Papírforma-finálé a láthatáron? • SportTV

Papírforma-finálé a láthatáron?

2023. 01. 02. 12:48    
Olvasási idő: 3 perc

A vége felé azért már sokasodtak a meglepetések a 30. PDC-vb-n. Vajon a negyeddöntőben lezárult-e ezek sora vagy még folytatódik? A „tudós” fogadóirodák „megbuktak” Újév napján Clemens győzelmén az első kiemelt Price ellen. Viszont ha elapad a meglepetésforrás, akkor kedden este egy már világbajnok játszik egy (még) nem világbajnokkal, azaz a hatodszor finalista Michael van Gerwen csap össze a harmadszor döntős Michael Smithszel, vagyis megismétlődik a négy évvel ezelőtti. végküzdelem.

Mintha Bully Boy azt kérdezné: "Én leszek, aki harmadszor is bejut a vébédöntőbe?" (Fotó: Getty Images)

Az első elődöntőben a 25. kiemelt Gabriel Clemens csap össze a negyedikként rangsorolt Michael Smith-szel.  Clemens élete meccsét produkálta Újév napján az első kiemelt Gerwyn Price kiütésével. De legalább annyira, vagy még többre lenne szüksége ahhoz, hogy ne csak az első német elődöntős, hanem az első német finalista is lehessen a PDC-világbajnokságok történetében. A walesi egyébként végig fülvédőt viselt a meccsen, hogy ne hallja a közönség ellenséges reakciót, s úgy látszik, ez meg is zavarhatta, mert a 42 nyíllal megnyert első játszma után több szettet már nem is tudott elhódítani az underdog némettől. Clemens amúgy remek teljesítményt nyújtott, 100 feletti átlaggal fejezte be a meccset, a meccs 13 maximális köréből 8-at dobott és 43 kiszállójából 15 sikeres volt, azaz közel 35 százalékkal duplázott, s csupán 7 leggyőzelmet engedélyzett összesen a favoritnak. Price utána azt írta az Instagramon, nem biztos benne, hogy  a következő vb-n részt vesz-e, de ezt azért aligha kell igazán komolyan venni, nyilván ez inkább durcás reakció a várlen (különbségű) vereségre…  Ugyanakkor a Szelíd óriásnak jelentősen javítania kell a kiszállózásán egy nap alatt, mert egy jó Smith ellen kevés lehet az, ami egy rossz Price ellen elég volt.
Smithnek talán nem lesznek olyan tömegproblémái, mint korábban, de képes lehet arra a nyomásgyakorlásra, amelyet a walesi rangelső elmulasztott a negyeddöntőben. Bunting ellen a hazaiak utolsónak versenyben maradó favoritja (ne feledjük, Cross legutóbb öt éve nyert legutóbbi angolként…) „csak” 91.68-as átlagot produkált, a 20 maximumból csak 6 volt az övé, ugyanakkor „klinikai pontossággal” kiszállózott (47% a 24-gyel szemben). A találkozó utáni interjúban Smith elismerte, hogy túl nagy nyomás alá hozta saját magát, hogy „megszégyenítse” földijét, az ugyancsak St. Helens-i játékost egy-két csípős megjegyzéséért, ő is tudja, egy körrel később még inkább saját játékára kell összpontosítania. Egymás elleni eredményeik lapaján aligha tart túlzottan a némettől, aki ellen eddig 5-ből négyszer győzött, beleértve legutóbbi 10–8-as csatájukat az UK Open 5. fordulójában. Ha a „tömegtermelésben” visszatér a nyolcaddöntős szintjéhez (Cullen ellen a 4–1-es sikernél 103.25 volt a körátlaga, a 21 maximumkörből 10-et vállalt), érvényesítheti a papírformát. Az egész idényre számított legenkénti 180-as átlaga jobb ellenfelénél (0.25 a 0.27-tel szemben), ez akár meccsdöntő tényező is lehet…

MVG: meglesz-e az egy tucat győzelem az ifjabb németalföldi klasszis, a kétszeres junior-világbajnok ellen? (Fotó: Getty Images)

A második találkozón azért kisebbnek látszik a csúcsfavorit, a negyedik vb-címe felé igyekvő Michael van Gerwen fölénye  az eddig a vb-n szintén kiválóan teljesítő Dimitri Van den Berghgel szemben a „németalföldi derbin”. Bár az is igaz, amit MVG eddig produkált, az már nem csak időnként idézte pár évvel ezelőtti „űrdartsát”. Chris Dobeyt például úgy ütötte ki szettveszteség nélkül a negyeddöntőben, hogy negyedszer egymás után is 100 fölötti körátlaggal győzött. Éppen Dobey verte meg legutóbb az Eb-n a hollandot, akinek azóta 15 fellépésből 12-edszer sikerült a +100-as meccsátlag. Újév napján ez pontosan 102.39 volt, amelyet úgy ért el, hogy a lejátszott 18 legből csupán hármat engedett át a teljesen alárendelt szerepet játszó angolnak.
A páros 13 eddigi mérkőzése súlyos MVG-fölényt mutat, a tar holland zseni 11-szer győzött egy-egy VDB-siker és egy PL-döntetlen mellett, tv-s meccseken 3–1–1-re „szelidül” ez a differencia. A belga egyetlen győzelme 2018-ra datálódik, a legutóbb 7 meccsüket egyaránt elvesztette, benne a 2022-es négy zakóval. Ezek közül a kiemelkedő a World Matchplay júliusi elődöntője volt, amelyben MVG 10–13-ról fordított 17–14-rúgy, hogy mindketten 90 feletti meccsátlagot produkáltak és kilenc 180-as maximum kört dobtak. Van den Bergh négy 100 feletti kiszállót produkált azon a meccsen,  ez most a vb-n 51 megnyert legből csak egyszer sikerült neki. De ezt aligha kell gyengeségnek tekinteni, viszont talán több kell ebből az extrából is, hogy megszoríthassa vagy legyőzhesse a világ pillanatnyilag legjobb formában játszó dartsosát. Tavaly volt még egy jelentős találkozásuk is, a novemberi Players Championship Finals harmadik körében. Akkor a holland „kényelmesen” 10–6-ra nyert, 106-os átlaggal VDB 92-eséhez képest. A 12-es maximiumkontingensből tíz volt az övé, ami kicsit fura, hiszen a belga szezonális legenkénti átlaga 0.30 magasabb a háromszoros világbajnokénál (0.27). Dreammaker a Clayton elleni elődöntőben 32 leg alatt 13 maximális kört dobott, s ez a hatékonyság halvány reményt ígér a csúcsfavorit elleni hétfő esti viadalra.

Kapcsolódó

PDC-VB 2023, AZ ELŐDÖNTŐ PROGRAMJA

Gabriel CLEMENS (német)–Michael SMITH (angol)
Kora: 39, ill. 32 év; a világranglistán: 25., ill. 4.; vb-részvételek száma: 5, ill. 12; legjobb vb-szereplése: elődöntős (2023), ill. döntős (2019, 2022), örökmérleg: 5 m., 4 Smith-gy., 1 Clemens-gy.; tévés m.: 1–0, vb-n: még nem játszottak

Dimitri VAN DEN BERGH (belga)–Michael VAN GERWEN (holland)
Kora: 28, ill. 33 év; a világranglistán: 15., ill. 3.; vb-részvételek száma: 8, ill. 16; legjobb vb-szereplése: elődöntős (2023), ill. világbajnok (2014, 2017, 2019); örökmérleg: 13 m., 11 MVG-gy., 1 döntetlen, 1  VDB-gy., tv-s: 3–1–1; vb-n: még nem játszottak

30. PDC DARTS-VB, LONDON. Sport1 20:30 az elődöntő mérkőzései (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)