gerwyn Price, aki az élversenyzőlk közül a talán leghektikusabbal, José de Sousával áll színpadra. A portugál egy meccsen képes szédítő ormokat megmászni és megy szakadékokba lezuhanni… Eklképesztő kobinációk mellett méhg mindig nem mentes a még gyermeteg számolási hibáktól sem. Mindezzel együtt azon kevesek egyikke, akiknek pozitív az örökmérlege (4–3) Price ellen. A Jegesember viszont egre stabilabban játszik, ez az erénye sokat jelenthet az „ösztönös zseni”, csak igen későn a világklasszisok közé kerülő portugállal szemben.

Jonny Clayton az elmúlt három éveb, külömösen 2021-ben mutatott játéka és versenyzői erényei miatt lassan „elpereli” James Wade-től a legjobb nem világbajnok versenyző titulusát. Ám könnyen meglehet,hogy ő előbb szerzi meg a Sid Waddell Trophyt, mint a nála 9 évvel fiatalabb angol. Talán már ezen a tornán, de ahhoz csütörtökön este meg kell vernie az üstökösként feltűnő, már a vb-n is kiválót produkáló, a kétszeres vb-elődöntős Aspinallt a mezpnyből kipenderítő északír Josh Rockot. Könnyen lehet, hogy ez a meccs viszi el a most már napont újra kiadható a torna mérkőzése címet…

30. PDC-DARTVILÁGBANOKSÁG, London. Sport1 20:00 a harmadik és negyedik forduló mérkőzései (kommentátor-szakkommentátor: Vereczkey Lajos és Ziegenhám Medárd )