A 20. svájci vagy a 18. cseh(szlovák) kupagyőzelem • SportTV

A 20. svájci vagy a 18. cseh(szlovák) kupagyőzelem

2022. 12. 31. 10:09    
Olvasási idő: < 1 perc

Az 1923-ban létrehozott és csupán a világháború, egy ízben pénzügyi krach és kétszer a világjárvány miatt elmaradó Spengler-kupa győzelméért annak a két nemzetnek a képviselője csap össze, amelyek a legtöbbször nyerték el a trófeát.

Luca Cereda edző egészen a döntőig kormányozta az előtte esélytelennek tartott Ambri Piotta csapatát (Fotó: hcap.ch)

A két nemzet a svájci és a cseh – ez utóbbiban van némi „történelmi csúsztatás” is, hiszen a hokiban is a cseheket a korábbi Csehszlovákia jogutódjának tekintik, így az 1993 előtti eredményeket is hozzájuk számítják. Ennek alapján a hazaiak – a tornát hagyományosan Davosban játsszák, ahol egyébként ez első téli olimpiát is rendezték –  19-szer győztek (HC Davos 15, Zürcher SC és Geneve-Servette HC 2-2), a csehek/csehszlovákok 17 sikerét jóval több szereplő együttes hozta össze (LTC Praha 7, Dukla Jihlava 6, Sparta Praha 2, Rudá Hvezda Brno és csehszlovák olimpiai válogatott 1-1 – ez utóbbi 1975-ben, majd a ’76-os téli olimpián ezüstérmet szerzett).
Az idei torna fináléját tehát a kétszeres egykori győztes (1962, 1963) és egyszeres döntős (2004) prágai Sparta és a végküzdelemben újonc Ambri Piotta együttese vívja. (Utóbbi is részt vett már a tornán 2019-ben a legutóbbi kiíráskor, meg is nyerte két csoportmérkőzését, de az elődöntőben kikapott, történetesen éppen egy cseh csapattól, az Ocelári Trinectől.) Mindketten megnyerték mindhárom eddigi meccsület a tornán. Elvileg a nehezebb ágon a csehek érkeztek a döntőbe, hiszen a csoportban a 16-szoros kupagyőztes Team Canadát 3–2-re, az eggyel kevesebb Spengler-kupát nyerő duplán hazai HC Davost 9–2-re (!), végül a másik csoport másodikját, a svéd Örebro HK-t 4–3-ra győzték le. A svájci együttes az örebróiak elleni 5–2-vel kezdett, majd 7–3-ra verte meg a finn IFK Helsinkit, végül az elődöntőben 5–0-val ütötte ki a Davost.
Így következhetett be, hogy az első napi két győztes vívja a torna záró, 11. találkozóját, amely után a (most már többnyire elektronikus) eredményjegyzékekben a huszadik svájci vagy tizennyolcadik cseh(szlovák) Spengler-kupa-győzelmet regisztrálják.

 SPENGLER-KUPA jégkorongtorna, Davos, döntő Sport2 12:00 HC Sparta Praha–HC Ambri Piotta, (kommentátor: Engyel István)